Reklama

Reklama

Dany Saval

Dany Saval

nar. 05.01.1942 (82 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Dany Saval, vlastním jménem Danielle Nadine Savalle, patřila na přelomu 50. a 60. let k velkým hvězdám francouzského filmu, v záři reflektorů se začala pohybovat již v patnácti letech, její sláva ale skončila ještě před třicátým rokem věku. Od dětství se věnovala baletu a jako osmiletá poprvé stála na jevišti, později začala studovat i herectví. V první menší roli se objevila v patnácti letech ve Villiersově mezinárodně oceněném a komerčně úspěšném filmu ŽIVÁ VODA (L'eau vive, 1958).

François Villiers pak Dany Saval oslovil ke spolupráci ještě několikrát, hlavní role dostala v jeho následujících filmech NEZRALÉ MLÁDÍ (La verte moisson, 1959) nebo NĚŽNÝ PETŘÍČEK (Pierrot la tendresse, 1960), které opět patřily ke komerčně velmi zdařilým počinům. Mezitím dostala i poměrně velkou příležitost v Carného PODVODNÍCÍCH (Les tricheurs, 1958), koncem padesátých let hrála i divadlo (Théâtre des Nouveautés). Počátkem šedesátých let se objevila ve hvězdně obsazených povídkových projektech PAŘÍŽANKY (Les parisiennes, 1961) a SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ (Les sept péchés capitaux, 1961), poprvé stála i před televizní kamerou, a sice v rámci i u nás známého kriminálního seriálu INSPEKTOR LECLERC VYŠETŘUJE (L'inspecteur Leclerc enquete, 1962).

Rok 1962. Dany Saval bylo dvacet let a všechno podstatné v její kariéře již bylo prakticky řečeno. Měla za sebou menší i hlavní role v patnácti filmech, první nevydařené manželství a její další angažmá ve světě filmu probíhalo se značně zmenšenou intenzitou. Za zmínku ale stojí ústřední pár, jenž vytvořila se zpěvákem Franckem Fernandelem v hudební komedii HONBA ZA KYTARAMI (Cherchez l'idole, 1963). Z její práce pro zahraniční produkce je pak na místě připomenout americký film LÁSKA NA TŘETÍ (Boeing 707, 1965), v němž spolu s dalšími evropskými kráskami hrála francouzskou letušku a jednu z milenek Tonyho Curtise. Byla to její poslední velká role, od té hrála jen zřídka a nevelké úlohy.

V roce 1965 se Dany Saval podruhé provdala, se svým druhým manželem, hudebním skladatelem Mauricem Jarre (1924-2009), měla dceru Stefanii. Ani toto manželství ale nevydrželo a v roce 1973 se jejím třetím manželem stává novinář a moderátor Michel Drucker (*1942). V té době Dany Saval začala upřenostňovat poklidný život v soukromí a z jejích posledních výstupů před kamerou můžeme připomenout podružné role v dobře známých komediích ZVÍŘE (L'animal, 1977) nebo INSPEKTOR POPLETA (Inspecteur la Bavure, 1980). Dany Saval dnes žije v soukromí – pokud jí to ovšem dovoluje profese jejího manžela, který dodnes zůstává výraznou osobností francouzské televize a po jeho boku se Dany Saval občas nevyhne účastí na veřejných akcích. Již řadu let ale zásadně neposkytuje rozhovory a ke své herecké slávě v mládí se nehodlá vracet.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Účinkující

Reklama

Reklama