Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie, která si utahuje z kriminálek, jichž jsou dnes plné televizní obrazovky. Film využívá klišé kriminálního žánru, a tak se děj, který divák zná už z milionu žánrových snímků z policejního prostředí, stal podhoubím pro slovní humor a do absurdna gradující situace. Na scéně se objevuje major Prubner (David Novotný), jeho nová kolegyně Skálová (Hana Vagnerová) a detektivové Rorýs (Martin Pechlát) s Dymákem (Lukáš Příkazký). Jejich úkol od náčelníka kriminálky Drátka (Miroslav Táborský) je jasný – vyšetřit vraždu Starablažkové. Postupně kriminalisté vypátrají, že úspěšně vydírala, a proto se jí někdo zbavil. Ale mnoho stop nemají. Jen to, že jde o pomstu. Majoru Prubnerovi šlape navíc na paty jeho nadřízený plukovník Drátek, který mu dá na zjištění vraha jen týden – tedy sedm dní! Detektivní rámec je však základem pro vtipné scény a zdařilé herecké výkony. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (304)

kingik 

všechny recenze uživatele

Kameňák a Major Maisner dostal upgrade. Policejní případ vraždy Staréblažkové (v tomhle filmu je možné všechno), který měl být v zásadě vtipný, v zásadě má parodovat (tupé) kriminálky a jejich klišé, je v zásadě ultra trapný. Nebojím se napsat, že je ze 70% imbecilní (tvrzení, že jde o záměrnou imbecilitu, tentokrát moc neobstojí), zbylých 30% má občasnou příčetnost, ovšem nálepku "inteligentní parodie" tento počin určitě nezíská. Dokonce i herci většinou s otřesným scénářem bojovali jak se dalo, ovšem i takového Davida Novotného v roli majora Prubnera to semlelo a nevyrazil ze sebe nic vtipného. O mnoho vtipnější slinu chytla Hana Vagnerová a její roztomile přitroublá vyšetřovatelka byla zajímavým protipólem jejího celkem seriózního herectví, O zbytku herců se nedá napsat příliš pozitivního. Pechlát, Přikazký a dokonce i Táborský hrají opravdu úděsně, hlavně postrádají vtipnost. A to samé platí o jakémkoliv herci/herečce, kteří filmem proplují. Film do každého záběru cpe vtip/situační gag/parodickou narážku/narážku na tvorbu tv Nova. Je toho tolik, že jde z toho hlava kolem, jen velmi málo z toho působí vtipně, navíc je film ke svému produkčnímu chlebodárci, čímž je právě Nova, korektní. Korektní a hodně naivní je to vlastně celé. Par scén ovšem svůj potenciál mělo, takže kdyby se sňala laťka trapnosti, která je položena hodně vysoko, zapracovalo se na hereckém podání, určitě by vtipný gag prosvitl. A naprosto vlezlá reklama na známé teploušské pánské obleky mě odrovnala. Parodií v našich končinách vzniká jen malé množství, tradice parodií u nás v podstatě zanikla už před drahnými léty. Miloslav Šmídmajer chtěl evidentně tento specifický žánr revitalizovat. Obdobnou snahu už projevil u svého dřívějšího počinu "Probudím se včera", kdy jsme se s Jirkou Mádlem vrátili vtipně v čase, a záměrem bylo vzkřísit tradiční české komedie se scifi prvky. Tentokrát se obnovení parodických vln tak úplně nevydařilo. Ovšem film pomýšlí na své případné pokračování, takže šance na kvalitně vtipnou parodii stále ještě žije. Ovšem aby to ale nebyl jepičí život. 5/10 ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Jasně, není to dokonalé a často to spíš opisuje než skládá poctu, ale už dlouho jsem neměl u české komedie pocit lehkosti, dobrého tempa a hlavně vtipu. Kadence je fakt vysoká, takže si můžou dovolit trefovat 2 z 5. Určitě to hodnocení přehráním, protože nejvíc cením, že někdo v Čechách šel naplno do žánru a nevybral si rom-kom, tragikomedii nebo historii a nevyšla z toho sračka... 65% ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

V dnešní době rychlokvašných filmů a seriálů, kteří mají za úkol pouze vydělat, ale umělecký dojem pokulhává, tento film zcela vybočuje. Česká parodie na filmy a seriály měla vždy velikou úroveň a Případ mrtvého nebožtíka tento fakt jen potvrzuje. Velice jsem se u děje bavil a věřím, že podobných filmů se v brzké době dočkáme mnohem více. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Případ pozoruhodně nedotaženého  filmu. Pozoruhodné je už jen to, že jsem informace k filmu a vyjadření našel přímo na místní diskuzi k filmu rovnou od jednoho ze scénáristů, který si stěžuje, že se pokoušel jako tvůrce udělat něco jiného než se zde v ČR běžně točí a diváctvo to nepochopilo. Je mi to opravdu upřímně  líto, protože dejme tomu, že záměr chápu a dokonce bych snaze vybočit z tuzemských tupých romantických komedíí typu ,,Ženy v běhu, u plotny, prádla.´´ nejradši zatleskal a nápad natočit parodii na kriminální filmy se mi velmi líbí. Ale vezměme si jaké skvělé a sofistikované parodie vymýšleli ZA SOCIALISMU Oldřich Lipský s Jiřím Brdečkou. Zatímco tady jsem měl po celou dobu pocit jako by šlo jen o výplod nadšence, co si pro zábavu sám napsal nějákou kravinku. Ale tak to by mi mohlo být i sympatické, sám mám v takových věcech občas zálibu, a jako literální povídka, yotube skeč nebo kraťas by mě asi něco takového i hodně pobavilo. Jako celovečerní kino film to úplně nefunguje, je to moc chtěné a  Vagnerovou taky nic nevylepšíte, ale na třicet rozpačitých nekritických vtipků,  které oko dramaturga pravděpodobně nespatřilo a jeden mimořádně trapný a k nepochopení (Jak se jmenujete? Čumil 1. To jako fáááákt?:D) , spadne vždycky jeden fór  na hranici  geniality, u kterého jsem třeba dostal i dost velký výtlem  a někteří hercí (Novotný,Pechlat, Táborský,  Příkazký, ve vedlejší roli hodně Šteindler) se dost snaží a především za jejich zábavný profesionální poker face je ta třetí hvězda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Česká kriminální parodie je celkem vzácný žánr, který samozřejmě vede Trachta či Carter. Tento nový film v mých očích ovšem není žádný propadák. Chybí mi však jakýsi drajv, náboj. Protože jako celek má příběh hlavu a patu, občas jsem se i zasmál, ale nějak mi připadalo, že je to více slepenec scének. Přestože mnohé vtipy byly recyklovány, chválím spoustu nových a pěkné jazykové hříčky. Obsazení je povedené, ale do šatů na závěrečném večírku by to chtělo opravdu jinou herečku. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • „Krimikomedie Případ mrtvého nebožtíka si příliš nezakládá na vizuální ani zvukové extravaganci, ale vzhledem k tomu, že jsme točili na smetišti i ve vepříně, bude nejspíše útočit hlavně na čich,“ uvedl David Novotný. (SONY_)
  • Budova policejní stanice je ve skutečnosti Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. (skudiblik)
  • „Každý večer spotřebují televize desítky mrtvol, aby uspokojily své diváky. Uvědomil jsem si, že lidé jsou zahlceni kriminálkami na každém kroku a že přišel čas si z toho udělat trochu legraci,“ uvedl režisér a producent Miloslav Šmídmajer. (SONY_)

Reklama

Reklama