Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Pierre 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY: Ale bez nich to nejde... Uffff, Musím říct, že jsem byl již od začátku prvního dílu překvapen silnou pochmurnou atmosférou ze které ty šedivá padesátá léta přímo čisela. Společně s dějem to bylo tak poutavé, že jsem se do sledovaní hravě ponořil. Velmi negativně na mě působila postava komunistickéo souseda, kterou Adrian Jastrban překvapivě zahrál až nechutně dobře a šel z něho mráz po zádech. Odhalení pointy, že hlavní postava Standa svou sexuální orientaci využívá ke spolupracI s STB, kdy na zákázku odhálí homosexualititu vlivných lidí a tak se posouvá v kariéře dál bylo překvapivé a zajímavé. Navíc závěr první epizody přinesl i naturalistické ztvárněním znásilnění Anežčiny sestry zlým soudedem a gay scény zároveň. Oboje pro mě bylo poměrně šokující a nepříjemné ale natočeno celkem působivě, což se na české poměry musí ocenit. S takovým nadupaným koncem jsem s napětím čekal co přinese pokračování. . Škoda, že rozjeté zápletky z prvního dílu ve druhém trochu ustupují do pozadí a jde spíš jen o další variaci na dění z minula, kdy se Standa opět stává návnadou. Ale atmosféra byla pořád tak hustá a závěrečná pasáž tak silná, že jsem dychtivě čekal i na zakončení a byl dost zvědav co přinese. To začalo ještě drsněji než předchozí časti. I když mi Standa předtím nebyl skoro vůbec sympatický, tak musím říct, že mi ho při drsném výslechu a pak trapení v sauně bylo i líto. Když se rozhodl se sestrou a jejími přátely emigrovat tak jsem mu i věřil.O to více mě závěr s odhalením, že se Standa neštítíil ani udat vlastní sestru mě celkem zasáhlo a šokovalo. Wow efekt tedy minisérie v konečném důsledku určitě měla a mohu zcela upřímně říct, že jsem se od ni místy až nemohl odtrhnout. Tyjo, jak stvořené pro sychravý podzim..  Jan Cina se určitě předvedl jako velký talent současné herecké generace a Jenovéfa Boková taky, takže by snesla i větší prostor.  Její bezprostřední Anežka mě hrozně bavila. Ale když se na to kouknu s několikahodinovým odstupem a trochu vystřízlivěný musím říct, že aby aby například zakončení nejen překvapilo ale bylo i uvěřitelné, chtělo to ještě dohrát Standovu psychologii. I přes tu závěrečnou drobnou nedotaženost si tvůrci zaslouží velkou pochvalu, protože mě to fakt vtáhlo. Podmanivý projekt. Super a díky. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jestli něco stále ještě celkem umíme,pak tyhle "dobová" (rozuměj z období komunismu) dramata a ani Herec není výjimka.Bohužel je tu tentokrát dost ale,které mi nedovolí hodnotit lépe,byť po dvou dílech jsem byl přesvědčen o solidních čtyřech hvězdách.Pak totiž přišel závěrečný a suverénně nejslabší díl.Ten nejen,že prakticky kompletně zazdil většinu postav a do té doby zajímavě rozjetých linek,jen proto aby nám nabídl snad nejméně uvěřitelný pokus o útěk za hranice ever,ale hlavně ukázal naplno,že Cinova postava (Cina jinak skvělý) je vlastně extrémně jednorozměrná a plochá a ač tu nejspíš byla snaha z něj udělat tragickou a rozpolcenou figuru,v závěru z toho vyšel jako extrémní svině,se ketrou se prostě nejde ztotožnit ani jí pochopit.A nejde to udělat nejen proto,že není úplně hezké co dělal a udělal,ale také proto že nám tvůrci nedali absolutně šanci to alespoň zkusit...60% ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jan Cina je bezesporu jeden z největších talentů svý herecký generace, 'Herec' ovšem trpí neduhy, který jsou typický takřka u všech českých historických filmů či seriálů – tedy jak přes kopírák generickou stylizací a monotematickou koncepcí, která dost vágně interpretuje náturu minulýho režimu.... queer tématika je prakticky nevyužitá. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

50.léta našim filmařům jdou a Herec je dalším důkazem. Hnusná atmosféra strachu z všudypřítomného práskání je tu cítit na každém kroku. Samotný charakter hlavního hrdiny je vykreslen na jedničku a svou pokřiveností do dané doby zapadá, na čemž má lví podíl i sugestivní výkon Jana Ciny. Příběh sám o sobě ale občas trochu hapruje. Jde zejména o kontakty s Stb a samotnou práskačskou práci, ve které se na můj vkus až příliš často objevovaly nedovysvětlené díry. Nicméně i tak se jedná další záležitost, ze které mrazí a která by si zasloužila promítat dítkám školou povinným 75% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám novou šanci a nevzdám to! Já se nechci zakopat jako ty, já v životě něco dokážu!“ A jak řekl, tak také udělal…Opravdu mě to chytlo až na se závěrem prvního dílu, to ale nic nemění na tom, že mi tahle 3dílná minisérie utekla jako voda a povětšinu času mě bavila. Dobová atmosféra šedi, strachu, bezvýchodnosti a k tomu onen cejch, který si rodina vláčela stále s sebou, byly působivé, ale zas ne tolik, abych u toho vydržel v souhrnu skoro 4 hodiny. Ten důvod byl jinde. Ano, řeč je o perfektně napsané, a ještě lépe zahrané hlavní postavě bezpáteřní svině snažící se přežít za jakoukoliv cenu a neustále se přitom pohybující na tenkém ledu, který může kdykoliv prasknout. A ačkoliv ani Finger, Boková, Jastraban nebo Maximová nehrají špatně, Jan Cina si krade veškerou pozornost pro sebe a mě moc bavilo sledovat vývoj Standy Láníka. Ano, nějaké ty zápory se najdou, ať už jde o určité méně uvěřitelné situace, místy až úsměvnou démonizaci či silné nadužívání zlověstné hudby, ale i navzdory řečenému dám rád solidní 4*. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak si osobně vybral do hlavní role Jenovéfu Bokovou, aniž by prošla castingem či kamerovými zkouškami. Jenovéfa Boková roli přijala, aniž by si přečetla scénář. Role jí nabídnuta 2 roky před natáčením. (rublik05)
  • Na epizodě spolupracoval mj. Klub vojenské historie - Polní četnictvo Č. Budějovice. (jungewolf)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama