Reklama

Reklama

Král Lávra

Československo, 1950, 30 min

Obsahy(1)

Loutkový film podle námětu Karla Havlíčka Borovského vypráví o jednom irském králi, který byl velice oblíbený a chytrý. Jen jedna věc na něm byla divná, a to že se nechával holit a stříhat jednou do roka a pokaždé nechal holiče, který ho stříhal popravit. (mibara)

Recenze (17)

inachisio 

všechny recenze uživatele

Animace byla opět téměř dokonalá a vzhled postav byl tak nápaditý a vtipný, že jsem Karlovu originalitu obdivovala celých 29 minut. Ale ta hudba, ta byla teda výživná. V nějaké mírumilovnější formě by možná neměla takové dalekosáhlé důsledky, ale takhle trhala uši a to nejen ty oslí. Příběh mě příliš nezaujal, ale byl originální a byl odvyprávěn právě tak dobře beze slov, jako s nimi. 75% ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Vyprávět jen obrazem byl mimořádně špatný nápad. Naprosto se zde ztratilo kouzlo té krásně napsané předlohy Karla Havlíčka Borovského. Žalostně zde chyběl vypravěč, který by film prokládal pasážemi z knihy. Působivá přehlídka loutkových triků, ale tohle úplně neumím docenit a hlavně to nebyl důvod, ze kterého jsem se na tento film rozhodl podívat. Absolutně mě to nebavilo a neustále mi někam utíkala pozornost. Hudba byla mimořádně otravná.  [10 %] ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce bezchybně zvládnutá adaptace Havlíčkova nejznámějšího díla, nicméně pět hvězd dát nemůžu kvůli absenci důležitého prvku, který stál za úspěchem mnoha českých animovaných děl - vypravěč. Tím pádem se z díla bohužel stává nedořečená záležitost, jenž docení pouze ti, kteří povídku četli nebo slyšeli. Jelikož výjimečně jsem měl to štěstí poznat obojí, nemohu dát méně než čtyři hvězdičky, nicméně doporučuji si nejdříve sehnat jinou podobu než je ta filmová. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Volná adaptace Havlíčkovy básně - chybí Kukulínova matka, výraznější je motiv osla. Animace perfektní (např. příprava hostiny), ovšem podobně jako král Lávra měl jednu chybu ("Jenom jednu slabost/ ten král dobrý měl,/ že jest na holiče/ tuze zanevřel,/ dal se holit jenom jednou v roce,/ dlouhé vlasy po krku široce/ nosil jak roj včel.// Horší ještě bylo:/ vždy na letnice,/ jak očistil holič/ královské líce,/ čekala jej podivná odplata,/ nic na stříbře, ale/ skrze kata,/ to šibenice!"), tak i film má podstatný nedostatek - chybí mu právě ten kouzelný Havlíčkův jazyk. ()

Reklama

Reklama