Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem se tomuhle filmu dlouho vyhýbal. Potom jak jsem si ,,užil" kdysi knihu se mi nechtělo tenhle zážitek nijak rozmělňovat. Jenže jak stárnu,přicházím třeba takovému Pollackovi na chuť (a hlavně mě nalákal nedávno vysílaným bijákem Hájili jsme hrad,-kde je taky předloha vynikající a film obstál na výbornou).Ale když už mi to ČT2 donesla až před rypák,neodolal jsem a nelituju! Tak jako u Hájili jsme hrad ,Pollack respektuje předlohu,nic nevymejšlí a tu děsivou sílu příběhu dokáže perfektně zprostředkovat i pro nečtenáře.Salut. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si tento film asi 35 let zpátky. Vysílala ho československá televize a mně se ségrou bylo něco kolem deseti let. Tenkrát nás na to babička nechala koukat a my pak celou noc nemohli spát. Říkal jsem si, co po tolika letech bude ten film pro mě znamenat. A již očima dospělého to byl znovu emotivní zážitek. V roce 1980 jsem netušil, že by se něčemu podobnému mohl někdo věnovat dobrovolně a ono je to tady. Dnes se to jmenuje reality show a pár magorů to dělá pro prachy a z exhibicionismu. Tenkrát to dělali z hladu a z nutnosti přežít. Skvěle natočené drama s výbornými herci. ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Četla jsem knížku a adaptace je skvělá - nikde nic nechybí ani nepřebývá a před lety šlo o jeden z mých největších filmových zážitků. Nevím proč, ale to kouzlo se někam vytratilo a i když se mi to líbilo, trochu se mi začalo zdát, že člověk s takovým cynickým smyslem pro humor jako projevila Gloria v opravdu skvělém podání Jane Fonda, by možná i v tomhle marasmu mohl nějaký smysl života najít . Ale jinak, ztracená sebeúcta je moc zlá věc, horší než zlomená noha koně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film "Koně se také střílejí" rozhodně není z těch filmů, které odvedou nadchnout každého diváka, ale pokud si snímek trochu pustíte k tělu, dostanete velmi nevšední a zajímavý zážitek, který se neopakuje. Originální, zvláštní film s velmi silnou vypovídací hodnotou, pokud si ho tedy dovedete pustit k tělu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já miluju tanec, ale v tomhle případě nešlo o zábavu, ale o život. Precizně natočený film o tom, co s lidmi dokáže udělat hospodářské krize a touha po penězích. Tak jako se první polovina nesla ještě v duchu, který jsem brala s nadhledem, tak druhá polovina postupně odkrývala šílenost takových soutěží a lidí, kteří byli ochotni podstoupit i velmi krutou daň v mnoha podobách a já jsem s děsem a hrůzou v očích sledovala posupnou proměnu těchto lidí v čím dál hustější atmosféře. Pochopitelně prim měla dokonalá Jane Fonde v roli Glorie, která už svým počátečním přístupem dala najevo i svůj osobní postoj k životu jako takovému. Konec už byl tak silně masakrální, že i já už sama čekala na tu spásnou větu : "Koně se také střílejí". ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Dva z tanečních párů jsou sponzorováni firmou Winkler's Travel Agency a Sills Collection Agency. Irwin Winkler a Theodore B. Sills jsou jedni z producentů filmu. (HellFire)
  • Režisér Sydney Pollack dal herečke Jane Fonda volnú ruku pri nakladaní s jej postavou. Zo začiatku úlohu odmietla, prehováral ju aj partner Roger Vadim, ktorý mal knižnú predlohu v obľube. (classic)

Reklama

Reklama