Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat. (TV Nova)

(více)

Recenze (43)

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Tuhle zvláštní pohádku jsem viděl, když jsem byl malý a pamatoval jsem si z ní tak maximálně to, že tam byla nějaká kouzelná čepice, která přestala být kouzelná. Dokonce si myslím, že jsem ji tehdy viděl i v kině. Od té doby jsem ji snad už nikdy neviděl - chtěl jsem ji tedy vidět, ale nevěděl jsem, jak se jmenuje a v televizi jsem ji ne a ne zachytit. Až teprve nedávno jsem ji kousek zase shlédl a dnes už konečně i celou. Na takový zvláštní tajemný nádech, role veličenstva není prezentována vůbec jako nějaké silné, vládnoucí postavy, a poddání zas netuší vyloženě vystrašení zajíčkové. Nicméně mě nezklamala a příště se na ni jistě rád podívám znovu. Je to taková šedá eminence mezi standardními vánočními pohádkami již tak stokrát viděnými. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný novověk, proti šlechtě brojící pracující lid z podzámčí, kouzelný artefakt, tři roztomilé děti, medvěd Brumbrulín a pes Cézar. S tímhle materiálem se dá vcelku slušně pracovat a vcelku slušně se s ním i pracovalo. Mohlo to být lepší, pravda, ale na to, že se do toho motali Němci (proč nemůže být koprodukce na úrovni - chceme vaše peníze, ne vaše hnusné ksichty a blbé nápady?) to bylo vcelku solidní. Asi i tím, že hlavní role přeci jen Teutoni neobsadili; ten medvěd třeba měl výrazně slovanské rysy. Možná máte dojem, že ten medvěd v Čarovném dědictví hraje nějakou podstatnou roli, tak to ne, jen se mi prostě líbil. Teď ještě něco k ději, i když není kouzelný artefakt v rukou zločince, může se ocitnout v rukou debila a to taky není dobré. Vlastně by bylo bývalo nejlepší, kdyby tam víc byl ten medvěd. ()

Reklama

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet nebyl špatným hercem, ale role v tzv. pohádce mu vůbec nesedla. Když probíhalo "zatýkání" vypadalo to jako česká zásahovka, nevypadalo to jako pohádka ba ani jako pohádkový film. Byl jsem docela zklamán. Ale za námět musím něco dát, neb kdyby to bylo lépe zpracované, mohlo to lépe vypadat. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí zvyšuji na čtyři hvězdičky, už jen pro herecké výkony. Kopecký i Kodet jsou báječní a obecně tady všichni výborně hrají, koprodukční (východoněmecké) peníze zároveň zajistily slušnou výpravu a ani režie není vůbec špatná, zvlášť když si uvědomíme, že to je v podstatě Zelenkův filmový debut. Pokud tu něco zhaprovalo (a to tedy zhaprovalo), tak je to scénář, respektive námět. Ponechme stranou, že Řezáčova předloha živí klasické komunistické pohádkové stereotypy o zlých a tyranských šlechticích a milých a hodných poddaných, neboť to najdeme i v řadě jiných, daleko podařenějších pohádek a zmiňme spíše to, že děj je relativně složitý a se spoustou zvratů, což by asi nevadilo, kdyby neměl zároveň řadu logických děr, nemluvě o tom, že je poměrně špatně dramaticky vystavěný i jako celek. Fatální je především to, že ve chvíli kdy čepice ztratí svou kouzelnou moc, ztratí většinu zajímavosti i příběh jako takový. Divotvorná čepice přitom vlastně nestihla mnoho předvést, což je rozhodně škoda, protože těch pár filmových kouzel nebylo špatných. Dosti zbytečné byly dlouhé scény točené v téměř naprosté tmě, ve které byly pouze slyšet hlasy. Nesmyslné bylo i natahované povstání nepovstání, kdy se sice lidé nejprve vzbouří a údajně jdou na hrad, pak ovšem dokážou rejtaři v klidu zatknout hlavní vzbouřence a to v pekárně a při práci a teprve to vyburcuje městečko k nějaké akci, která je ovšem překvapivě snadná i bez čepice, takže ten kouzelný instrument byl vlastně vcelku zbytečný... Tím nechci říct, že tahle pohádka nestojí za shlédnutí. Naopak, dívá se na to dobře a herecké výkony jsou opravdu skvostné, film je příjemně vtipný, zkušeně natočený a obecně je velká škoda, že to kazí nepodařený scénář... Celkový dojem: 70% ()

martins 

všechny recenze uživatele

Režijní prvotina Zdeňka Zelenky v koprodukci s NDR. Pohádka v TV dlouho nevysílaná, poprvé snad v roce 1992 a pak až zase v roce 2001. Výborný především Jiří Kodet jako potrhlý vévoda a dvojice Kopecký a Skořepová jako dvojice zlodějů toužící se zmocnit kouzelné čapky. Častější repríza v TV by neškodila. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Súčasťou rozprávkového bálu bola aj hostina. Jedlo na stoloch bolo pravé. Záber s hodovaním sa niekoľkokrát skúšal a herci sa ničoho nemohli dotknúť a predstierali, že jedia. (Raccoon.city)
  • Pohádka se prodala do 27 států což je až neskutečné na to, že u nás tak populární není. (cariada)
  • Ve filmu byl použit totožný valčík jako v dalším Zelenkově filmu RumplCimprCampr (1997), ačkoliv autor hudby je u obou filmů jiný. (JT19)

Reklama

Reklama