Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si v tomto karanténním období musel pustit i druhý film s tématikou virové epidemie. A ve srovnání se Soderberghovou Nákazou to podle mě zaostává. Tak Petersonova režie je precizní, o tom se nemá cenu ani dohadovat, herecké obsazení se taktéž dá zařadit mezi tu nejužší špičku (tomu bezpochyby pomáhá i původní český dabing, jenž filmu přidává plusové body). Vadil mi ale dost jednoduchý scénář, který nepřišel s moc inovativními nápady, nebo se mu je možná nepodařilo převést z psané formy rovnou na plátno. Což o to, v rámci žánru to patří pořád k tomu nejlepšímu, ale očekával jsem asi trochu víc. Tempo film nabídne v pár částech přímo strhující.......ikdyž ta akční scéna s vrtulníky létajícími nad lesy mi přišla malinko přitažená za vlasy, stejně tak ten závěr s tou bombou (do filmu mi to nepasovalo). Na druhou stranu, jak jsem již na začátku zmiňoval, to drží nad vodou esa filmové kinematografie (výborný Donald Sutherland). Lepší tři hvězdy. Za mě dávám úctyhodných 70 % ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Infekční onemocnění je prevít. Jednou jsem takhle pod klimatizací chytil chřipičku. Nakazil jsem manželku, ta poprskala v Tescu tlustou paní a jejího nevychovaného spratka a potom i řidiče automusu MHD pana Horáčka. A pak už to šlo ráz na ráz. Během pár dní už prskala a smrkala celá trasa linky číslo 3 mezi Svoboďákem a Červeným polem, během týdne už choroba atakovala hranice města. Nejžádanějším zbožím se stal Olynth, Preventan Akut a citrusové plody. A jelikož nemocenská je, jak víme, o hovně, zhoubná nákaza se pohodlně a bez jakýchkoliv překážek šířila i do okolních měst a obcí, nezastavila se ani před Prahou a do měsíce už prskal i Pavel "Poďobaná líc" Poulíček na Nově. Naprosto chápu bezvýchodnost a zmar, jež zatemňují mysl všech postav ve filmu a respektuji pohnutky činů na obou stranách barikády. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tyhle závažně a realisticky se tvářící dílka. Furt dokola že... Petersen splnil opět všechna očekávání do něj vložená... Ano, vše se to tak může stát, i ty krize partnerské, i ty opičky si občas kýchnou... Hm. Mně to ovšem jako drama nepřipadalo. Americký akčňák v Áčkové produkci s až nepochopitelně hvězdným obsazením. To ano. Proč to vlastně komentuju? Asi proto, že ty herce v hlavních rolích mám fakt rád a trochu to tady nechápu. I když ty honoráře asi byly vynikající. Ale film jen dobrý. Za tři. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Film s hvězdným, hereckým seskupením vysoké kvality, v čele s Dustinem Hoffmanem, který je ovšem narušován častým výskytem otřepaného, hollywoodského klišé. Rozsáhle se vyskytujícího právě v romantických, katastrofických filmech či filmech se zvířátky, kde musí skupinka "vyvolených" čelit útoku všemožné havěti a zachránit městečko, stát, případně celý svět. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Ve scénách, kdy plukovník Sam Daniels nosí armádní uniformu, nenosí pokrývku hlavy, i když každý voják ví, že je to vyžadováno. Bylo to kvůli neochotě Dustina Hoffmana, kterému se mu nelíbilo, jak vypadal, když ji měl na sobě. (Marek06)
  • Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama