Reklama

Reklama

Manželé Stodolovi

  • Slovensko Manželia Stodolovci (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Film dobře natočený, nejvíce je to vidět na kameře a hrátkách se zvukem. Ústřední herecké duo je ovšem to nejlepší z celého filmu, především pak Jan Hájek, kterého je skoro až líto. A v tom se to stane. Co má tenhle film znamenat? Já na to totiž nepřišel. Skoro jako kdyby se vrahů zastával - a narozdíl od loňských  Bratrů, zde není ani pomyšlení, že by to bylo nějak odůvodnitelné. Teda krom toho, že do toho filmu spadnete jak po hlavě a nedovíte se za celou dobu o vraždách nic, i když to je v podstatě hnací motor příběhu, na něhož se alespoň trochu zajímavě nabalují postavy se soukromím. Ale vlastně i kdyby se o to odůvodnění pokusili, tak to je špatně. Protože tohle je jednoznačné. A vzhledem k tomu, že tu alespoň co vím, nebylo moc správně ani historicky, tak to ani neposlouží jako pomyslný pomník obětem. A taky tu je osobní vztah k danému tématu... který je v naší rodině přeci jen trochu osobnější (a už v samotném traileru věta ''největší lovestory české kriminalistiky'' mi přijde urážlivá). Možná je to mnou, možná že vím pro sledování tohohle filmu moc, možná mám až moc osobních věcí, ale tohle na mě prostě nemůže zapůsobit. Tvůrce obdivuji za technické kvality filmu, ale k látce měli přistoupit prostě asi jinak, pokud vůbec. Raději bych to využil na nezávislou kriminálku stejné kvality, ale beze jmen. 6/10 více ZDE: ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno niekto bude sklamaný, že nevidel klasickú českú "chcípácku" sociálnu drámu, ďalšiemu bude chýbať kriminálne vyšetrovanie a iní zase neznesú absenciu akéhokoľvek kladného hrdinu, čo by sa v tomto prípade rovnalo dôležitej postave policajta, na tú ale zabudnite. Ono to skôr pôsobí ako rumunská nová vlna, ale najmä ako film vymykajúci sa zavedeným českým filmovým štandardom. Motivácie, myšlienky a pocity postáv sú vyjadrené viac výrazmi tvári a najmä činmi, než by sa tu niekto zbytočne vykecával a všetko by tak doslovne cpal divákom do hlavy. Chyby by sa našli, napríklad pri istom dôležitom zlome by sa nejaké informácie navyše zišli, ale film si vystačí so sebou aj v podobe, v akej bol vyslaný do sveta. Lucie Žáčková je perfektná, budete jej istým spôsobom držať palce, aj keď silou mocou nebudete chcieť. ()

Reklama

Jokolo 

všechny recenze uživatele

Mrazivé drama se nechce lacině svézt na vlně true crime sérií, ale zaměřuje se na vhled do zvráceného vztahu dvou lidí, kteří by klidně mohli být vaši sousedé. Realistické nasnímání, pevná režie a výjimečné herecké výkony vyvyšují film nad průměr. Některým divákům ale může překážet to, že děj není nijak ukotvený a k látce přistupuje téměř dokumentárně. Jde nicméně o sebevědomý počin evropského formátu, který by si minimálně pro Lvy za herecké výkony dojít měl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moje hypotéza je, že režisér a scenárista Manželů Stodolových dostal tvrdé kopačky a rozhodl se uměleckou formou vysvětlit své ex, že za všechno může ona. Až absurdní jednostrannost toho filmu a modelace campové evil queen Dany hraničí se směšností. Jsem dost v šoku z toho, jak pozitivně je ten film přijímaný mezi některými kolegy, naprosto mě to nenapadlo po novinářské projekci. Je fajn, že se podaří udržet atmosféru filmu na konzistentní rovině, ale celkově mi to přijde povrchní, jednorázové a hlavně teda fakt neuvěřitelně zaujaté směrem k vykreslení Dany jako absolutního a nemotivovaného zla. Kéž by to film uměl aspoň prodat. 50 % ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Od Manželů Stodolových jsem si před projekcí sliboval rozhodně silnější filmový zážitek, jelikož příběh asi nejznámějšího páru sériových vrahů v sobě skýtal dost hutný materiál ke zpracování - přesto ale nelituji návštěvy kiny. Film je v první řadě vztahovým dramatem, v němž je "ladymacbethovská" Dana zobrazena jako manipulativní "mozek" všech hrůzných činů, zatímco Jaroslav je spíše hromotluckou loutkou a "rukami", které tyto činy páchají. Kriminální rovina hraje ve snímku spíše druhé housle - zde mě nejprve trochu překvapilo, že se jednotlivé vraždy odehrály jakoby "za oponou", což ale tvůrci v závěru napravili (ne že bych u filmů vyhledával explicitní násilí, nicméně zde mě to zprvu zarazilo). Lepší tři hvězdičky! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Film je fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované. (CinemArt)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 7,5 milionů korun. (SONY_)

Reklama

Reklama