Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku příběhu přijíždí v roce 1934 na radu svého přítele, spisovatele detektivek Dashiella Hammetta do Evropy Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná na svou přítelkyni Julii, od níž se dovídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistických bojůvek na univerzitní budovu ve Vídni. Sama je vzápětí varována, aby v zájmu vlastní bezpečnosti co nejrychleji opustila Vídeň. V řadě následujících setkání obou žen se tvůrcům podařilo zachytit citlivým psychologickým pohledem vliv Juliina charakteru a politického přesvědčení na vnitřní růst a zrání americké spisovatelky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (49)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Jsem v Paříži" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel na smyslné tanečnici" .... Film Julia jsem viděla jako dítě a už tehdy na mě působil přímo mysticky (už tímhle dětským dialogem), i když na něm nic mystického není, snad pro to, že jsem byla tak malá a plátno tak velké a produkce výpravná, snad díky Jane, kterou jsem zbožňovala pro její na zem dlouhý semišový kabát, strsané vlasy a angažovanost. Jisté je, že příběh o přátelství, které společenská propast, roky odloučení ani smrt nesmaže, se mi líbil i po mnoha letech. Citlivé, melancholické povahy, s žízní po hlubokém příběhu, precizním zpracování a kvalitních hereckých výkonech .... Julia je pro nás! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mezi Hvězdnými válkami a Annie Hallovou, které vyzobali v roce 1977 většinu oskarů se objevila i tříoskarová Julie, ve které navíc debutovala jedna z nejlepších hereček Meryl Streepová, takže jsem se docela těšil. A není to špatné. Zinnemann byl výborný, možná trošku opomíjený klasický režisér, kterému jsem párkrát napálil 5*, uměl udělat malebnou výpravy, herci a herečky hrají přirozeně. Streepová se zde jen mihne, Fondová hraje svoji klasicky zaťatou bojovnici. Samozřejmě ani Redgravová či Robards ocenění Oskarem za vedl. roli nejsou špatní, zejména Robards svým nemluvným, "i don´t care" přístupem mě dostal. Pod tím vším je ale celkem obyčejný film o přátelství dvou žen v nelehké době. Je tu pěkné nostalgické vzpomínání na dospívání, troška spisovatelství, luxusních večírků, manželských problémů a příšerně naivní, povrchní "odbojová" činnost. Nenudil jsem se, celkem se mi to líbilo, ani ani jednou mě to ničím nestrhlo, nedojalo, neuchvátilo (SPOILER! i smrt Julie mě nechala chladným). Takže víc jak 3* to nebude. ()

Reklama

danecek24 

všechny recenze uživatele

35. Zlatý Glóbus za rok 1977 - cena (2) - *Nejlepší herečka (drama) - Jane Fonda, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Vanessa Redgrave + nominace (5) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec ve vedlejší roli - Jason Robards Jr., Nejlepší herec ve vedlejší roli - Maximilian Schell, Nejlepší režie - Fred Zinnemann, Nejlepší scénář - Alvin Sargent ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se připravovala hodně dlouho, ale zatím se nenašel čas se na něj podívat až konečně dnes přišla ta chvíle. Pocity mám trošku smíšené, vlastně to splnilo veškeré mé očekávání a docela se mi to i líbilo. Jane Fonda byla úžasná, škoda, že Vanessa Redgrave nedostala ve filmu větší prostor, protože bychom se o její postavě zasloužili dozvědět tolik, co o Lillian Hellman. Jinak mi ve filmu chyběla nějaká větší scéna, která by mě usadila. Zdálo se mi, že Julieinu smrt vzali hodně rychle, což je podle mého názoru docela škoda. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Priateľstvo dvoch dievčat v priebehu rokov. Začaté v detstve, doznievajúce v dospelosti, ovplyvnené politikou a dobou. Retrospektívne spomínanie na minulosť vysvetľuje prítomné konanie. Odvážnejšia z priateliek sa vrhá v dospelosti s holými rukami do boja so davom sfanatizovanej nacistickej mládeže, lynčujúcej viedenských Židov. Je rovnako odvážna ako v mladosti, keď zľahka prebehla po kmeni stromu ponad rozvodnenú rieku. Jej mladšia priateľka bola vtedy opatrná a potrebovala pomoc. Rovnako aj v dospelosti je mladšia tá opatrnejšia, no prijímajúca výzvu skúsenejšej. Jej úlohou je tentokrát prekonať adrenalínovú cestu vlakom, stráženú a kontrolovanú uniformovanými príslušníkmi Tretej ríše, aby prepašovala peniaze určené na odboj proti nacistom z Francúzska do Berlína. Silný príbeh priateľstva poznačeného dobou. Okrem dojímavého príbehu ponúka film pohľad na rozdielne spôsoby odboja voči nacistickému systému riadenia spoločnosti. Odvážny, miestami bezhlavý odboj diktovaný vlastnými emóciami versus umiernený odpor vedený inými. Ukazuje sa, že z hľadiska racionálneho prežitia je priamy a radikálny odpor vznikajúci z náhleho popudu často len slepou uličkou, popri ktorej je možné viac stratiť ako získať. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Do úlohy Julie bola pôvodne obsadená Jane Fonda, no nakoniec bola preobsadená do úlohy Lillian Hellman, pretože túto rolu odmietla stvárniť Barbra Streisand. Rola Julie bola následne ponúknutá Faye Dunaway aj Julie Christie, no obe herečky ju odmietli. (m.a.t.o.)
  • Film byl debutem pro Meryl Streep. (džanik)

Reklama

Reklama