Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika, vynikající herecké výkony. Osobně mě přijde, že film je rozdělený na dvě části, v první Gregory Peck poznává místní zvyky a obyvatele a ve druhé části se řeší konflikt dvou znepřátelených táborů. Občas mi ta jeho dobrota a čestnost už lezla krkem ale celkově opravdu velice povedený film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velká země rozhodně nepatří mezi TY velké westerny. A to po mnoha stránkách. Nepřeslechnutelným faktorem je poslabší hudební doprovod. Tím nepřehlédnutelným potom samotná kvalitka. Nudnou pasáž střídá pasáž mírně koukatelná. A to je tak asi vše. Moc se toho skutečně neděje. Docela úsměvná je věta z obsahu. Dovolím si citovat. ,,Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě." S tím, že je to klasický film Williama Wylera bych ještě souhlasil, ale.... Zbytečná surovost zde chybí a když se na film kouknete pořádně, tak si nemůžete nevšimnout, že zde chybí veškerá surovost. Hloubka charakterů? Tak to asi taky nebude úplně pravda. Vlastně každá postava má velmi jasný a jednoznačný charakter. Vlastně se jedná o takové 160 minutové tlachání téměř o ničem s naprosto absurdní zápletkou, kde se občas něco málo odehraje. Nicméně ta okolní příroda je skutečně krásná, takže minimálně tu přírodu ocenit skutečně musím. Velmi rád bych dal alespoň 2*, protože westerny mám docela rád, ale zde ty 2* není skutečně za co udělit, takže to nechám u hvězdičky jediné. Navíc jsou zde docela ošklivé herečky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Střílet moc neumějí nebo je to lepší klobouk než jsem myslel." James McKay je zásadový týpek, který se nikoho a ničeho nebojí, ale tak nějak si tuto informaci tutlá pro svoji potřebu a nikoho s ní nezatěžuje. Tím je mi samozřejmě sympatický a zároveň je jisté, že to mezi ostřílenými kovboji nebude mít lehké. Na můj vkus je Jamesův pacifistický boj celkem dlouhý, ale atmosféru mu rozhodně nelze upřít, i když tentokrát nerozhoduje rychlost tasení koltu, o indiána tu člověk nezakopne a vůně střelného prachu z obrazovky taky není moc cítit. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)
  • Hlavný hrdina filmu James McKay (Gregory Peck) vystrelí za celú dobu len jedenkrát a aj to iba do zeme. (westerns)
  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama