Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

choze 

všechny recenze uživatele

Šleha jak hovado. Těch 65 procent tady je dost mimo. Když pominu, že jen idiot by si nechával (i dnes, natož za totáče) v autě 60 tisíc, rád konstatuju, že se Soukupovi podařilo skvěle navázat jak na vlastní sérii filmů pro mládež (VÍTR V KAPSE, LÁSKA Z PASÁŽE, DISCOPŘÍBĚH), tak na Olmerovy BONY A KLID i na ten PODRAZ s Redfordem a Newmanem. Kluci jsou sympaťáci, záporáci solidní a kamera, hudba, velmi svižný střih a atmosféra pozdně osmdesátkové noční Prahy perfektní. A zmohli se i na výbuch auta! Jen je trochu zarážející, že jedou ty komplikovaný podrazy úplně automaticky, jako protřelí podvodníci. Porevoluční pokračování je ale stejně jako porevoluční pokračování DISCOPŘÍBĚHU zbytečné - tedy až na porevoluční atmošku a na Simču. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu špička, super story s odrbávaním, výborní herci a to dokonca aj Tofi v bielych gatiach. Navyše tie pesničky sú nezabudnuteľné. Pre mnohých už hudobný stredovek, pre mňa v porovnaní s dnešnými pesničkami pomaly symfónia. Celkovo sa to vyvinulo až v kultovku, ktorá sa dá pozrieť v ktorejkoľvek dobe, lebo ten dej je v podstate nadčasový, hoci veksláctvo a problémy neskorej doby socialistickej sú špecifikom. Pre mňa komédia s veľkým dôvtipom a silne zábavná. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní česká "buddy" movie ve které se snad ve své jediné roli objevil Sagvan Toffi po boku svého nejlepšího kamaráda Lukáše Vaculíka. Již Soukup v režisérské kolonce je velikým varujícím vykřičníkem, který je nakonec mnohem menší než u jeho následné tvorby. Kamarádi do hnusného počasí se dají snést, ale víckrát už bych nemusel. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Geniální protirežimní film, jehož jedinou chybou je, že přišel prakticky s křížkem po funuse. I tak jde ovšem o syrový obraz doby, který by se měl vypálit do hlavy každého dospívajícího caparta. Geniálně invenční a složitě komponovaná hudba Sagvana Tofiho, jež se po revoluci stává modlou pražské smetánky, doprovází specifickou režii muže, na kterého je každá teorie krátká. Polské Kino morálního neklidu nám má co závidět. ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

Snad poslední skvělý film Jaroslava Soukupa, který jsem viděl nejméně třicetkrát ale pokaždé mě zaručeně pobaví. Námět výborný a trio Tofi, Vaculík, Augusta válí. Skvělý výkon předvedl i Ivan Vyskočil v roli kunsthistorika Syřištěho. Plno hlášek a dobrá hudba, prostě já jsem byl spokojen. Horší už to bylo s pokračováním... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Adamcova vila stojí na adrese Bratří Čapků 155/32, tedy přímo vedle vily bratří Čapků v Praze. (rakovnik)
  • Beata Andraszewicz (fotografka Magda) bola dobrá herečka, ale bol s ňou jediný problém - nechcela sa so svojim filmovým milencom Sagvanom (Michal) bozkávať, nakoľko svojmu poľskému priateľovi, ktorý je žiarlivý, sľúbila, že sa vo filme nebude s nikým bozkávať. Režisér Jaroslav Soukup bol na herečku údajne za tento škrt v jeho pláne dosť naštvaný. (Raccoon.city)
  • Scénář vznikl už v roce 1985 ale natáčení se zpozdilo, protože tehdy Lukáš Vaculík, který měl o roli velký zájem, absolvoval vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. (Stocki)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama