Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo docela zajímavé, ale čím delší film byl, tím víc mě nudil. Děj má problémy s tempem, začátek a konec jsou rychlé, ale všechno mezi je pomalé. Herecké výkony nebyly skvělé, ale dalo se na ně dívat, s výjimkou Jana Hrušínského, tomu se vůbec nedařilo. Vzhled filmu se mi taky moc nelíbil. Scény pod vodou jsou modré, což dává smysl, ale scény na souši jsou žluté, což vypadalo velmi zvláštně. Počítačové efekty taky nebyly skvělé, ale na rok 98 to taky nebyla hrůza. 4/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Použiť Čajkovského hudbu v rozprávke o labutiach môže byť polovica úspechu vo vytvorení atmosféry. To sa aj podarilo, ani herci nezaváhali, Jitka je rozkošná s posunkovou rečou. Rozprávka nie je žiadnou klasikou, ani sa ňou už nestane, hoci vodnícky motív je pomerne obľúbeny. –––– Princ Viktor se vrátil z lovu s mimořádně zajímavou kořistí. Dvounohou. –––– Úžasný blb. S ním se mi bude skvěle vládnout. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která vypraví takový klasický příběh o princi, tentokrát Viktorovi (Max Urlacher), který musí hledat a vysvobodit dívku, do které se hned na první pohled zamiloval, a zrovna je to také princezna, Odetta (půvabná Jitka Schneiderová) a musí bojovat proti nadpřirozeným silám Jezerní královny (krásně hamižná Ivana Chýlková), která touží po manželství právě s princem Viktorem. Nakonec princ osvobodí všechny, koho Jezerní královna zaklela, či zajala pro své otrocké práce. Ze zajímavých dalších rolí: princův sluha Štěpán (Jan Hrušínský), který vnáší alespoň trochu vtipu, nejvěrnější poskok Jezerní královny Rudovous (Miroslav Táborský) a naivní vodnická žena (Jiřina Bohdalová). ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pohádka vyniká ponurou až hororovou atmosférou. Chýlková v roli jezerní královny byla skvělá. Ta její „hubená štíhlost“ mě fakt bere za srdce. Perfektní byla i zubatá ryba. Dnešní haranti jsou už dost psychicky otužilí díky sledování internetu, takže tento motiv možná úplně nedocení, ale dřívější děti by vřískaly hrůzou a měly by z toho zlé sny. Film na mě tak trochu působil dojmem politické alegorie vykořisťovatelského kapitalismu (děti sbírají perly, ale nedostanou ani pořádně najíst) s totalitními manýry (zbavit lidi řeči, proměnit je v ryby nebo v mušle) završená šťastnou revoluční koncovkou, ale není pravděpodobné, že by byl takto míněn, protože v roce 1998 se tady ještě celkem dalo žít. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

U filmů Václava Vorlíčka jsou pojmy jako atmosféra něčím, co nikdy nebylo třeba rozebírat. Ačkoli by si na takto zaměřených filmech více pochutnal Juraj Herz, právě temná nálada stojí za v konečném důsledku milým překvapením v oblasti (českých) pohádek, kterým se už od mládí vyhýbám, stejná slova mám na do modra zbarvený visuál a geniální Ivanu Chýlkovou v hlavní roli. Škoda jen umělohmotně působícího dabingu už ne tak dobrých zahraničích herců a poměrně stereotypní hudby Ondřeje Soukupa, jinak se jedná o dobrou práci. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně přibližně v 55. minutě, kdy princův sluha Štěpán (Jan Hrušínský) ve společnosti Jezerní královny (Ivana Chýlková) pojídá třešně, trefí peckou velkou mušli, která je na skříni. Pecka letí velmi rychle, při zásahu mušle vydá zvuk a pak spadne na zem. Nic z toho by se ve vodě nemohlo stát. (ČSFD)
  • Při natáčení filmu v Plešném jezeře došlo vinou filmařů k destrukci přibližně jednoho tisíce kusů šídlatek, což jsou u nás velmi vzácné a kriticky ohrožené rostliny. (panLosos)

Reklama

Reklama