Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekompromisní kongresmanka Phoebe Frost (Jean Arthur) přijíždí do poválečného Berlína, kde mimo jiné předá čokoládový dort kapitánovy Johnu Pringglemu. Ten neváhá, a tak cennou věc okamžitě na černém trhu vymění za madraci pro svoji milenku Eriku von Schluetow (Marlene Dietrich). Phoebe dort objeví v jedné restauraci společně se skutečností, že vztahy amerických vojáků k německým děvčatům jsou více jak přátelské. Kapitán Pringgly je jí sympatický, ale ona s Erikou může jen stěží soupeřit. Na štěstí pro ni je tu černý trh, kde se dá leccos pěkného pořídit, a Eričina minulost, která není tak úplně bez poskvrnky. (Jezinka)

(více)

Recenze (39)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Humory trošku těžkopádnější, než by člověk u Wildera čekal, ani z Ninočky recyklovaný motiv zaláskované funkcionářky tentokrát nevyznívá tak nenuceně, ale prostředí rozbombardovaného Berlína a zvláštní směs melancholie s drzou vůlí k přežití v postavě Marlene Dietrichové i mix pusté ironie s občasným výtryskem poezie v dialozích i obrázkách dodávají Zahraniční aféře velice specifické kouzlo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Od dob Modrého anděla se bohyně Marlene a hudební génius Friedrich Hollaender takřka neopustili, nicméně vrcholy jejich spolupráce jsou k nalezení právě v těchto dvou filmech. Za 18 let urazili pěkný kus cesty a není náhodou, že po Od hlavy až po paty jsem stvořená jen pro lásku vyměnili za Iluze a Černý trh. Z rozkoše výmarského filmu do poválečného Hollywoodu to dotáhla jen elita, užívejme si tedy jejich kralování a nechme je se nechat dirigovat dalším ze zkušených kolegů - Billy Wilderem. V další rovině pak můžeme ocenit reálné exteriéry Berlína z léta 1947 a celou sérii povedených vtípů. Od hošíka, který má neustále nutkavou potřebu kreslit hákové kříže vždy a všude až po všechny ty věty mnohokrát vyšperkované zvučným "von". "Tam vás čekají samé von nóbl cihly." - "Ještě tam prší? Chlapci, jestli tam budou louže, tak mě přenesete!" ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Romantická komédia skoro vôbec, skôr dráma o milostnom trojuholníku na pozadí nového začiatku pre porazenú veľmoc s občasnou odľahčenou atmosférou. Od začiatku sme však svedkami záberov na rozbombardovaný Berlín, skôr počujeme ako by sme videli chudobu a hlad, ale nešťastie obyvateľstva cítiť aj bez explicitných a doslovných záberov. Úplne stačí, keď postava Marlene Dietrich začne v náznakoch rozprávať o nepríjemných zážitkoch počas bombardovaní, ale aj pri oslobodzovaní. Všetci dobre vieme, čo mali na svedomí predovšetkým sovietski vojaci. Záver je trochu zbytočne happy, avšak pocit, že Wilderovi a spol. ani zďaleka nešlo len o pobavenie publika, je zrejmý. 70% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Wilder nezklamal. Paleta pozoruhodných a hlavně plastických charakterů dokazující, že i uprostřed rozbombardovaného Berlína je možné točit komedii, byť hořkou. Marlene Dietrich je famózní a její postava předznamenává jednotlivé typy, které se jí budou držet po zbytek kariéry. Mám najednou chuť znovu vidět Svědka obžaloby a Norimberský proces. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder sa zručne pohybuje na rozhraní žánrov, ktoré mu idú najlepšie - od iskrivej komédie cez trpké rozčarovanie až po rozprávkovo-sladký koniec. Obsahová schéma pre naivných bláznov? Možno. Svieži scenár, vtipné elementy, parádni herci? Jednoznačne. Nezabudnem na prvú polovicu, v ktorej sa odrážali dokonalé wilderovské prvky, tá druhá už stráca baterky, no Jean Arthur je v úlohe sebavedomej kongresmanky perfektná a zamotaný scenár mi spríjemnil večerné chvíle. Filmová lahôdka pre ľudí, ktorí zdieľajú Wilderov šarm, dôvtip a žhavú romantiku. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (4)

  • Přestože je postava kongresmanky (Jean Arthur) svobodná, má na ruce snubní prsten, který náleží právě její přestavitelce. (IQ Tiqe)
  • Jedná o první film, díky kterému se Marlene Dietrich jako herečka mohla veřejně vyrovnat s odkazem Třetí říše. Druhým byl Norimberský proces (1961). Němka Marlene Dietrich byla již od 30. let občankou USA a za svou práci během 2. světové války získala Medal of Freedom a Légion d'honneur. (NinadeL)
  • V letech 1949 a 1951 Marlene Dietrich hrála v dramatizacích A Foreign Affair v Screen Director's Playhouse. (NinadeL)

Reklama

Reklama