Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

majky19 

všechny recenze uživatele

I tento snímek na mě zanechal velmi pozitivní dojem a musím konstatovat, že společně s "Partií krásného dragouna" se tento film řadí dle mého soudu k tomu nejlepšímu, co filmová tetralogie nabídla. Kromě tradiční osvědčené detektivní skupiny zaujmou svými hereckými výkony např. Miloš Kopecký v roli majitele hotelu, Zdeněk Řehoř a Slávka Budínová v rolích podezřelých, ale nelze vyzdvihovat pouze jedince, jelikož film je kolektivní záležitostí a když všichni netáhnou za jeden provaz, tak to většinou nikdy nemá kloudného výsledku. V případě této tetralogie ovšem celý herecký i tvůrčí ansábl pracuje dobře a divák to na výsledku jistě pozná a ocení. Škoda, že současná televizní tvorba nedosahuje takových kvalit jako ta dřívější. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

♪Zavři očka zavři, přijde k tobě král, přijde k tobě pohádka, Sněhurka už spí…♫ Pokud vím, tak jsem žádnej film ani díl seriálu s Radou Vacátkem a jeho mordpartou neviděl. Začátek Vraždy v hotelu Excelsior jsem neplánovaně shlédnul v televizi během oběda a to co jsem viděl mě přesvědčilo, že stojí za to film dokoukat až do konce. Dialogy jsou inteligentně napsané, co herec to hvězda a děj je vkusně prokládaný úryvky z písně, která celá zazněla na začátku a skvěle pomáhá v tvorbě atmosféry dusna v hotelu, kde by se i z Mirka Dušína během pobytu stal grázl a násoska. ♪Zavři očka, zavři, a spal za chvíli.♫ ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemná detektivka s excelentním radou Vacátkem a jeho elegantními pomocníky. Tentokrát se točí okolo vraždy mladé ženy ve vyhlášeném hotelu. Podezřelých je spoustu, falešných stop a doměnek ještě více. Poteší také závěrečné odhalení alá Columbo a závěrečná scéna, při které se dozvíte, že žádný z hotelových zaměstnanců není čistý. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle díl mě zatím bavil nejméně. Bohužel, ale je to tak. Možná to bylo tím, že se prakticky celý odehrával v hotelu a kulisy studií po chvíli začaly nudit. Co se týče případu, ten byl zatím nejzamotanější, to je pravda. Taky ale nejnudnější, protože neustálé hádky a obviňování stále nevedly k objasnění pachatele. Ten se tak k činu doznal skoro sám, vlastní chybou, když ho Vacátko nachytal na švestkách, jak se tak říká. Nelíbila se mi ani hudba. Píseň Zavři oči a spi...atd. by sama o sobě uspala hladového tygra. A když ji slyšíte už popáté, máte chuť okamžitě přepnout. A to v tom lepším případě. Pokud se totiž film vysílá kolem desáté večer, myslím, že kdo je pachatelem se dozvíte až když si to sami přečtete. Herecké výkony nebudu hodnotit. Dělal jsem to již u předchozích dvou dílů a také seriálu a i zde hraje herecká plejáda. Prakticky co herec, to eso. Tentokrát tak dám nižší hodnocení díky nudnějšímu průběhu vyšetřování a hudbě. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Přišel jste mě pozvat na recepci, nebo vám tam někdo něco ukrad ? Baví mě následná odpověď ředitele Excelsioru a následná reakce Vacátka, kterej u slova vražda pookřeje, usměje se a je rázem jako beránek. Cagnacova detektivní šaráda je poslední celovečerní film o mordpartě ze čtyřky a je po všech směrech brilantní. Pánům z Bartolomějské skvěle sekunduje Miloš Kopecký jako ředitel hotelu, který by za pověst svého podniku klidně položil život. Poprvé ze všech celovečeráků se setkáme i s Mrázkem, který na penzi dělá hotelovýho detektíva. Hit "zavři očka zavři" koresponduje s celkovou atmosférou, kdy je 80% hostů Excelsioru pod parou. "A co to je pane rado to flambování ? To se většinou dělá v přítmí, při svíčkách. To bude určitě nějáká prasárnička:-)" ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)

Reklama

Reklama