Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (227)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Realistický krimi snímek podle skutečné události, s docela akčním závěrem (na české poměry oné doby). Jindřich Polák je tvůrcem dnes již kultovních rodinných seriálů pro děti (např. Pan Tau, Chobotnice z ll. patra, Návštěvníci) či sci-fi snímků (Ikarie XB 1, Zítra vstanu a opařím se čajem), ale tady se opravdu vyznamenal v žánru zcela odlišném. Točit rozhodně uměl a za Smrt stopařek si odnáší poctivé čtyři hvězdičky. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočené krimi s výbornou atmosférou. Poprvé jsem Smrt stopařek viděl někdy po 95tém roce a i v té době to všechno působilo strašně věrohodně, hlavně ty násilnické scény. Ten styl natáčení tomu hodně přispíval. Jak to potom mohlo působit v době vzniku si nedovedu představit. Být holkou, tak bych určitě přestal stopovat. :D Podle mě se na tenhle film dost zapomnělo, což je škoda. 70% ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický film kriminálního žánru z doby, kdy zde opravdu dobré české kriminální filmy viditelně chyběly. Není špatný, ale v podstatě se o žádné pořádné krimi nejedná, spíš sleduje psychický vývoj a později i psychologický rozbor hlavní postavy, tedy vraždícího řidiče Charváta. Ve své době tento jistě nadprůměrný film musel vzbudit jisté rozpaky, ale na druhou stranu měl být i jasným varováním pro mladé lidi, kteří rádi jezdili stopem. Na zapádě by z tohodle vzniklo jistě zmanité exploitation! ()

gogos 

všechny recenze uživatele

O tom, že Polák umí není pochyb. A tak si po válečném dramatu, fůře pohádek a komedií či kultovním sci-fi střihnul také syrovou a brutální kriminálku s celkem hutnou atmosférou, které nechybí zajímavé a dobře zpracované charaktery, několik slušných hereckých výkonů a také obstojný scénář. Smrt stopařek není kdovíjaké veledílo a třeba závěrečná honička je celkem o ničem, nicméně film jako celek působí na naše poměry hodně slušně. V globále pak lehký nadprůměr. Hodně slušné 3* ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, tak kam mě svezeš?" "Do hajzlu." Silnější tři hvězdičky, řemeslně je to na úrovni, a když je na scéně M. Perepeczko, všechno šlape, jak má. Buchvaldek coby vrchní vyšetřovatel se k roli nejspíš dostal jako komunistický kádr než schopný herec, navíc při výslechu oběti/svědkyně jen narušuje její osobní prostor a dokola klade otázku, proč znásilnění nenahlásila dřív. Ještě víc mě ovšem iritoval Míša Jaroš, kterého ve škole nenaučili, že čeština disponuje pátým pádem. Jeho neustálé "pane Charvát" mi trhalo uši. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Celý film byl natočený v reálných exteriérech, a to s ruční kamerou, kterou obsluhoval Josef Vaniš. (JARDAHONDA)
  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)
  • Skutočný vrah Miroslav Somora nebol, ako ukazuje film, slobodný. Bol trikrát ženatý a s poslednou manželkou mal dve deti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama