Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neo je, poté co se mu podařilo zastavit několik chobotniček pouze silou vůle, v hlubokém bezvědomí a odpočívá na lodi vedle dalšího záhadného pacienta, který jako jediný přežil nepovedený protiútok zionských lodí. Kapitán lodi muže podezírá ze zrady a nemůže se dočkat, až se probudí, aby ho mohl vyslechnout. Morpheus a Trinity si dělají starost o Nea. Jeho stav totiž mnohem více než bezvědomí připomíná stav člověka připojeného k Matrixu, přestože zjevně připojený není. Nedbají pochybovačných názorů kapitána a vydávají se do Matrixu, aby si nechali poradit od Vědmy, co se Neovi stalo. Ta jim prozradí, že chobotničky nevyřadil z boje náhodou. Jako vyvolený má obrovské schopnosti, které zatím dokáže plně ovládat, navíc není nijak omezen hranicemi mezi jednotlivými světy. Díky střetu s chobotničkami se nedopatřením dostal do pasti mezi skutečností a Matrixem. Posádka lodi mezitím objeví Niobe a její nepojízdnou loď, kterou uvede znovu do chodu. Velitel zionských obranných sil Lock o tom nemá žádné zprávy a považuje všechny tři lodě, které zůstali mimo Zion za ztracené... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (959)

Tosim 

všechny recenze uživatele

KURVA, VÍC TRIKŮ TO CHCE!!! V průběhu běsnění nad touto "trilogií" jsem chtěl mnohokrát napsat, že těm, kdo ji tak vehementně vyznávají, docela závidím. Teď si tím nejsem tak docela jist, ale co bezpečně vím, je, že zákony logiky nám dovolují natoči trilogii v rozmezí deseti let a ještě třeba na přeskáčku. Triky. Jsou úžasné a jak už jsem psal při Reloaded, sterilní a tak dokonalé, že ve mě nevyvolaly žádnou odezvu. Žádná identifikace, žádná katarze. Já třeba věřím tomu, že někteří jdou v hledání skrytých významů ještě dále - jakou značku cigaret kouří Vědma? Nosí Persephona podprsenku? Trpí agenz Smith schizofrenií, anebo je ho opravdu mnoho? Jsou jiní režiséři, jenž dokáží spojit nadpřirozeno, nepřirozeno anebo sci-fi s příběhy o lidech, kteří jsou emoční, z masa a kostí a stejné pocity v divácích rovněž vyvolávají - to jsem si u závěrečného východu slunce (který byl mimochodem nejlepší z filmu) slíbil - že budu vyhledávat filmy, kde bude sice méně akce a efektů, ale více uvěřitelna. Aneb NA TYHLE BLBOSTI NEMÁM ČAS, jak by řekla Trinity :-) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přihlouplých dialogů konečně ubylo a přišla pořádná adrenalinová akce, která svým drajvem diváka zarve do sedačky. Bitva o Zion je úchvatně natočená. Nesmí chybět nazelenalé kamerové filtry a typický vizuální rukopis Wachovských. Don Davis odvádí stoprocentní práci a skládá svojí nejlepší hudební kompozici. Těžko Revolutions nějak hlouběji srovnávat s díly předešlými, které tvořili jen jakýsi opěrný bod pro závěrečný díl. Největší, nejmonstróznější a nejrozmáchlejší z celé trilogie. Završení jak se patří ve velkém stylu. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

"Everything that has a beginning has an end". Po naprosto famózním Reloaded přichází Revolutions, který již nelze chápat jako samostatný film, neboť bez úvodu plynule navazuje. V Revolutions je ubráno na mnohavrstevnosti výměnou za spění k jasnému a logickému konci. Více prostoru v normálním světě a méně mystických hrátek v Matrixu, vyložené karty na stůl a prapodivná dohoda se stroji - to jsou možné zápory, které ubírají na diváckém přesvědčení a atraktivitě. Jsou však (dle slov Nea) nevyhnutelné a neméně fascinující (mimochodem když mluvím o fascinaci, závěrečný souboj v dešti je čistý orgasmus), záráží akorát o stupínek horší dialogy, do kterých se místy vkrádá patos, ale i přes to všechno, pro člověka chápajícího trilogii nemůže být Revolutions zklamáním. 9/10 ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

