Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (288)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus docela nadhodnocený snímek, byť má jisté morální ponaučení mému vkusu se film vyloženě netrefil. Tvrdohlavý grumpy děda v hlavní roli znechucen životem a otráven lidmi byl sice skvělý a došlo i na vtipné situace,avšak celkově můj index zábavy se zastavil někde na 65%. Zajímavý počin každopádně. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Nabručený stařík, který se změnil v "sympaťáka". To už vypadá jako největší trade-mark švédského uměleckého vývozu tohoto desetiletí (minulé bylo o temných detektivkách) - v knihách i ve filmu. Takže originalita na nule, ale prostě stejně se neubráníte a přiznáte si, že tohle schéma funguje. Zde je navíc dobře zakomponovaná retrospektiva. Komediální prvky jsou fajn, především Saab vs. Volvo a pak vs. všechno ostatní. Na 5* to ale není. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Příběh o nakrklém starém dědkovi, který všechny nesnáší, zato miluje cedule se zákazy a stupidní sousedi mu kazí plán se zasebevraždit. Dokonalé podhoubí pro černou hořkou komedii říznutou občasným dojímáním. Něco jako krátký úvod do "Vzhůru do oblak," zato v celovečerní formě. Skvěle vybraní herci. Role nasraného dědy je přímo šitá na tělo Rolfu Lassgardovi a z těch vedlejších krom jeho sympatické manželky Idy Engvoll vyniká ještě Bahar Pars jako temperamentní nová sousedka. Moc se mi líbily vysvětlovací návštěvy do Oveho minulosti, velmi pěkná je zejména epizoda z jeho dětství s otcem (Viktor Baagoe jako sedmiletý Ove je k sežrání). Zbytečně to netlačí na pilu, člověk se dojme, ale ve zdravé míře a konec je rovněž v dost tradičním duchu. Můžu s klidným srdcem doporučit, je to něco jako "Is Anybody There?" ve švédském podání a bez kouzelnických triků. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá podívaná. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je filmový Ove až příliš zkratkovitý a vyprávěný jako z rychlíku. Nejsem ortodoxní "kniha je vždycky lepší než film" typ, znám pěknou řádku filmů, které v mých očích svou předlohu trumfují (Hvězdný prach, Princezna Nevěsta, Jurský park, Forrest Gump, Potomci lidí, Kmotr...), ale Ove se k nim rozhodně nepřidá. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Trochu jsem se filmové adaptace obávala (především po zfilmované hrůze jménem Stoletý stařík ...), ale dočkala jsem se téměř věrné kopie knihy, za což jsem opravdu vděčná. Snad jen v knize byl mnohem delší a propracovanější posun od zapšklého a bezcitného Oveho, kterého nenávidíte, k citlivému a hodnému Ovemu, kterého zbožňujete. Tady už mi jej bylo líto vlastně od začátku a rozhodně to nebylo tím, že jsem věděla, kam bude děj směřovat. Málokdy se člověk dostane k severskému filmu v původním znění, i to je velké plus. No, jdu usušit slzy a pustit se do další Backmanovy knihy. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Oficiální vyslanec švédské kinematografie na 89th Academy Awards. Film byl nakonec nominován na ceny Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší masky. (Hal_Moore)
  • Dovolenkové scény byly natočeny na Mallorce. Lindahlovi bydleli v hotelu Araxa v letovisku Son Armadams a těsně před nehodou autobus projížděl serpentiny u horského sedla Coll dels Reis. (ČSFD)
  • Švédský knižní bestseller „Muž jménem Ove“ z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Jeho román o popudlivém starém muži se ve Švédsku prodal ve více než sedmi stech tisících výtiscích a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí. V českém překladu vyšel v roce 2014 v nakladatelství Host. (Zdroj: AČFK)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama