Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

kinej 

všechny recenze uživatele

Takovéhle film už dnes nikdo nenatočí. Tempo je možná již dnes pomalejší, akce je pomálu, ale to rozhodně není výtka. Protože o to více stopáže je možné věnovat postavě, která si pozornost zaslouží - Šakalovi. Díky jeho činům a akcím v průběhu filmu divák může proniknout do jeho chladnokrevného mozku. Není zde kladen důraz na pátrací prostředky, jelikož většinu práce vyšetřovatelů stejně tvoří hrabání v papírech, ale na psychologii. Možná by se dalo řící, že Day of the Jackal je tím lepší, čím starší je. Dnešní přetechnizované thrillery totiž často neumožňují takovou úroveň napětí. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Fred Zinnemann postupuje při režírování stejně jako Šakal při pokusu o atentát - tedy pragmaticky, nemilosrdně a bez zbytečných řečí či emocionálních výlevů. Podobně jako v knize se jedná o téměř dokumentární záznam atentátu, u kterého klidně uvěříme, že se mohl stát. Edward Fox má navíc charismatu na rozdávání, takže mu skoro až přejete úspěch. Závěrečná desetiminutovka navíc neuvěřitelně graduje, takže i když víte, jak to celé dopadne, nejspíš budete napětím zadržovat dech až do konce. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

OAS - Organizace tajné armády. Natočeno podle stejnojmenné knihy, kterou napsal Frederick Forsyth. Je jen jediná možnost - muž, cizinec, kterého ve Francii nikdo nezná. Kód : Šakal. Dříve než tento snímek, jsem viděl americké remake s Brucem Willisem,. Jsem tedy hodně ovlivněn tímto snímkem, který se mi velice líbil. Ta americká verze se mi zdá akčnější, plynulejší, napínavější a hudebně lepší než tento původní film. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Dnes stále rovnako komplexný, inteligentne vystavaný a pôsobivý thriller, ktorý inšpiroval vznik mnohých špionážnych, konšpiračných a politických klasík, produkovaných v nasledujúcich rokoch. Film do detailu sleduje prípravy na vraždu, sieť polície, tajných služieb, spravodajcov a informátorov členov OAS pripravujúcich atentát na de Gaulla. Edward Fox a Michael Lonsdale sú v hlavných úlohách vynikajúci, a ja nemám takmer čo vytknúť. Len kvôli spôsobu, akým sa kedysi točili takéto snímky, nemôžem dať 5*, ja si proste na tieto "napínavé filmy bez napätia" (i keď v prípade Šakala to nie je úplne pravda) neviem zvyknúť. 85% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hele nemáte někdo číslo na nějakýho současnýho Šakala ? Že by jsme mu zavolali, ať tady vyřeší tu naší politickou chamraď ? O honorář by mít strach nemusel, já si myslím, že na konto Šakal by přispěla drtivá většina národa a po činu by se stal ještě národním hrdinou jako bonus. Bohužel zabezpeční současné generace vládnoucích zločinců je dneska na mnohem vyšší úrovni takže by se Šakal podle mě dneska nečepal. Nicméně v dřívější době byla situace jiná a tak tenhle film představuje poměrně reálnej, nekompromisní a skvěle odvyprávenej nerváček první kategorie. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Adrien Cayla-Legrand hrál generála Charlese de Gaullea velmi často, protože mu byl dost podobný. Když ve filmu vystupuje z limuzíny, spousta komparsistů lapala po dechu a jeden postarší, který hrál jednoho z veteránů, překvapením omdlel. (Kulmon)
  • Film nemá žádný hudební doprovod – kromě hudby k úvodním titulkům a pasáže, kdy se Šakal (Edward Fox) rozhoduje, jestli pojede do Paříže nebo zda uteče. (mahler)
  • Film Šakal sa natáčal vo francúzskych mestách Menton, Nice a Tourtour. Natáčalo sa aj v Taliansku, Rakúsku a Anglicku. (dyfur)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama