Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní pomaloučká precizní krimi, kterou si nepouštějte když venku prší anebo je zima, ale v létě navečer nebo až po západu slunce, když se ještě rozpálený vzduch nad asfaltem tetelí, lístky bazalky za oknem jsou povadlé a lidé sedí doma, unavení i koukáním. Anebo v létě na chatě, když se soumrakem konví zalejete nakladačky, rajčata i květák, a šťastní slimáci pomalu vylezou z dírek v hlíně či z pod kamenů a v tom dočasném vlhku si lebedí. Zinnemannův thriller vyzdvihuje skvělý starý český dabing, jemuž vévodí medový hlas Eduarda Cupáka jako přilepený sympatickému modrookému zabijákovi v podání Edwarda Foxe. Připomeňme si, že češtinu vyrobilo Filmové studio Barrandov dabing pro ČST Praha 1977, režii vedl (světe zboř se) Vít Olmer. Šmejdu od Řitky video se vyhněte obloukem o poloměru Francie, přetáčení takové klasiky by mělo být trestné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po několika letech po vidění pro mě téměř dokonalého Šakala s Brucem Willisem se dostávám k původnímu dílu a to je tedy opravdu síla. Léta filmu neubraly na přitažlivosti. Je zde několik velice podobných scén, které se přenesly i do willisova Šakala. Děj jde zdánlivě přímější cestou. No, já jsem si pošmákl. 90%. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Takovéhle film už dnes nikdo nenatočí. Tempo je možná již dnes pomalejší, akce je pomálu, ale to rozhodně není výtka. Protože o to více stopáže je možné věnovat postavě, která si pozornost zaslouží - Šakalovi. Díky jeho činům a akcím v průběhu filmu divák může proniknout do jeho chladnokrevného mozku. Není zde kladen důraz na pátrací prostředky, jelikož většinu práce vyšetřovatelů stejně tvoří hrabání v papírech, ale na psychologii. Možná by se dalo řící, že Day of the Jackal je tím lepší, čím starší je. Dnešní přetechnizované thrillery totiž často neumožňují takovou úroveň napětí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Preciznější sniperský thriller než je Den Šakala nenajdete. S maximální snahou o realitu a s téměř dokumentárním feelingem mapuje více než dvouhodinovou strastiplnou cestu charismatického zabijáka, který si říká Šakal, za jeho cílem - atentátem na prezidenta De Gaula. Fred Zinnemann věděl jak vytvořit stupňující se napětí, téměř každý okamžik filmu jako by dával tušit, že se za chvilku něco stane. O Edwardu Foxovi ve své životní roli se jinak než v superlativech mluvit nedá. On jediný tím Šakalem prostě je. A ač je to chladnokrevný zabiják, nelze mu nedržet palce. Když mě někdo zastaví s otázkou, jaký film z drsné školy 70. let bych mu mohl doporučit, mohu vyjmenovat velké množství titulů. A pokud by chtěl jeden úplně nejvíc doporučit, byl by to Den Šakala. 100%. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Knížní předlohu jsem četl a proto jsem se na Šakala díval spíš jako na filmovou předělávku než jako na originální thriller. A musím říct, že teda nic moc. Režie je taková mdlá, nenajdete žádný výraznější moment a žádná scéna vám v hlavě neutkví dýl než pár minut. Navíc výběr hlavního hrdiny opravdu nedopadl dobře, Edward Fox je matný div se na obrazovce nerozplyne a pozdějšímu charismatickému výkonu Bruce Willise může jen závistivě funět za krk. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Adrien Cayla-Legrand hrál generála Charlese de Gaullea velmi často, protože mu byl dost podobný. Když ve filmu vystupuje z limuzíny, spousta komparsistů lapala po dechu a jeden postarší, který hrál jednoho z veteránů, překvapením omdlel. (Kulmon)
  • Ve filmu zazní, že jedna ze Šakalových (Edward Fox) obětí je jakýsi Trujillo. S nejvyšší pravděpodobností jde o Rafaela Trujilla, prezidenta Dominikánské republiky, jenž byl zavražděn v roce 1961. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama