Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi se většina dřeva z horských lesů dopravovala na pily po řekách. Voraře postupně vytlačily nákladní automobily a železnice, oni však stále vzpomínají na dny své slávy a romantiku vodních putování. Dvěma zkušeným starým plavcům Váňovi a Šindelářovi se podařilo prosadit návrat ke starému způsobu alespoň pro jednu cestu. Sehnali si partu podobných nadšenců a vory svázané z klád se mohou vydat po říčním proudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Úděsné. Nudné pasáže jsou bohužel příliš krátké na to, aby se člověk vzpamatoval z pasáží budovatelských. Utrpením je sledovat ponížení slavných předválečných herců, kteří místo toho, aby ve filmu řešili, jak se bavit, jak rozfrcat zisky ze svých továren, se zabývají dřevem, páč je věcí strany. Copak Marvan, toho mi ani moc líto nebylo, ten ty budovatelské typy hrál s pravým nefalšovaným budovatelským nadšením, takže se vyřadil sám. Ovšem sledovat jednoho z mých nejoblíbenějších herců, Theodora Pištěka, jak se coby předseda pere za komunisty, bože, takový hříšník snad zas nejsem. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Snad k tomu přispělo pár dobře mířených panáků, možná i to, že jsem těsně před tímto filmem viděl jiný skvost "Za volantem nepřítel", ale rozhodl jsem se nedat Plavečáku svůj obligátní budovatelský odpad. Příběh je samozřejmě jednoduchoučký, postavy jednoznačné, láska ryzí a příroda panenská. Zjevuje se tady však nová akční hvězda českého filmu, Bruce Willis zestátněné kinematografie, nezdolný hrdina a vzor všech mladých - Jaroslav Marvan, který své nadlidské záchranářské schopnosti projevil i v Železném Dědkovi. Takže na agitační hovadinu slušné 2. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Kdyby psal golfista, při vší úctě, komentář k filmu o golfu, zajisté by byl předpojatý podobně jako je můj pohled a hodnocení k filmu o řece, vorech a vorařích. A nedá mi to věru ani žádné přemáhání. Film je svěží, s pohodovou letní atmosférou, nádherně zachycenou romantikou vorařského řemesla a výborným hereckým obsazením. Moje shovívavost k faktu, že se nejedná o dílo s mimořádnou uměleckou hodnotou, je úměrná shovívavosti k ideologické páteři filmu, která má aspoň dobovou výpovědní hodnotu. Ale i moje shovívavost má své meze a tak by mě stálo velké úsilí, abych uvědomělého předsedu třídní samosprávy a mičurince Pepíčka při vhodné příležitosti neutopil.:-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film postrada ladnost predvalecnych filmu, i tak se ale jedna o celkem dobry dobovy film se slusnym hereckym obsazenim, ktery dava vzpomenout na vorarske remeslo. Marvan jako vzdy vyborny. Nekomu se muze zdat film agitacni ( nechapu lidi, co kvuli tomuto faktu neustale snizuji hodnoceni filmu ), nerikam, ze neni. Natoceny byl ale v roce 1952 a lide vetsinou takhle podobne mysleli. Ja tyto filmy vidim pro budouci generace jako velmi hodnotne. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Většinou jsem ve filmech zrozených za socíku schopen všelijaké to soudruhování pětiletkování a schůzování zdařile ignorovat, tentokrát mě však rušilo. Možná proto, že to jinak byl nádherně lidský a poetický příběh o mizejícím světě a labutí písni jednoho řemesla. Rozehraný navíc skutečným mistrem hereckého kumštu. Lehce, s nadhledem a dokonale vybalancovaným sentimentem, kterému kupodivu ten okolní idylický optimisus a pracovní elán příjemně sedl. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Jaroslav Marvan (Josef Váňa) jezdil každý den po natáčení do Prahy, kde měl vystoupení v divadle. (M.B)
  • Maminku Květy Fialové měla hrát původně Jiřina Štěpničková. Ovšem po dvou natáčecích dnech si sjednala dovolenou, během které se pokusila emigrovat z Československa. Na vše se přišlo, herečka byla odsouzena a uvězněna a její roli získala Marie Brožová. (lucascus)
  • Je to jeden z posledních filmů, který zachycuje Otavu před budováním vodní nádrže Orlík. Profesionální voraři, kteří zaskakovali za herce, byli pracovníci lesního závodu Čížová u Písku. (hetta)

Reklama

Reklama