Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

První rytíř je členem jistého poddruhu filmů, populárních nejvíce v devadesátých letech. Říkám tomu ALS - americký limonádový středověk. A věru, není to zrovna můj oblíbený subžánr.Pohled na zrcadlově vycíděné a v soustruhu vyřezané brnění, vyprané, snad i vyžehlené oblečení a dokonale bezvousého Richarda Gerea zabolí už jenom při pomyšlení, co by na to řekl mistr Vláčil:). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Artuš neprojde kvůli paroží Camelotem, neboť Guinevera je zamilována do cukrouše Lancelota. Naprostá tragédie a fraška, která nebýt Conneryho, byla by absolutně nekoukatelná. Vzhledem k celkovému vyznění filmu považuji za velmi překvapivé, že Lancelot nevyznal lásku Artušovi a neodcválal s ním v dál uzavřít registrované partnerství. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Papundeklová představa Amíků o rané středověké legendě dopadla ještě strašněji než jsem čekal... Fialové legíny a vůbec celé to umakartové zpracování, bakelitový Camelot a výprava... Děs, to snad i v Xeně na tom byli už jen co se kostýmů týká lépe... Pro Amíky je 170 let starej kostel taková hitorická pecka, jako pro nás stavba románská... Podle toho to taky v jejich historických filmech občas vypadá.... Jen stále netuším, proč tak rádi točí filmy ze středověku... Sorry Connery, ale v tomhle ses neměl vůbec omáchnout... Z naondulovaného Gere asi nejedna soudobá lady omdlela, ale na mně nezabral... Hvězda jen za sladkou Julii ! * ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Neni to úplně typicky podanej příběh o Artušovi a Lancelotovi, Zucker si s tim tak trochu dělal co chtěl, ale všechno to zachraňuje hlavní trojice Gere, Connery a Ormond, hlavně Gere a Connery jsou skvělý a Ben Cross se zase skvěle hodí na svojí zápornou roli.Ani nevim proč, ale tenhle film mam fakt rád a nějaký ty mušky co film má mi nějak zásadně nevadí ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Výborný rytířský příběh sice o ohraném tématu Artuš/Lancelot, ale i tak je to skvělé pokoukání. Napětí je dobré a romantický trojúhelník je taky natočen velmi zajímavě. Nemůžu si pomoct, viděl jsem to v minulosti několikrát a bavilo mě to víc než dobře, takže ode mě dostane První rytíř plný počet hvězd. 85% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 37,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 127,6 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama