Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je mi téměř jedno, jakého je Stone přesvědčení, ale o "své víře" přesvědčí jako filmař kohokoli. Kdyby takhle "přesvědčovat" uměl třeba Spielberg.... Nejsem Američan, abych tohle drama asi plně docenil, vroucně bych si přál nějakého režiséra, který se podobně "naveze" do našeho národního svědomí, byť ne nezaujatě. Ale shodou okolností jsem tenhle film viděl bezprostředně po posledních dvou epizodách "Band of Brothers" a ono "Why we Fight" se tak odráželo mnohem, mnohem silněji. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Stone se na Vietnam oproti Četě podívál úplně z jiného úhlu a opět mu to vyšlo. Nějvětší zásluhu na tom má Cruise, kterého ačkoli nemusím, tady předvádí prvotřídní výkon. Uvodní sekvence z dětství je vynikající, pak tempo povolí a vrátí se až po návratu z války. Scény z demonstrací jsou opravdu pozoruhodné a na důraznosti jim dodává hudba z pera Johna Williamse. Ačkoli Stone bere válku hlavně z psycholigického hlediska, nedělá film o nic míň atraktivněším, než ty přímo z bojiště. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna zo životných úloh Toma Cruisea (asi najumeleckejšia), jedna zo životných úloh Willema Dafoeho (on ich má umeleckých viac) a jeden z najdôležitejších Stoneových filmov. Dobrá téma je základom dobrého scenára a dobrý režisér je základom dobrého filmu. Stone nazýva veci pravými menami, zobrazuje expresívne citové výjavy Kovica v Cruisovom preexponovanom, ale sugestívnom podaní a zaoberá sa okrem samotnej vojny aj jej následkami, ktoré sa stávajú pre poškodených ešte horšou vojnou pre zvyšok života. God bless Slovakia a jeho bezvýznamnosť v rámci vojenských akcií! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nemám ráda, ale tady je ještě mladý a tak mi nevadil. Ale i přesto, že zahrál svou roli opravdu skvěle, tak mě ničím nedojal a vůbec sem s nim necítila. Děj byl zbytečně natahovaný a proto mě to místama nudilo. Ale myšlenka je dobrá, jen mi někdy přišlo, to nadávání a stěžování už otravný a jiný záběry zas tak psychopatický, že mi to lezlo na nervy. Ale za celkovej dojem budu ještě hodná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Ron Kovic dozvěděl, že jej bude hrát Tom Cruise, tak byl na pochybách. Nevěřil, že by mladý herec, který hrál v propagandistickém Top Gunu (1986), mohl zvládnout tak obtížnou roli. Důvod, proč se Cruise Kovicovi líbil, byl ten, že oba vyrůstali ve stejném prostředí. Oba mladí sportovci a oba byli věřící. (Monco)
  • Ve filmu hraje sourozenecká trojice bratrů Baldwinových: Stephen, William a Dan. (Monco)
  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama