Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem si do čtvrtého dílu, abych mohl konstatovat, že tohle se České televizi zatraceně povedlo! A samozřejmě nejen jí, ale všem, kteří se na tomto příběhu podíleli. Božena je doslova epicky odvyprávěný příběh ženy, o které se jako děti všichni učíme, abychom si jí v dospělosti připomínali maximálně tak na pětistovce. Přitom ten její námět, ten má neskutečný přesah. Přesah, který přešel ke skutečnosti, že se o ní mluví, že se mluví o jejím manželovi Josefovi, že je celý ten námět poměrně kontroverzní ke vztahu muže a ženy (navíc vztahu muže a ženy té doby). Já ale skláním pomyslný klobouk devatenáctého století, protože zde mě bavila snad každá scéna, která se ve filmu objevila. Bavila mě nápaditá hudba, která zde zazněla, včetně úvodní melodie. Bavilo mě setkávání se všemi obrozenci českého jazyka, Borovským počínaje, Erbenem konče. Bavilo mě objevování české kultury, poznávání nových postav, zjišťování, že v té době žil nějaký Nebeský, a že ten pochází z jednoho barokního statku poblíž Kokořína, ze kterého je dnes ruina. Bavilo mě se kochat tou dobou, která je jak kdyby vypadla z anglické aristokracie, ale přitom v ní byla cítit jistá neprostupná rebélie, včetně skvostných exteriérů, historicky přesných interiérů a neméně úchvatných obleků. Hlavně mě bavilo i to, že se tvůrci nebáli a použili tu množství herců, které vůbec neznám, a kteří se tu předvedli nádhernými výkony. A ano, Božena nebyla jednoduchá osobnost. Naopak. Tak složitou osobnost aby divák u filmu, popřípadě televizní série, pohledal. Anička a Aňa jí ale zvládli s naprostou grácií sobě vlastní. Dala se pochopit, dala se nechápat. To, co ale v závěru celé série její manžel v podání perfektního Jana Hájka v hospodě o ní řekl, z toho mě až mrazilo. Tak silný tento zážitek pro mě byl a já jen doufám, že Česká televize se nad úspěchem (a skutečností, že se o Boženě mluví snad ve všech rodinách) zamyslí a brzo nám přinese zase nějaký jiný, neméně zajímavý příběh z této doby. Budu se těšit. Božena Němcová pro mě už není jenom Babička, Divá Bára a série pohádek, které jsem poslouchal jako malý kluk. Je pro mě živoucí osobou, mementem doby, ženou, která žila pro tu dobu, a já jsem za to neskutečně rád. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

sofiapetra

všechny recenze uživatele

Hvězdy žádné dávat nehodlám, jsem ráda, že o B.N. vzniklo aspoň něco. Přiznávám, že mě blažilo vidět své oblíbené historické postavy na plátně, jak se hýbají a mluví - nejen Boženu, ale i Antonii Rajskou, sestry Rottovy, Havlíčka... ale celkové porno pojetí bylo docela trapné a B.N. to určitě ublížilo (myslím v očích všech idiotů, kteří budou dál zcela opomíjet její dílo a význam, jen jim naskočí, že byla pěkná coura). A vadilo mi, že tam vůbec nezmiňovali její šlechtický původ, protože je přece jasné, že Panklovi její rodiče nebyli - pradlena Tereza ji vážně ve čtrnácti neporodila. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřdílná televizní minisérie se místy poněkud vleče. Jinak je ale režírována slušně, reálie až na drobné přehmaty sedí, psychologie postav relativně také. Samozřejmě místy dobové mluvě nesedí dialogy, ale to je jen drobnost. Také herecké výkony jsou velmi slušné. Zvlášť výkon Jana Hájka je velmi slušný... Moje základní výtka se týká toho, že v seriálu o suverénně nejznámější a nejslavnější české spisovatelce 19. století (a dost možná nejznámější české spisovatelce vůbec) je neuvěřitelně málo literatury. Božena tráví život po večírcích, milováním se s manželem i četnými milenci, handrkováním se o peníze... Nějaké to spisování a tím méně publikování a společenský ohlas jejího díla ve filmu téměř není, což považuju za zásadní problém a chybu... Velmi dobře a podobně je to mimochodem popsáno tady: https://a2larm.cz/2021/02/nemcova-je-nase-austenova-v-pocatcich-evropskeho-romanu-stoji-casto-zeny/ ... Celkový dojem: 70% ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)
  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)

Reklama

Reklama