Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 1

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (271)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě hrozně zajímal starej noir z období války. Užíval jsem si ho hlavně z amerických detektivek a kriminálek z devadesátých let, které na tuto dobu absolutně odkazovaly. Když už jsem se ale do něčeho takového opravdu pustil, nějak jsem v tom nenašel to, co jsem si pod tím celou dobu představoval. A nejvíc mi chybělo cokoliv, co by připomínalo mystično a s tím spojenou atmosféru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podle všeho se zdá, že na této pojistce něco smrdí!!! Jo smrdí to průserem pro všechny zúčastněný. Ok já neříkám, že ten film nemá něco do sebe, ale do zdejší top 300 bych ho zase neřadil. Je to ten klasický typ noiru s takzvanou femme fatale která je samozřejmě ta největší mrcha z chlapem kterej je ten největší vocas co se nechá zmanipulovat a pak se potopí do sraček. Ono svým způsobem jsou tyhle filmy jako přes kopírák, stačí vidět jeden a je to jako vidět jich deset. Nemluvě o tom, že z mýho pohledu je tady zase ta frajerka pěkně hnusná (nemůžu si pomoct, ženský z týhle doby a jejich stylizace se mi nelíbí) jo kouká jí z očí, že je pěkná svině, ale to je tak všechno určitě bych kvůli ní nevraždil. Samotná první půle mi přišla mírně naivní, protože musí bejt každýmu jasný, že ač to vymysleli sebedokonaleji, tak prostě tenhle typ zločinu nikdy nikde neprojde. No a v druhý půlce se to snaží tvůrci až moc překombinovaně vypointovat, ale ok není to zlej film má slušnou atmosféru a nijak mě nenudil jenom si myslím, že lepší 3* v tomto případě bohatě postačí.65% ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Noirka nejsou mojí slabostí a ještě jsem neviděl žádný film od Billyho Wildera. Ale to se hodně rychle změní, protože po Double Indemnity jsem stále ohromen tou velikostí už v takové době. Geniální scénář stíhají skvělé herecké výkony, Fred MacMurray si to dobře dával. Příběh byl založen na opravdu primitivní zápletce vyústěné do geniálního plánu, který byl stejně naivní jako Walter, když jí věřil... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

A vraj, že nieje na mieste neveriť poisťovacím agentom. Dobre rozohraný herecký koncert všetkých zúčastnených, ktorých kočíruje geniálny Billy Wilder. Občas má síce ťažkú ruku, ale aj tak to zvláda s prehľadom. Ak chcete takúto atmosféru hľadať v dnešnej ponuke thrillerov, budete hľadať márne. Musíte sa ohliadnuť do hlbokej minulosti. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní noirová záležitost s ne příliš okoukanými tvářemi, avšak neméně kvalitními herci. Zručný režisér Billy Wildeer natočil opravdu zdařilý snímek, který má řadu vynikajících momentů. K plnému počtu hvězdiček nechybí mnoho. Scéna se sádrou na noze ve vlaku je perfektní a finále také nemá chybu. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (46)

  • Nebylo vůbec jednoduché sehnat herce pro hlavního hrdinu. Mnoho herců roli odmítlo. Billy Wilder musel Freda MacMurrayho dlouho přemlouvat, aby roli přijmul. (Kulmon)
  • V roce 2007 vyhlásil Americký filmový Institut tento film jako 29. nejlepší všech dob. (Kulmon)
  • Fred MacMurray mal v tom čase povesť herca, ktorý hral skôr kladné filmové úlohy, čiže myslel si, že nie je pripravený hrať zápornú filmovú rolu. Nakoniec MacMurray ale súhlasil a rolu vzal. (westerns)

Reklama

Reklama