Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

kinej 

všechny recenze uživatele

Takovéhle film už dnes nikdo nenatočí. Tempo je možná již dnes pomalejší, akce je pomálu, ale to rozhodně není výtka. Protože o to více stopáže je možné věnovat postavě, která si pozornost zaslouží - Šakalovi. Díky jeho činům a akcím v průběhu filmu divák může proniknout do jeho chladnokrevného mozku. Není zde kladen důraz na pátrací prostředky, jelikož většinu práce vyšetřovatelů stejně tvoří hrabání v papírech, ale na psychologii. Možná by se dalo řící, že Day of the Jackal je tím lepší, čím starší je. Dnešní přetechnizované thrillery totiž často neumožňují takovou úroveň napětí. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Pomalu plynoucí drobnokresba najatého profesionála, který se chystal spáchat atentát na prezidenta Charlese de Gaulla. Má to naprosto skvělou atmosféru, vynikající a dokonale propracovaný scénář a Zinnemannovu perfekcionistickou režii, která nedovolí vydechnout. A skvělé herce, především fantastického Edwarda Foxe, který jako zabiják je jednoduše neodolatelný a šarmantní, zvláště dabuje-li ho svým nezaměnitelným hlasem Eduard Cupák. Původní dabing v kombinaci s novou remasterovanou kopií udělal svoje a já byl opět divácky unešen. Takhle to má být. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ak toto nebol Šakal, potom kto ním bol?“ Šakal je legendárny (anti)hrdina, na ktorého si svet filmu občas spomenie (značne nešťastná verzia s Bruceom Willisom alebo lacnejšia, ale paradoxne zaujímavejšia Honba na šakala s Aidanom Quinnom, oba filmy vznikli v jednom roku a to v roku 1997). Na samom začiatku tejto voľnej série stál o 24 rokov starší Deň Šakala - strhujúci, takmer akoby dokumentárnou formou nakrútený (desiatky rokov pred bourneovskou trilógiou, ktorá tento štýl preslávila) špionážny triler Freda Zinnemanna podľa románu Fredericka Forsythea s Edwardom Foxxom v titulnej (zápornej) úlohe. Foxx je chladnokrvný a pohotový profesionál. Sledovanie toho, ako sa blíži k svojej obeti (francúzskemu prezidentovi Charlesovi de Gaulleovi), je miestami až fascinujúce. A tak trocha desivé, ale to myslím ako plus. O kladné postavy tu príliš nejde, takže rozprávanie nie je rušené zbytočnými postavami, aké v roku 1997 hrali Richard Gere a Sydney Poitier. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/spionaz/497-den-sakala-8o- ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pomalý film točený skoro až jako dokument. Milovnící současného módního trendu digitalních kamer a realičnosti by zajásali. Ovšem mně Šakal chvílemi spíš uspával a nudil. Gradace žádná. Dramatická hudba, výrazné herecké výkony. Nic z toho. Opravdu skoro dokument. Leč perfektně udělaný a působivý, ikdyž rozvleklý. Doporučuji těm co se jim líbil nový Fincherův Zodiac. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Příprava atentátu i pátrání po Šakalovi natočeno naprosto spičkově! Profesionální zabiják jak má být, všechno dokonale promyšlené a pak udělá takovou chybu, jako že usne za volantem a nabourá! Člověk, kterej pro své poslání udělá cokoli, prostě PROFESIONÁL! Na druhé straně velmi schopný komisař, kterej to chce mít co nejdřív za sebou, protože chce jít spát zpátky ke své ženě! Dvě a půl hodiny té nejlepší kriminální zábavy srovnatelné snad jen s Nelítostným soubojem (rozhodně ne s trapáckým remakem s Willisem a Gerem, teda ještě než jsem viděl originál tak zas tak moc trapáckej nebyl...)! Škoda trošku uspěchaného konce, nedostatečného vykreslení postavy komisaře a zrychlených akčních scén! 9/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Děj začíná věrnou rekonstrukcí pokusu OAS o atentát na Charlese de Gaullea v srpnu 1962 a následným zatčením hlavních strůjců, zbytek filmu je již fikce. (kenny.h)
  • Do role Šakala (Edward Fox) byl zvažován i Roger Moore. Fred Zinnemann ho odmítl z důvodu, že jednak byl příliš známý ze seriálu The Saint (1962 - 1969), a navíc byl příliš vysoký. Režisérova představa byl malý nenápadný muž, který dokáže snadno splynout s davem. (mahler)
  • Přezdívkou Šakal je označován Ilich Ramírez Sánchez původem z Venezuely. Za vinu mu jsou dávány bombové útoky po celém světě. Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou. Byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama