Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

sud 

všechny recenze uživatele

Snímek začíná obyčejně až fádně a dává tušit, že půjde o xtý patetický armádní film. Ovšem opak je pravdou a díky inteligentnímu scénáři, plného kliček a morálních dilemat a výtečných hereckých výkonů Toma Cruise, Demi Moore, Kevina Bacona a především Jacka Nicholsona, z jehož arogantního prohnilého lampasáka mrazí, se z toho nakonec vyklubalo velmi dobré soudní drama, které stojí za více než dvě hodiny divákova času. 80%. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Poručík Daniel Kaffee má velmi krátkou právnickou praxi, během které se naučil pohodlně uzavírat bleskové dohody a proto byl armádou zvolen jako obhájce dvou vojáků, kteří při výcviku zabili nepříliš fyzicky zdatného vojína Santiaga. Armádní špičky nemají zájem na skutečném vyšetřování a odhalování příčin chování vojáků a proto je Kaffee správnou volbou. Jenže dohled nad případem má kapitánka JoAnne Gallowayová, která v něm svým citlivým nosíkem cítí špinavost a trvá na soudním procesu. Kaffeeho zájem poznat poprvé v životě soudní síň zevnitř není nijak závratný, ale kapitánčiny zajimavě vlnité křivky jsou pro něj důvodem k delší spolupráci. Začíná se ponořovat do případu a vytahovat na světlo fakta, o jejichž existenci by se, v zájmu národní bezpečnosti, mělo raději mlčet. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Výborné, excelentní, brilantní.. Už dlouho mě žádný film takhle nedostal. Ať už jde o Cruise, který hraje a hláškuje jako o život, či Bacona, který je Cruisovy výborným protivníkem, nebo, lahůdku na konec, Nicholsona v soudní síni. Opravdu už dlouho jsem si film takhle neužil, a co vím, tak jsem se POUZE jednou podíval na hodinky. To se mi jen zřídka stane. Rozhodně si film seženu v originále, protože ten dabing Nicholsona to je na Rudý zákon.. :-) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Soudní thriller jako vyšitý. Herecké výkony jsou pěkně seřazeny od těch slušných(Cruise), až po ty excelentní(Nicholson), scénář v rámci možností zajímavý a nápaditý a silné aroma námořnické hrdosti a důstojnosti, které z každého správného chlapa jen odkapává, dodává filmu mnohem větší rozměr. Oscarová nominace za nejlepší film sice není úplně na místě, ale Rob Reiner přesto stvořil působivou podívanou, jaká si v rámci žánru zaslouží stejně výsadní postavení, jako závěrečný projev Jacka Nicholsona v učebnicích herectví.. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmy ze soudního prostředí bývají velmi vydaření díky dvěma faktorům, dokazováním práva u samotnýho soudu a s tím souvisejícím vtažením diváka do souzeného případu nebo patráním po svědcích a postupném odkrývání daného případu a s tím souvisejícím napětím. Tenhle film nemá nějak zvlášť propracovanej ani jeden faktor, za to má Toma Cruise a Jacka Nicholsona a jejich společnou scénu v závěru filmu, která umlčí i chronického kecala, protože tam oba dva současně nechaj půrochod svejm neuvěřitelně velkolepejm hereckejm talentům a když to Tom s Jackem spustěj, tak přestanou štěbetat i vrabci na střeše. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)
  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama