Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (508)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Za komunistické éry vznikaly velké spousty dobrých filmů (+- v poměru 5:1 se současností) a pohádky veškeré produkci jasně vévodily. Když bych chtěl vyjmenovat všechny dobré mezi lety 1948-89, tak bych se určitě nedopočítal (po revoluci mě napadají dvě). Šíleně smutná princezna je jedna z nich a předpokládám, že se bude vysílat ještě pár desetiletí. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto zarytí nesnášeč a odpůrce pohádek musím tentokrát sklopit zrak a konstatovat, že tahle se celkem povedla. Ať už za to mohou výborné herecké výkony, kultovní písně, zlidovělé hlášky, jemný humor, svižný děj, nebo spíše kombinace všeho výše zmíněného dohromady. Diváky jistě potěší i lehký nádech satiry, který občas odněkud dýchne. Byl jsem připraven na nejhorší a čekalo mě velmi příjemné překvapení. To by člověk nevěřil, jaká bývala Helena Vondráčková kdysi kočka. Slabší 4 kousky. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

V dětství se mi tahle pohádka nelíbila ani z daleka tolik, jako teď. Až časem jsem totiž dokázal docenit jemnou a stále účinnou satiru a vkusně skryté narážky (páni rádcové se dokážou uplatnit všude a vždy). Výprava prostě nemá chybu (dekorace s obrovskými obličeji), herecké obsazení je přepychové (Vaška jsem měl vždycky rád, Helena tehdy byla poslouchatelná i koukatelná) a písničky Jana Hammera a Ivo Fischera se prostě neoposlouchají. 100%. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

"- Jak se dá utéct z vězení? - Těžko..." Spolu s Eva tropí hlouposti další český klenot, ba který se s chutí podívám pokaždé zas a znova. Geniální a nadčasová satira, kterou si člověk užívá paradoxně tím víc, čím je starší. Helenka byla tehdy ještě rozkošná, Neckář byl ještě sympatický, některé postřehy jsou ale aktuální doteď a naprostá většina scén si přímo říká o zkultovění... "No jo, pan král si počká až si obereš kostičku... A DEJ MI TAKY KOUSEK!!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia kuli pikle, pikle kuli a drvivú väčšinu oboch našich národov si získali. Okrem sympatického ústredného páru som ale na tejto legendárnej rozprávke nenašiel nič výnimočné. Záhrady okolo zámku pekne farebné, vo väznici kvetinky na stenách, ale príbeh nelogický, kráľ stále vyhlasuje bez ladu a skladu nové pravidlá a mne to vtipné neprišlo, skôr zmätočné. Z pesničiek som nepoznal ani jednu a možno aj tam je pes zakopaný. Ale uvoľnená atmosféra šesťdesiatok ma oslovila, možno práve preto by som si film užil viac v lete, neviem. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Nemecky dabovaná verzia produkovaná východonemeckou spoločnosťou DEFA je o približne 20 minút kratšia než pôvodný film. Okrem iného v nej chýba pesnička "Kujme pikle". (BlueNeon81)

Reklama

Reklama