Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará, ale velmi povedená pohádka. Je v ní ještě něco, co odděluje pohádky starší a skvělé od novějších nudnějších.... Zajímalo by mě, z jakých důvodů byl Jirka Korn předabován. V českých končinách mi to přijde jako docela velká rarita, ale současně musím uznat, že hlas Michala Pavlaty nemá chybu a Honza je s ním dokonalý. Je škoda, že zrovna hloupý Honza, jedna z nejklasičtějších pohádek, je poměrně podceňovaným filmem, přes jeho velké kvality. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

"Honza málem králem" jako pohádka v podstatě nefunguje, na to příliš porušuje pravidla žánru a děti by se jí navíc (asi) místy i báli (kmotřička smrt). Sledování v dospělém věku je ovšem rozhodně o mnoho lepší nápad. Je to příležitost ocenit všechny rozmarné fóry i roztomilé neklasické variace na všechna klasická pohádková klišé. V podstatě je tu všechno obráceně, včetně smrti, která je všechno, jenom ne pohádkově spravedlivá. Také princezna je zakletá "poněkud" zvláštně. Prostě, notně zvláštní pohádka, jako komedie ovšem téměř bezvadná... Po novém shlédnutím zvedám hodnocení na 75% ()

Reklama

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Zásadní otázka zní: KOHO SAKRA MŮŽE NAPADNOUT, ŽE OBSADÍ DO ROLE PRINCE KORNA? Tohle je to, oč tu běží. Pohádku jsem viděla už kdysi dávno pouze jednou. A to mi stačilo. "Hloupý" Honza, který asi ani není tak hloupý jde za štěstím. Nemyslím, že by tím štěstím byla Naďa Konvalinková. Hrozná hudba nazpívaná samotným Kornem je úděsná. A není to jen jeho děsivým zpěvěm. Nelíbilo se mi tady snad opravdu nic. Jen hezké přírodní prostředí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je princeznu si zasloužit a jiná věc je rozhodnout se, jestli si jí opravdu zasloužíte. A Honza se rozhodl tak, jak se rozhodl, protože Honza, navzdory zažitému klišé, není hloupý. Sekyrkovou polévku vnímám jako předchůdkyni homeopatické holubí polévky. Ta se vaří tak, že vezmete hrnec, na který padl stín holuba .... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Korn při natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra . (Stocki)

Reklama

Reklama