Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (371)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Predvolebná politická agitka na zakázku slovenskej opozície.... Čo by v podstate nejak neprekážalo tento prvoplánový kalkul, keby na to šlo pozerať s vážnym xichtom aspoň ako na drsnejšiu mafiánku, ktorá funguje aj pre cezpoľného diváka a v ktorej by bola podobnosť so skutočnými postavami naozaj čisto náhodná. Ako trillerová žánrovka pre nezasväteného je to ale povrchné, nezáživné a na efekt a pozornosť udržuje len to, že si to domorodec dáva do súvisu s postavami a udalosťami, ktoré ma ešte v pamäti... Mal som dojem, podobne ako pri Únose, že nevidieť tú spojitosť a nebyť vopred zasvatený trošku, tak to vypínam v polovici.... Plytký, povrchne roztrusený a skratkovitý dej, ktorý toho chce vykričať strašne veľa naraz skrz postavy občas až karikatúrnych rozmerov, ktoré sú na smiech tým viac, čím viac to hrotia a kričia a nadávajú. Chcelo to byť podobne nekomromisné, ako keď sa poliaci obuli do cirkvi vo výbornom Kler, no tomu našemu Vajdovi a celému tomu obludnému panoptiku som proste neveril ani nos medzi očami. Prizemný primitívny film, ktorým chcel niekto ukázať, akí prizemní primitívi sú u nás na čele republiky. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Moja "obľúbená" režisérka zase raz nesklamala. Režijne asi jej najlepší film (čo však bude zrejme i zásluha Rudolfa Biermanna), herecky vcelku dobre obsadený a s témou, ktorá má potenciál patrične rezonovať. Lenže jej zápletka veľmi nefunguje sama o sebe, pretože až príliš veľa scén je účelovo vyskladaných s cieľom mimoriadne polopatisticky parazitovať na realite. Čo je v snímke, ktorá sa snaží hneď v úvode presviedčať diváka, že ide o fiktívny príbeh, zbytočne alibistické a vlastne i trochu pokrytecké. Vlastná scenáristická invencia sa prejavuje akurát v niektorých zjavných mystifikaciách, ktoré však v danej podobe ešte viac podtrhujú celkovú účelovosť a hru na realitu - a to mi vadí rovnako ako vyložene čiernobiele postavy, občas až nelogická zhustenosť deja, či celková rutinnosť, s akou tvorcovia odškrtávajú jeden predvídateľný moment na druhým. Na jednej strane som vlastne i rád, že slovenský film dokáže v kinách takto výrazne uspieť. Sviňa je však pomerne falošná záležitosť, ktorá pritom vydáva samú seba za veľkú udalosť, len preto, že hovorí o dôležitých veciach. O to viac je potrebné rozlišovať, že silná téma sa automaticky nerovná silný film. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sorry bratia Slováci tohle se vám moc nepovedlo. Film smrděl účelovostí na sto honů, ale i tak jsem mu dal šanci. První půlhodinu jsem byl příjemně překvapen, ale s nástupem Mirka Dušína novináře to jde celý do kopru a je to čím dál tím víc předvídatelný. Chválím režisérku aspoň za jasně a konzistentně podaný příběh narozdíl od Únosu, kde jsem se trochu ztrácel, ale to co nám tenhle film chce říct je čitelné až příliš. Konec pobaví nejvíc. Prej tohle se ještě dneska děje ve střední Evropě? Ano děje vy naivky a nejenom ve střední Evropě, dobré ráno. Jenom CIA nechala po celém světě zlikvidovat stovky možná i tisíce lidí, kteří se jí nehodili do krámu. Kuciak nechtěl stříbro, tak dostal olovo, takhle už to prostě chodí a ptám se : Co s tím uděláte?! Třeba mi napište, že jsem cynickej parchant. Já pravidla týhle společnosti nevymyslel. Já se v ní snažím jenom přežít. Navíc mi vadí takhle jednostranný pohled na věc. Já netvrdím, že to takhle nemuselo bejt, ale to nemůže nikdo s určitostí tvrdit. A že by to celý nařídil sám premiér? Tak to už je fakt dost přehnaný a kdyby jo, tak by to nikdy neprovedli takhle zfušovaně, ale najali by si skutečný profíky ze zahraničí, kteří by hned po provedení popravy zmizeli beze stopy v cizí zemi. Pokud to proběhlo opravdu tak jak je tu prezentováno, tak mi nikdo nenamluví, že zadavatelé a zprostředkovatelé toho všeho by byli tak naivní blázni, aby věřili, že v dnešní době jim něco takovýho může projít. To bych spíš věřil tomu, že to bylo celé zosnováno k položení předchozí vlády, což se nakonec i povedlo a kdo ví možná se za pár let dozvíme pravdu. Takto byli zatčeni domnělí viníci a budou exemplárně potrestáni. Aspoň před veřejností, ale já si o tom stejně myslím svoje. Novinář dostal to o co si celej film říkal a byl mi celkem ukradenej. Jeho holky mi bylo líto. Ta se k tomu připletla jako slepej k houslím, ale holt byla na nevhodném místě v nevhodnou dobu a když se kácí les lítají třísky, takže tak. Nepochybuji, že sluníčkáři a kávarna kteří si tuhle frašku objednali z ní budou nadšeni, ale ten kdo umí aspoň občas používat zdravej rozum by se měl minimálně zarazit. Každopádně gratulace na Slovensko. Odstavili jste vládu která stabilizovala zemi, zavedla Euro a dovedla vás do Eu, aby na její místo nastoupil vocas kterej se hned na úvod proslavil tím, že v době korona krize uzavřel a zastavil celou zemi. Teď machruje, jak Slovensko zkrotilo koronu, ale už úzkostlivě zamlčuje ten fakt, že lidi se stali vězni ve své vlastní zemi a div, že je nehlídá armáda. Takže tohle je ta svoboda za kterou se tu v roce 1989 cinkalo klíči?! Z toho se mi chce zvracet. Podobnost čistě náhodná. Hmm, tak určitě... Komu to chcete nakecat?25% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ohánění se skutečnými událostmi na mne nefunguje, pokud je film po všech stránkách špatný. Všechny postavy jsou plakátově černobílé, děj je natolik zhuštěný, až jsem si občas nebyl jistý, zda nekoukám na nějakou sestříhanou verzi (ostatně i nahoře v záhlaví to vypadá, že něco o pět minut delšího existuje), vizuálně ani herecky tu není nic podnětného. Takže pro mne jen aktuální politická rychlokvaška (30%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě spokojenost. Má to spád, skvěle se na to kouká, Vajda jako mafioso je dokonalý. Sice nevěřím že by děti které děti sebral soud, nedokázaly něco kváknout, ale dramatizaci to tady prospělo. Atraktivní prostředí (ty mrakodrapy v Blavě jsou mazec), hodně odhalených hereček (Marcinková nahoře bez kopuluje ve vířivce, Droppová a Dubayová nahoře bez, pro starší ročníky i Mórová). A neodbytný pocit, že dost z toho se takhle nějak nedávno stalo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu. (giaruj)
  • „Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,“ prohlásil o filmu režisér Rudolf Biermann. (Duoscop)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)

Reklama

Reklama