Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ing. Štěpán Pavlík je konstruktérem v oboru tvarování v měřící a spojovací technice a touží se stát kosmonautem... Nepříliš jasný a přehledný příběh je vyprávěn v křečovitě nadsazené stylizaci. Projev některých představitelů má viditelně ironizující podtext, což jen zvyšuje celkový zmatek, protože studio film prezentovalo jako oslavu československo - sovětské spolupráce při kosmických letech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ale jako, některé ty alegorie se i daly pochopit (rogalisti, andělé, autonehody, dívka na kole, pecka...), ale to jsou takové prvoplánové alegorie. Jenže co dál? Že má člověk vyšší touhy a že by rád létal, to je tvrzení staré jak lidstvo samo. A když přehážu obrazy, nahodím divné dialogy, a vykašlu se na nějaký příběh, natož nějakou kontinuitu, tak ani to z toho film, ani umělecký neudělá. Chudák Svoboda asi ani neměl o co se opřít, scénář psal někdo jiný. A ty romské písničky, proč ty tam byly, mankote? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mužský by měli nebejt. 1) Film-nefilm s příběhem-nepříběhem je jasná alegorie, jenom nevím, čeho. 2) Mladistvě vyhlížejícímu štíhlému 41letému Jiřímu Menzelovi (hlavní postava, Štěpán, který se chce stát kosmonautem) i stejně tak mladě vypadajícímu 42letému Jiřímu Kodetovi (jeho má Štěpán vystřídat) to slušelo. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

asi to bude chtít v klidu ještě vidět a bez předsudků o normalizačních sračkách a poetizujících alegoriích. Za prvé stojí za vidění Evelyna Steimarová, s J Menzelem i ve Hře o jablko (i tam je J. Kodet) i tady. Krásná ženská a příbuzenský vztah s J Kodetem mi přijde spíše jako vtípek. Pánové Pacner a Toufar nebyli žádná ořezávátka, o kosmu něco věděli a nebyli to zase žádní přisluhovači momentálním usnesením. Čestmír Mlíkovský byl zajímavá postava, natočil dva filmy, dělal kastelána na hradě, psal. jak říkám, musím se na to podívat v klidu, protože tato trojice se asi opravdu snažila ve scénáři něco vyjádřit. Oficiálního textu distributora se není třeba lekat, autor nesnáší Jiřího Svobodu a poznámky o křečovitosti píše snad u všech jeho filmů, tam, kde to, podle mého, není pravda. ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

No kdyby to o dvacet let později natočil třeba ten Menzel, byl by to velký ART na Zlatého Lva. ( Samozřejmě že ne s původními herci, kteří už byli dědečky a babičkami.) Ale v těch letech už nebylo třeba snít o nádherné budoucnosti co nás čeká. Tehdy bych mu asi dal i tři hvězdy. Ale tehdy jsem byl ještě naivní muž a ČSFD ještě dál, než lety na jiné planety. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Příběh, odvyprávěný s lehkostí a přesvědčivou vírou, že cesty do Vesmíru budou tak samozřejmé, jako nákupy v dobrých obchodech. Jiří Menzel hraje inženýra Štěpána Pavlíka civilně, František Řehák nadřízeného sugestibilně, pesimistu a skeptika zde hraje především Jiří Kodet. Film o lidských přáních, láskách a cílech by neměl scházet ve sbírce žádného fajnšmekra na dobu, kdy se zdálo, že realizace i těch nejtěžších úkolů je snadná. http://www.youtube.com/watch?v=ZClYIsjCglo ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie prebiehalo v Ondřejove. (dyfur)
  • Zahradník (Evžen Jegorov) je osloven taxikářem, který mu říká: „...že jste hrál v Parnasu na saxík?“ Zahradník ho vyžene, ale pravdou je, že Evžen Jegorov hrál opravdu v restauraci v Parnasu na Smetanově nábřeží na saxofon. (sator)
  • Natáčelo se také v Unhošti a Jičíně. (sator)

Reklama

Reklama