Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak prostý film, tak bežná téma a tak skvelé stvárnenie, že sa svojho hodnotenia nebojím a ani zaň nehanbím. Veľmi metaforické, plné posolstiev, veľkých príhovorov a dialógov s nádherným odkazom spoločenstva okrúhleho stola. Popravde o dobrých úmysloch tých ľudí v minulosti mám pochybnosti, najmä aj takýchto vecí v súčasnosti, ale film bol o tom dobrom, až priam naivne krásnom dobre. Záver dal len fantastickú bodku za filmom, ktorý som si užil. Veľké historické dobrodružstvo plné lásky, ale aj viery a nádeje, poslušnosti a plnenia povinnosti najmä voči svetu. ()

Reklama

Mia... 

všechny recenze uživatele

Jedna z mych nejoblibenejsich ztvarneni krale Artuse a Camelotu. Takhle jsem si to vzdy predstavovala. Videt bych to mohla milionkrat, nemam nejmensi tuseni proc, ale bavi me to uz od detstvi. Je to dobre zpracovane a myslim, ze je tam tolika prvku, ze by hodne divaku v tom mohlo najit to sve. Skvely vyber Guinevery a Artuse - dodavaji filmu charisma. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Věc, ve které se hlavně jedná o milostný trojúhelník a snaha diváka dojmout, než o jakoukoliv historickou přesnost. Film se mnohdy táhne, takže máte nutkání se pořád koukat na hodinky, ale zas na druhou stranu Artuš v podání Sean Connery je důstojný a vznešený, jak jen Artuš může být, ačkoliv chrabrost nikde. Richard Gere tady zase napodobuje to co předvedl v Preety woman, jen ve zbroji a Julia Ormond je na mne trochu moc emancipovaná. Na druhou stranu: pěkná hudba, pěkné kostýmy, prostředí a občas akční scény, ale na Exculiber, nebo Merlina to prostě nemá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Artuš neprojde kvůli paroží Camelotem, neboť Guinevera je zamilována do cukrouše Lancelota. Naprostá tragédie a fraška, která nebýt Conneryho, byla by absolutně nekoukatelná. Vzhledem k celkovému vyznění filmu považuji za velmi překvapivé, že Lancelot nevyznal lásku Artušovi a neodcválal s ním v dál uzavřít registrované partnerství. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Julia Ormond (Guinevere) musela na pár dní opustit natáčení, protože dostala ušní infekci, která vyžadovala hospitalizaci. (HappySmile)

Reklama

Reklama