Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku příběhu přijíždí v roce 1934 na radu svého přítele, spisovatele detektivek Dashiella Hammetta do Evropy Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná na svou přítelkyni Julii, od níž se dovídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistických bojůvek na univerzitní budovu ve Vídni. Sama je vzápětí varována, aby v zájmu vlastní bezpečnosti co nejrychleji opustila Vídeň. V řadě následujících setkání obou žen se tvůrcům podařilo zachytit citlivým psychologickým pohledem vliv Juliina charakteru a politického přesvědčení na vnitřní růst a zrání americké spisovatelky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (49)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle v podstatě psychologický film o závislosti na jiné ženě, díky které se hlavní postava dostane do nepříliš zajímavých situací, i když sem tam se to snaží o trochu napětí, mě prostě nebavil. Herecky to není zlé, ale ani jedna herečka tu pro mě nevyniká. Ne, tohle pro mě byl jen průměr. A to jsem hodný. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jsem až překvapená, že takovýto film existuje. Je v něm totiž obsaženo tolik historie, tolik důležitých chvil, které by měl shlédnout každý, aby porozuměl tomu, jak se máme teď. Ta situace s vlakem do Německa - heeeej :) V 70tých letech něco tak skvěle vytvořeného. Jane Fonda se mi v roli moc líbila :) Je to ponuré, takové utrápené, silné a myslím si, že je v tom obrovské množství zpráv pro budoucí svět, abychom porozuměli tehdejší době. No a ty róby do toho :) To byly tak krásné - hlavně dámské - šaty :) ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podľa skutočných udalosti. Vlastne ide o spomienky staršej ženy Lilian na svoju najlepšiu kamarátku Júliu, ktorá pochádzala zo snobskej rodiny a odišla študovať do Viedne. Do Európy sa dostala aj Lilian, ktorá sa pokúša stať spisovateľkou. Júlia sa zapája do protifašistického hnutia a odboj využije aj Lilian pre plnenie úlohy v Nemecku. Nakoľko Júlia zomiera, dostáva Lilian úlohu postarať sa o jej dcéru, tu ale nenachádza a tak sa vracajú s manželom späť do štátov. Príbeh zachycuje niekoľko časových období a najviac sa venuje obdobiu nástupu Hitlera a fašizmu k moci v Nemecku. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Strhující drama! Zinnemannovi se skvěle podařilo propojit komorní příběh o dlouholetém přátelství dvou žen s výstižným obrazem dobového politického vývoje. Věrohodně je zachyceno postupné ideové zrání bohémské Lillian pod vlivem jednoznačně politicky orientované Julie. Její cesta (doslova!) od "amerického" (tj. izolacionistického) ignorování až... Ne, dál nepokračuji, abych nespáchala spoiler. Jedinečná je epizodní postava pana Johanna (Maximilian Schell) - hle, muž, který má k dispozici tisíce určené pro odboj, avšak nevezme si z nich ani grešli, aby alespoň ukojil hlad a zaplatil si snídani. Ano, takoví lidé skutečně existovali! Kdysi... Jane Fonda zde dle mého názoru vystřihla jednu ze svých dvou nejlepších a nejzávažnějších rolí (tu druhou ve snímku Koně se také střílejí). Neumím si představit, že by dneska někdo v Hollywoodu natočil něco podobného. A kdyby to jen zkusil, nepochybně by z toho vznikla ubohá story o dvou lesbičkách, náhodně zamotaných do politických úkladů mezi Berlínem a Moskvou, ach jo. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film jsem měla dávno ve svém hledáčku, ale jen proto, že to je první film, kde se objevuje má oblíbená Meryl na velkém plátně. Nikdy jsem si o něm ale nesháněla informace, takže jsem moc netušila, do čeho jdu. Meryl se tu jen mihne, takže ji člověk sotva zaregistruje, ale Jane Fonda i Vanessa Redgrave to spolehlivě vynahradí, obě byly výborné. Moc se mi líbily dětské dialogy, ty měly v sobě cosi tajemného, fantaskního zároveň. Bohužel se celý film trochu vleče a místy se objevují hluchá místa, takže mě ve výsledku až tak nestrhl. Čekala jsem něco lepšího, už jen proto, že jsem viděla ten zástup oscarových nominací. Dostalo se mi dobrého filmu, jsem ráda, že jsem jej viděla (hlavně kvůli Meryl), ale nejsem z něj, jak se říká, odvařená. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Film byl debutem pro Meryl Streep. (džanik)
  • Do úlohy Julie bola pôvodne obsadená Jane Fonda, no nakoniec bola preobsadená do úlohy Lillian Hellman, pretože túto rolu odmietla stvárniť Barbra Streisand. Rola Julie bola následne ponúknutá Faye Dunaway aj Julie Christie, no obe herečky ju odmietli. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama