Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Děkuji, nech si. Excalibur jsem viděla od Johna Boormana, dala jsem mu pět hvězd. Chtěla jsem napsat, že bych ještě snesla parodii a teď koukám na jméno režiséra - jestli je to TEN Zucker, tak měl radši natočit pořádnou parodii, klidně s Connerym (kterého mám mimochodem doma živého, hlavně když se zapomene oholit:-), on by to zvládnul (Connery). Gere u mě jako herec nezvládá nic, ani se mi nelíbí jako chlap, i když jako člověk je mi svým uvažováním a různými akcemi sympatický. Právě proto nemůžu pochopit, že hraje v samých srágorách. Třeba ale jeho životní role přijde, přála bych mu to, mám z jeho dosavadní tvorby fakt pocit marnosti. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jelikož mám docela dost ráda film Excalibur, starý známý a dobrý, tak mě hned tak něco na artušovské téma nezaujme, protože pořád musím srovnávat a je všem takovýmto filmům nastavena pořádná laťka. Tenhle film nebyl špatný, hlavně charizmatičtí Richard a Sean se mi velmi líbili, ale zase se mi na druhou stranu moc nelíbilo to, jak tento film pojali filmaři, protože z toho udělali hollywoodský milostný příběh s milostným trojúhelníkem místo pěkného historického filmu. A to mi vadí, to filmu dost ubírá body. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zase tolik bych nevytýkal. Zucker měl totiž pro diváka přichystaný lákavý plán – natočit výpravné historické drama, které by vzkřísilo klasické velkofilmy. Sehnal velkorysý rozpočet, velká herecká jména a v úctyhodné stopáži rozehrál milostný příběh o ženě, kterou milovali dva muži. A bude to právě ona, která se bude muset rozhodnout mezi city na straně jedné a slibem a strachem o svůj kraj na té druhé. Nakonec tak vznikl příběh, který místy má své kouzlo, ale jako celek se utápí v osvědčených schématech, naleštěném brnění a nepříliš strhujícím tempu. Body nahoru naopak zajišťuje hudba Jerryho Goldsmithe. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Dá se na to dívat, ne že nedá. Jen je třeba zapomenout na artušovskou legendu, spolknout fakt, že Julia Ormond je ve vetšině filmů spíš na ozdobu než na co jiného, a přetrpět Richarda Gerea coby velice nerytířského Lancelota. Odměnou budiž velkolepě zlotřilý Malagant, pohledné (ač historicky vyloučené) exteriéry a vynikající Connery. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Legenda o Artušovi zase trošku jinak. Tentokrát pohádka pro starší se skvělým Seanem Connerym, mladým a (pro někoho viď. mami) hezkým Gerem a jemnou Julii Ormond. Ve výsledku však žádný úžas a obdiv. Je to škoda, potenciál tu byl, ale jak to bývá jednoduchá myšlenka se prostě nezakryje slabým scénářem ani sebe hvězdnějším obsazením. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)
  • Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich artušovských filmov, ktoré vo väčšej či menšej miere čerpali z "Le Morte d'Arthur" od Sira Thomasa Maloryho (1415-1471), tento film jasne čerpal z romancí napísaných francúzskym básnikom Chrétienom de Troyes (1130-1191), ktorý vlastne vymyslel postavu Lancelota. (Arsenal83)
  • Legendární vedoucí výpravy John Box byl z projektu vyhozen, protože jeho kulisy se zdály producentům předražené. (HappySmile)

Reklama

Reklama