Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Sam s Docem a Ali ve forme - hodne se strili, biji se baby, zpomalene zabery zkultovnely. Zapornaci nejsou bezzubi, i kdyz v nekterych momentech pusobi az moc hloupe. Je zvlastni, ze vsichni psanci utikali z US do Mexika a ted se zase naopak vraceji do US. Mistni sucha DB zapomnela na dve dulezita jmena ve filmu: Al Lettieri, Slim Pickens ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že jsi hodnej chlapeček a vrátíš se k mamince. Protože když to neuděláš, zlomím ti ručičku." Nemám příliš v oblibě gangstery, kteří vyhrožují chlapečkům se stříkacími pistolkami, fackují ženy a neumí pořádně střílet z pistole, ale tady jsem prostě Doktorovi McCoyovi fandit musel. Asi proto, že on s manželkou jsou jediní dva sympaťáci v tomto syrovým thrilleru, kterej mě dost bavil. Jejich Útěk jsem si prostě užil, poučil jsem se o fintě se schránkou na nádraží, zanadával jsem si na fiflenu toužící po dobrodružství a hlavně jsem se naučil nakupovat brokovnici před očekávanou policejní kontrolou. A taky jsem zažil patrně nejlepší přestřelku v hotelu. Tý může konkurovat snad jen ta z Nabitý zbraně 1. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Film z roku, kedy do kín prišiel Kmotr alebo Cesta draka. Do parády si Útěk zobralo trio Peckinpah (rok predtým mal v kinách svoj jediný výborný film Strašáci), Walter Hill (ktorý nemá na konte žiadny zaujímavý scenár) a Steve McQueen (zatiaľ ma žiadna jeho postava nepotešila). A čomu vdýchli život? Začiatok pripomína nemnohočlenných Dannyho parťákov. Následne sa dej prehupne do road movie s arómou Butch Cassidy a Sundance Kid (ako bonus vedľajšia dvojica, ktorá zrejme poslúžila ako predobraz pre Buffalo '66). Záver je Bonnie a Clyde s happy endom. Kupodivu to funguje (hlavne s brokovnicou) a keby Ali MacGraw mala v sebe väčšiu dávku sympatickosti, tak to mohlo byť dokonca vhodné k odporučeniu. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Toto čo zas Peckinpah nastváral za testosterónový masaker?! Myslím si, že celkom míľnik v žánrovej tvorbe, kde pridaním intenzívneho rukopisu a citu pre postavy, vzniklo niečo viac než len tradičná heist gangsterka. Efektné sú tu totiž aj scény, ktoré zdanlivo postrádajú akciu, či z pohľadu ignorantských divákov dokonca zmysel. Erotické dusno je cítiť hádam vždy, keď sa na obrazovke objavia zástupkyne ženského pohlavia, napriek tomu, že si režisér (výnimočne?) odpustil pohľad na ich obnažené bradavky. Ďalšia význačná črta filmu je morálna nejednoznačnosť postáv. Toto všetko už teraz poznáme, ale vtedy to ešte nebolo samozrejmosťou. Preto sa domnievam, že vďaka takýmto dielam stúplo sebavedomie aj neskorším talentovaným tvorcom so zmyslom pre originalitu. A mohli si tak rôzni tarantinoidní nadšenci dovoliť dať svojim snom zelenú, a nám robiť obrovskú radosť. Tu by som to nadšenie však stopol a povzdychol si nad tým, že potenciál filmu bol predsa len trochu nevyužitý. Ináč by z toho bol obrovský kult. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Takřka psychologická studie jednoho zajímavého manželského vztahu - krásně smutná Carol ve mně zanechala snad ještě větší dojem než stylový a vězením i věkem trochu nalomený Carter. Peckinpah dobře ví, kdy přitlačit na pilu, a např. záběr tří dětí skoro lhostejně obcházejících na ulici pohozenou mrtvolu patří mezi jeho nejlepší. To, že nikdo jiný neumí natočit rozstřílení policejního auta efektněji, je stará známá věc. K úplné spokojenosti mi chybí jenom trochu jiný závěr filmu, který by podtrhl povětšinou ponurý styl celého snímku. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Film byl nezvykle takřka celý natočen chronologicky. (DaViD´82)
  • Ali a Steve se do sebe během natáčení zamilovali, což vyústilo v jejich románek, který ukončil manželství Ali McGraw. McQueen se ji později vzal za ženu. V pořadí druhou ze svých tří. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama