Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

akisha 

všechny recenze uživatele

Pohoda je naprosté a dostatečné vystižení tohohle filmu, na rozdíl od stejnojmennýho softwaru na účtování, co ve mě vzbuzoval přesně opačný pocity. A sehnat takovou perfektní trojici lidí od neuvěřitelných sympaťáků Pastrňáka a Špalka po Aňu Geislerovou tak sladkou, že už to víc ani nejde, to je panečku výkon. K tomu dnes už legendární hudba. A že film vzbudí "pouze" chuť udělat úplně to samý, sbalit se s autem a kamarádem a jet někam, je jedno kam a užívat si každou sekundu "jízdy"? Pro mě je to víc, než dost. Ale tak to bejvá, když se točí film bez vyšších ambicí s jednoduchým nápadem, kolikrát vznikne perla větší, než když film spolkne 150 milionů a řeší se v něm tisíc životně důležitých problémů. Svěrák je machr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mám tu libový francouzský značky." Nikdy mě nikdo neobvinil z toho, že mám dobrodružnou povahu, ale po prvním kontaktu s Jízdou jsem měl myšlenky jen na to, jak si s kamarádem zpojízdníme kabriolet nejistýho původu, osadíme jej francouzskými espézetkami (nejlépe 995 JZD 75) a vyrazíme třeba na sever nebo na jih. To je jedno. Nikdy k tomu nedošlo, ale určitě by mě hodně bavilo nahánět auto po louce, kutálet se v duši z kopce, kochat se Temelínem, užívat si s praštěnou stopařkou a poslouchat přitom Buty ve vrcholný formě. Pro mě se tady zkrátka zrodil kult, kterej na mě dýchne úžasnou atmosférou, kdykoli se k němu přiblížím na vzdálenost jedný dlouhý ruky. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Plyne z toho, cos říkal, ňáký poučení?“ S Jízdou jsem měl v podstatě jediný problém, a to s jejími postavami. Tajemná a provokativní Anna mě postupně začala bavit, avšak oba mužští hrdinové mi byli dlouho docela dost nesympatičtí a až směrem k závěru jsem si k nim konečně našel cestu. Což je škoda, protože se mi jinak snímek líbil, ať už svými triviálními dialogy či tou těžce pohodovou, bezstarostnou a hravou atmosférou (hudba samozřejmě udělala svoje), do které jen sem tam zasáhne nějaký ten mráček. O to silnější byla ta facka na konci…na druhou stranu ji oceňuju, protože teprve potom má v divákovi šanci plně dozrát ten dojem pomíjivosti a prchavosti (spojený nejen s touhle letní jízdou). Celkově to vidím na slušné 4*. „Jestli se stydíš, tak já se votočím.“ – „Ne, nestydím.“ - „Já kdybych byla chlap, tak bych tohle asi nepřežila.“ – „A co na tom je?“ – „No…jak se vám to ve vodě scvrkne. To musí bejt hrozná potupa, ne? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj po dlhých rokoch sa oplatí pozrieť znova, je to najlepší road movie z našich končín. A hoci tento žáner veľmi nemusím, tento má niečo do seba. Už len tu vidiecku atmosféru, slnko, dlhé polia a pesničky od Buty. Dejovo nemá nejakú výraznú líniu, ale srší z neho pohoda. Scenár je minimalistický, ale kvalitnejší herci ho potiahli. Rovnako tak aj nehereci, teda obyvatelia dedín, ktorí prinášajú prirodzenosť. V záberoch na krajinu počas pesničiek kraľujú dobré kamerové zábery. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle hodně jiný indie Svěrák se mi tentokrát do vkusu moc netrefil. Lowcost road-movie s homevideo lookem, která sice i s lowres obrazem dokáže kouzlit vcelku pěknou letní atmosféru, ale zároveň je to film, kde mě všechny ty nepříliš bystré a neustále nadržené postavy svým slizkým chováním a cringe dialogy občas fakt děsně iritovaly. Divoké a notně buranské devadesátky z toho vyloženě sálají. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Režisér Jan Svěrák reflektoval, že "Jízda je reakcí organismu dvou lidí, kameramana Franty Brabce a mého. Přes rok jsme se patlali s filmem Akumulátor 1 a opravdu čekali, že to bude skvělý, vtipný a obrovský film a ono... Lidi na něj sice chodili, dokonce to byl snad nejnavštěvovanější film roku, ale přiznejme si, taková bomba to zase nebyla a zklamání, frustrace z toho, že jsme po roce stvořili namísto slona myš, na nás zapůsobilo tak, že jsme se pustili do Jízdy jako protiléku. Po filmu, který dal tolik práce a dělali jsme ho tak pečlivě, udělat pravý opak - něco nepečlivého, nenáročného, ne za rok, ale za čtrnáct dní... Byla to vlastně hysterie." (NIRO)
  • Radek Pastrňák, který si ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, složil k filmu i hudbu, kterou nahrál se svou skupinou Buty. (Lynette)
  • Honzík (Filip Renč) ve filmu stíhá svou přítelkyni Aňu (Anna Geislerová) ve voze Opel Vectra první generace. (lskala)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama