Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 180)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Marty McFly a Doktor Emmett Brown v historii filmu jen těžko snesou měřítko co se týče skutečného přátelství. Tvůrci měli štěstí na obsazení hlavních postav. K nimž se přidává jeden z největších padouchů filmového plátna Biff Tanner. Prvním dílem hrátky s časem teprve začínají. Na filmu je cítit že se na něm nápady podílel Steven Spielberg. Hudba Alana Silvestriho (pozdější Predátor) ještě není tolik temná. Dříve bych trošičku zkritizoval hudební číslo, které v mých očích malinko zdržovalo finále. Dnes bych na Back to the Future neměnil ani sekundu. 100% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Co jen k tomuto filmu říct, když už bylo všechno řečeno. Kolikrát jen jste tento film viděli? Já bych to nespočítala, bavím se ale u toho stejně, jako bych ho viděla poprvé. Marty s dr. Brownem tvoří nezapomenutelné postavy filmového plátna. Návrat do budoucnosti je naprostá klasika, kterou musí vidět každý fanda filmů. Sakra, tento komentář jsem neměla ani psát, protože si musím jít ihned pustit první díl. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

* Neexistuje moc filmů, na které se dovedu dívat stále dokola a pekelně se přitom bavím, ale Návrat do budoucnosti mezi ně patří, a to zcela zaslouženě. Robert Zemeckis natočil snímek, který skvěle kombinuje dobrodružství, romantiku a zábavu, jak sám říká, tomuhle prostě nic nechybí. Přestože filmů o cestování v čase jsme měli možnost vidět již mnoho, patří právě tento do zlatého fondu. Autoři do něj umístili plno metafor, úsměvných scének a zejména pak skvělé postavy. To co je však na něm to nejpůsobivější je zápletka, obyčejný příběh chlapce, který nevědomky zasáhne do časového kontinua a musí vše napravit – což koneckonců přináší zajímavý bonbónek na konci. Nezapomínejme však ani na nesmrtelného roztržitého vynálezce Dr. Emmetta Browna, kterého si skvěle vystřihl Christopher Lloyd. Nemám jediný problém označit tento snímek (a celou trilogii vůbec) za jeden z největších přínosů světové kinematografii. 100% !! - Jediné co bych vytkl, je vystřižení skvělé scénky s uplácením policisty, která takhle vyšumí trochu do ztracena. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vidět to poprvé v letech pubertálních, kdy jsem podobné skazky hltal otesánkovským stylem, asi by to bylo jasných pět hvězdiček. Bohužel jsem se k Zemeckisově legendární sci-fi dohrabal až minulý týden, což na nadšení poněkud ubírá. Příběh je velice zábavný, některé gagy i situace velice fajn, ale trochu mě opruzuje ten "teenage spirit" a nezaměnitelná estetika let 80., kterou věru nemusím. Opravdu dobří jsou oba titulní představitelé, zábavná je i hra s vlivem minulých činů na věci budoucí. Prostě hodně povedený hybrid s fajn nápadem a kvalitním scénářem. Ale stárnoucí... marná sláva. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Spoločnosť Ford bola ochotná producentom zaplatiť 70-tisíc dolárov, ak by strojom času bol namiesto DeLoreanu Ford Mustang. Ich odpoveď však bola stručná: „Dr. Brown nejazdí Mustangom“. (m.a.t.o.)
  • Když v tomto díle doktor Brown (Christopher Lloyd) pošle Einsteina do budoucnosti vzdálené jednu minutu, pes tu celou minutu není. Tím pádem, když v druhém díle cestují do roku 2015, tak by také neměli celých 30 let existovat, a tak by nenarazili na své já o 30 let starší. Jde jen o delší časový úsek, ale princip je stejný. (A7X92)
  • 1,21 Gigawattů, tedy výkon jaderného reaktoru DeLoreanu, je i na poměry jaderných reaktorů spíše vyšší výkon. Například reaktory v Jaderné elektrárně Temelín mají výkon 1,086 GW. Nejvýkonnější jaderný reaktor v USA má pak výkon 1,4 GW a nachází se v elektrárně Grand Gulf, Mississippi. Zajímavé je, že byl uveden do provozu v roce 1985, tedy stejný rok, kdy Návrat do budoucnosti vyšel. (vojtaruzek)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama