Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to, že existovaly dvě verze scénáře. Místo věty od soudruha kapitána v podání Josefa Somra "Vojna z Vás udělá chlapa", tam původně bylo "Já z Vás udělám chlapa". Na ubikacích nám nebylo ukázáno nic nemravného, ale cítil jsem opět sílu původního scénáře, ve kterém zřejmě byly dost hardcore scény. V přepsané verzi zůstalo, jak jsou nováčci "pérováni" přísným a nesmlouvavým desátníkem, vojín Valenta si vysloužil legrační přezdívku Švadlenka kvůli své zálibě ve vyšívání, pochopení od vlídného kapitána, že každý mladý muž má své potřeby a čas od času potřebuje vyčistit trubky, a do toho pohledná holka s vizáží štětky, o kterou jiný vojín ztratil zájem. Kotrbová potřebovala samečka a dostala jelimana, ale co, to se přece stává. A všechno je tak dokonale idealistické a optimistické už jen s rozezněním tónů hudby Karla Svobody. Vorlíček přistupoval filmovým způsobem, a to se vyplatilo, protože jeho film o "vojančení" za socialismu je natočený s řemeslnou zručností a perfektním hereckým obsazením, které má komediální načasování v malíčku. A jak to bylo doopravdy, už si musíte zodpovědět sami, ale nejdříve se zkuste pobavit s touhle stařičkou komedií z vojenského prostředí, která má vlídnou tvář a rodinné hodnoty. 60% ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

To je samy MNV, ROH, JZD či družstvo, Jednota, armáda a vojensky mužstvo. Ten komunistickej systém, že se každej orgán sere do soukromí pro dobro socialistické společnosti, to je strašny. Do toho ta pakárna na vojně, ale natočeny tak, aby si divák myslel, že to je všechno hrozně kladny a že to s vama v podstatě myslej dobře, to je na palicu. Nechat se oblbnout vypočítavou pizdou, vysněná práce ve slepičárně, porcelánovej jelen jako svatební dar, co víc si přát? Vorlíček se měl držet svejch zažitejch komedií, ale bůhví, jestli to nedostal od komunistů za úkol. Přitom herci podali všichni slušny výkony, ale ten scénář a děj to prostě zabil. A ten název byl taky pěkně o ničem. Žádní dva muži tam totiž nejsou, celou dobu je tam jenom Hanzlík a až u konce to dalo trochu smysl, ale pěkně trapnej smysl. Jo a nesnášim Jorgu s tim jejim mužskym hlasem, kterej se hodí jedině tak k majoru Houlihanové... ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Z vojenského prostředí toho teda tam moc nebylo. Ale když jo, tak mě srdce plesalo. Jak na začátku běhali dráhu zručnosti a v závěru, jak bylo cvičení tanků. Když s nimi stříleli po poli, na to se tak krásně dívá. Stejně jako když náklaďáky přejížděly řeku ve slejváku. Jenže to je tak vše z vojny. Zbytek se točí kolem toho, že Hanzlík alias švadlenka potká ženskou s dítětem a všichni mají kecy. To je tak odporný někdo zakazuje chlapovi, aby si vzal ženskou s dětma. Cítím z toho jen závist, že by Hanzlík mohl být konečně šťastný. Z vlastní zkušenosti tihle byli ještě mírný kurvy. [2691. hodnocení, 84. komentář, 47%] ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavý rodinný film, kde většina herců hrála v úloze, ve kterých je moc neznáme. Téma výchovy malého kluka, které se nakonec zhostí úplně cizí "táta", je na tu dobu, kdy film vznikl, taky dost netradiční. Velmi dobrou úroveň filmu podporuje i nádherná hudba Karla Svobody. Musím upřímně říct, že po každém zkouknutí se mi tento film líbí víc a víc. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Nudná, mdlá až naivní socialistická agitka o vojně a životě celkem. Hanzlík zde hraje takovýho debila, že mu není široko daleko rovno. Herecké obsazení je velice slibné, ale není to nic platné a vše vyzní naprázdno do ztracena idiotským scénařem s umělými dialogy. Na to, že to má být komedie, tak jsem se u toho snad ani jednou pořádně nezasmál. [40%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Vojaci vo filme jazdia na motorkách typu Jawa Bizon a Jawa 90. (Raccoon.city)
  • Na príkaz socialistických cenzorov muselo byt predabovaná veta "bručet s medvědy“ na "bručet s veverkami“, pretože medveď bol symbolom ruskej ríše a sovietski súdruhovia by sa mohli pohoršiť. (Raccoon.city)
  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)

Reklama

Reklama