Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

movie 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film v tom smyslu, jak zvláštně na mě působí. Je pomazán trochou medové komerčnosti, není to na něm moc vidět, ale jen lehce cítit. Přesto se jedná o příjemný kousek. Dobrý Gear a Cnnery, strhující hudba Jerryho Goldsmitha...Zucker se vymanil z žánru komedií a natočil kvalitní historák! ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Děkuji, nech si. Excalibur jsem viděla od Johna Boormana, dala jsem mu pět hvězd. Chtěla jsem napsat, že bych ještě snesla parodii a teď koukám na jméno režiséra - jestli je to TEN Zucker, tak měl radši natočit pořádnou parodii, klidně s Connerym (kterého mám mimochodem doma živého, hlavně když se zapomene oholit:-), on by to zvládnul (Connery). Gere u mě jako herec nezvládá nic, ani se mi nelíbí jako chlap, i když jako člověk je mi svým uvažováním a různými akcemi sympatický. Právě proto nemůžu pochopit, že hraje v samých srágorách. Třeba ale jeho životní role přijde, přála bych mu to, mám z jeho dosavadní tvorby fakt pocit marnosti. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zase tolik bych nevytýkal. Zucker měl totiž pro diváka přichystaný lákavý plán – natočit výpravné historické drama, které by vzkřísilo klasické velkofilmy. Sehnal velkorysý rozpočet, velká herecká jména a v úctyhodné stopáži rozehrál milostný příběh o ženě, kterou milovali dva muži. A bude to právě ona, která se bude muset rozhodnout mezi city na straně jedné a slibem a strachem o svůj kraj na té druhé. Nakonec tak vznikl příběh, který místy má své kouzlo, ale jako celek se utápí v osvědčených schématech, naleštěném brnění a nepříliš strhujícím tempu. Body nahoru naopak zajišťuje hudba Jerryho Goldsmithe. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Proč se z filmu který má k dispozici takového krále jako Sean Connery stala tahle limonáda - může za to bezpochyby přítomnost Richarda Gera (od té doby ho nemám rád) a výprava která z Camelotu udělala jakýsi Disneyland. Ale je určitě lepší zabývat se přednostmi filmu - dokonalá hudba Jerryho Goldsmithe, scény bitev (ač téměř bez krve), již zmíněný stárnoucí Artuš, krásná Julia Ormond a padlý První rytíř Malagant v podání Bena Crosse (který je sice dokonalým padouchem ale má velice málo prostoru). Stejně jako u filmu Král Artuš ani zde by mi vůbec nevadila absence nadpřirozených prvků z Artušovské legendy ... kdyby to nebyla taková limonáda. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy Lancelot (Richard Gere) podruhé zachrání lady Guineveru (Julia Ormond), mu Artuš (Sean Connery) přinese a dá na ramena košili. Ta je pak v dalších záběrech střídavě položená na obou ramenou, poté jen na jednom a poté opět na obou. (johnnymay)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 37,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 127,6 mil. (NIRO)
  • Název První rytíř nemá poukazovat na to, že by byl Lancelot (Richard Gere) v tomto filmu prvním mužem, který dostal titul rytíře, nýbrž na to, že je to králův nejlepší a nejpřednější rytíř. (HappySmile)

Reklama

Reklama