Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

lekr 

všechny recenze uživatele

Rozhodně důstojné zpracování legendy o Artušovi, které je však místy hodně nudné. Sean Connery je okouzlující a podává jako vždy skvělý výkony, ale s Richardem Gerem je to horší, protože postava Lancelota vyžaduje i tak trochu akční potenciál a pro tuhle roli Gerovi jeho gentlemantnost a charisma evidentně nestačilo. Špatné to není, ale stačí to vidět jednou.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že sa už nevrátim.“ Uchádzajúci a iný film (vyrozprávaný z pohľadu Lancelota, pričom legendárny Artuš je skôr vedľajšou postavou), avšak stále priemerný. Dosť nudný scenár, moc ma to veru nebavilo. Akcia slabá, herci neveľmi sympatickí. Pripadá mi to tak, ako keby sa Jerry Zucker po megaúspechu Ducha zľakol, čo ľudia povedia na jeho nový film a tak ho natočil čo najvážnejšie a najpatetickejšie. Ja osobne by som radšej znova siahol po znepokojujúcom Boormanovom Excalibure. ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

udreli na moju slabu stranku. Rytierske pribehy, to ja odmalicka rada.. :) Jasne, je to totalna hovadina, architektura a ine veci, dalsia verzia legendy.. kaslem na to. Trochu mi skazili dojem niektorymi stupidnymi hlaskami, ktore este viac zdoraznuju typizovane idealizovanie spracovane v 20. st.,co uz. Skoda, ze Artusa nespravili aspon trochu mladsieho. Richard je tu velky sympatak, Guinevere som nikdy nemala rada ako postavu, tu bola celkom fajn. /pozn. mimo: niekedy si vsimnite rozne dlzky jej vlasov. Vlas. stylisti neskryli pricesky :D. Take obrovske ucesy by sa z jej prirodzenej dlzky nedali spravit.. - vlastna skusenost :))/ Nemozem si pomoct, mojej deckej fantazii sa First Knight pacil :)... tak raz za dlhy cas si ho opat mozno pozriem ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Takřka stejné zpackání klasické předlohy jako Tři mušketýři s Charliem Sheenem (o nejnovějších Mušketýrech nemluvě). Akorát že v Prvním rytíři je alespoň bourák Sean Connery, kterému prostě nejde nedržet palce, a hudba Jerryho Goldsmithe. Richard Gere předvádí snad nejnesnesitelnější výkon celé kariéry a také tady chybí humor, což zarazí zejména při pohledu na jméno režiséra (ne že bych čekal Franka Drebina v rytířské zbroji, ale stejně). ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

S Králem Artušem nejtragičtější a nejsměšnější přednes známé legendy, jaký kdy fachmani z Hollywoodu vyplodili. Nevím, co je horší, jestli Star Trekem načichlé kostýmy, rozvařený příběh nebo podpásové herecké výkony. Tenhle film má opravdu jen jedinou referenci - miliónovou hudbu Jerryho Goldsmithe. Ale, abych řekl pravdu, i tu si raději vychutnám bez obrazového kontrapunktu. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Název První rytíř nemá poukazovat na to, že by byl Lancelot (Richard Gere) v tomto filmu prvním mužem, který dostal titul rytíře, nýbrž na to, že je to králův nejlepší a nejpřednější rytíř. (HappySmile)
  • Počas posledného súboja s mečom boli obe čepele Lancelota (Richard Gere) a Malaganta (Ben Cross) nahradené CGI, aby sa zaistila bezpečnosť a umožnilo sa tak hercom mávať nimi rýchlejšie. Keď film dorazil na domáce video VHS, verzia filmu Full Frame Pan Scan ukázala snímky filmu, kde bolo vidieť Lancelota stojaceho len s rukoväťou meča. (Arsenal83)

Reklama

Reklama