K vyjádření nějaké hluboké myšlenky (boj dobra a zla, smysl života etc.) používalo lidstvo po celá staletí rozličných vyjadřovacích prostředků. To, co předkládají bří Wachowští v MATRIX REVOLUTIONS, osobně beru jako vyjádření hlubokých myšlenek za pomocí symbolů a kódů 21. století. Prostě: postmoderní doba užívá k vysvětlení své vlastní kódy. Náměty jako otázka uznání práv dalším bytostem, téma lásky, smíru, rovnováhy/hledání rovnováhy/nerovnováhy, smyslu života, boje dobra a zla etc. zůstávají po celé generace neměnné; mění se pouze "kulisy", "kostýmy" a onen vyjadřovací kód. Bří Wachowští stáli před nelehkým úkolem, a to celý "matrixovský fenomén" (celou tu plejádu námětů, myšlenek a úvah) vhodným způsobem spojit dohromady a uzavřít. Spojit tak, aby z toho nevzešel nějaký "nepovedený slepenec", ale mozaika, v níž každý kousek má svůj smysl a své místo. V tomto ohledu se MATRIX REVOLUTIONS vyvedl na výbornou! Matrix od nynějška tvoří uzavřený a pevný celek, který je ve svém žánru jedinečným a revolučním počinem. Nepopírám, že film obsahuje i některá slabá místa. Obsahuje, ale pochopte mě: moje mamka je skvělá kuchařka, dělá skvělé koláče. Někdy se jí však stane, že se kraj nějakého toho koláče trochu a lehce připálí, ale pořád je to pro mě skvělá kuchařka a já ty její koláče miluji. Podobně i bří Wachowští "upekli" znamenitý koláč, který sice nemusí každému chutnat či má pár těch "připálených okrajů", ale jejich "koláč" patří k mým oblíbeným a vždy se do něj rád zakousnu, a to bez obav, že se tímto "koláčem" jednou přejím. Shrnuto a podtrženo: Je to silné, je to hluboké... je to výborné ukončení "matrixovského fenoménu". Poznámka: Bří Wachowští se i tentokrát (a snad možná více než v dílech předchozích) nechávají - vedle řady jiných vlivů (comicsová kultura etc.) - inspirovat židovsko-křesťanskou symbolikou. Celý závěr filmu se nese přímo v tomto duchu. A nedá mi to nenapsat ještě toto: "deštivou" scénu ve finále MATRIX REVOLUTIONS považuji za jedno z přelomových, zásadních a především našich (tj.postmoderních) vyjádření odvěkého a neustálého boje dobra a zla. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostříhat Reloaded a slepit to s tím nejlepším z Revolutions a ejhle, to by byl film! Přesto po nevyrovnaném a rozteklém mezičlánku je Revolutions svižnou podívanou, která těží z užvaněnosti Reloaded (už není třeba cokoli hlubokomyslně rozebírat) a z vizuálního mistrovství, kterým Matrix proslul. Hezky se na to dívá a závěr je vážně strhujcí, stejně jako vyznění celého příběhu. Plus skvělý soundtrack. Tahle trilogie se mi nesmírně líbí tím, že není pouze "jedničkou", "dvojkou" atd., ale je skutečně koncepčním dílem, které jako celek vytváří obrovský potenciální vesmír, který lze dále zalidňovat. Navíc umožňuje zapojit mozek a vytvářet si vlastní intertextuální "matrix" s klasiky světové filozofie a literatury. Možná to svádí k přehnaným konstruktům, ale zaplaťpánbůh za to, že "masový" příběh vůbec klade tak vysoké nároky na diváka... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Seraph (Collin Chou) je jednotné číslo hebrejského slova "seraphim", které se dá volně přeložit jako „hořící“, ale i jako „andělé“. (HellFire)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Když vejde Neo (Keanu Reeves) k Vědmě (Mary Alice), je nad dveřmi napsáno „gnothi seauton“, což znamená „poznej sám sebe“. Tato fráze pochází z řečtiny a údajně byla k vidění při vstupu do chrámu v Delfách. (pornogrind)

Související novinky

Wachowští se vrací k Matrixu?

Wachowští se vrací k Matrixu?

04.03.2014

Studio 20th Century Fox se brzy vrhne do natáčení třech pokračování Avatara a u Disneyho chystají první ze tří nových epizod Star Wars. Velké sci-fi filmy jsou zkrátka v kurzu a pozadu nechtějí… (více)

Reklama

Reklama