Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V diagnostickém ústavu na severu Čech zabije chovanec vychovatelku. Ministr slibuje rázné řešení a pověřuje školského ombudsmana, aby celou situaci prošetřil přímo na místě. Aleš Pelán (L. Vaculík) se hned první den ve funkci ocitá v prostředí, které je mu cizí. Kde děti nevěří dospělým a dospělí dětem… (Česká televize)

Recenze (49)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natočeno opět kvalitně, ale tentokrát mě nepotěšilo několik černobílých názorností a obsahových momentů. Třeba že kluk, který zabil vychovatelku, jistě nebyl žádný Mirek Dušín, příjemná ozdoba každé společnosti, jinak by asi v pasťáku těžko trávil mládí. Dále pravomoci ombudsmana ve smyslu, že úkoluje policii (netuším, jestli v reále může žádat rekonstrukci na místě, tlačit vyšetřovatele k preciznější práci, ale nějak se mi to nezdá) a nebo třeba autorita, kterou si u chlapečků snů získal dvěma větami. Rozumím tomu, že společnosti má být téma velkého problému přiblíženo rámcově, že je to seriál, který má probudit, poukázat, otevřít diskuzi, ocením ale, pokud se v dalších dílech podobných schémat tvůrci vyvarují. Kazí to dojem z jinak vynikajícího počinu, který nám byl zapotřebí, jako soli. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl si vzal hodně velké sousto a k mému překvapení se s ním vyrovnal nad očekávání dobře. Nic nezastíral, na malém prostoru dokázal věrohodně obnažit hodně bolavých míst a závěrečná pointa i dialog byly přímo mistrovsky vygradované. Tak to v politice chodí. Nemůžu jinak než za plný počet – ČT překročila svůj stín. Určitá zkratkovitost je na tak stísněném časovém prostoru odpustitelná. ()

Reklama

mira007 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řemeslně, herecky i námětem by to bylo za čtyři hvězdy, ale prostě tohle  je inspirovaný případem sedmnáctiletého vraha Dominika Kalendy, který zavraždil vychovatelku a druhou přizabil v ústavu v Chrastavě a tady z něj udělali chudáčka div ne hrdinu, bojovníka proti sexuálnímu násilí.  Svět sice není černobílý a já v tom ústavu nebyl, ale moc bych nedal ruku do ohně za hovado, u kterého soudce zalitoval, že mu jako mladistvému nemohl dát víc než osm let. Taky na rozdíl od předchozího dílu autoři radši zbaběle v závěrečném dovětku neříkají nic o osudu aktérů, ale radši se sluníčkářsky zamýšlejí nad žalostným stavem ústavní péče a o tom kolik těch svěřenců je pod lékama. Co to má být? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Bohužel se nemohu přidat mezi zdejší smetánku honimírů, která je z tohoto seriálu v pozoru. Zatím mě to absolutně nechytilo za kulky. Přestože je tento díl o něco málo zajímavější než ten první, tak celkově mě to nijak zvlášť nebaví. Nic z toho, co jsem zatím viděl neshledávám bůhvíjak šokujícím. Klasickej pasťák plnej puberťáků, kterým je dobrá jakákoli slabší díra v blízkosti. Na tomto seriálu mě zatím oslovuje jen jakási nejednoznačnost. Popisuje nám problémy s mládeží a společností, ale nijak nemoralizuje a nechává více méně na divácích si určit kdo je kdy v právu a nutí nás se celkově nad dějem vždy alespoň trochu zamyslet. [62 %] ()

Endavour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ombudsman České republiky bude spát v pasťáku zcela bez peněž a ještě si od zřízence ústavu půjčí 300 korun, protože ono ombudsmani přeci v drtivé většině jezdí bez peněž či kreditní karty, že? Z nadějné epizody udělali takovou taškařici. Budu se ale dívat na další díly, něčím přeci jen tento seriál dokáže zaujmout. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • V této epizodě můžeme slyšet hned několik českých hitů. V pokoji chovanců, kde má postel i hlavní obviněný, si můžeme poslechnout dvě známé rapové písně. První je skladba „Conor McGregor“, jejímiž interprety jsou Marpo, IronKap a WHNT. Druhou skladbou je „Letim nahoru“, kterou zpívá rapper Hasan. Další skladbou, která zde zazní, je „Málokdo ví“ od Hany Zagorové. Tu poslouchají vychovatelé při večerním klábosení. (ELBobes)
  • Když Pelán (Lukáš Vaculík) píše mail ministrovi, vidíme na monitoru počítače, že udělal pravopisnou chybu. Ve větě: „Věc se mi jeví výrazně komplikovaněji, než na začátku týdne,“ se nepíše čárka před „než“, neboť nejde o vedlejší větu. Kuriozní je to, že Pelánovou aprobací je právě čeština. (awful)
  • Natáčelo se v bývalé dětské ozdravovně v Jetřichovicích. (rakovnik)

Reklama

Reklama