Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický víkend hlídkového vozu v ulicích pražského centra. Poručík VB Josef Kabát (J. Vinklář) denně s kolegy projíždí v hlídkovém voze centrem Prahy. Svůj rajón nade vše miluje a nevyměnil by jej ani za pohodlnější život v kanceláři či na dispečinku. Poté, co někdo z občanů zavolá na tísňovou linku 158, vyjíždí Kabát k různým případům, ať už nehodám, krádežím, výtržnostem či přepadením. V jednom vykradeném bytě najde po pachatelích rozbité dioptrické brýle a utržený kus kožené bundy. Přesně takové věci nosí jeho osmnáctiletý syn Pavel (M. Dlouhý), který shodou okolností ve stejnou dobu zmizel, údajně s kamarády na chatu. Kabát však nemá čas řešit své rodinné problémy: po ulicích Prahy se totiž potlouká příliš mnoho zlodějů a pochybných existencí. Nejhorší z nich je dvojice mladíků, kteří právě znásilnili a zavraždili nevinnou dívku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

crozet 

všechny recenze uživatele

Agitka rozkládající se komoušské bažiny, která nezapře i rozklad vlastní, filmařský. Filmem se motají postavy jako v nějakém nervózním snu člověka, který pracuje na Barrandově (v roce 1985). Z každého záběru je cítit upocený moralismus a hlasitý povzdech uvědomělého umělce, jak jej (a jeho roli ve společnosti) definuje marx-leninská ideologie a její zkroucená normalizační interpretace. Autor se patrně snaží o nějaký kritický realismus či co, zanechává však pouze dojem teatrálnosti a jalovosti. Platí jednoduché: Pokud loajální činitel morálně prohnilého systému moralizuje, jaký výsledek můžeme my i on sám očekávat? Úplně se mi zase vybavila ta doba planosti, pseudomorálky a bezčasí.. Jinak za ocenění stojí jakýsi latentní, nezamýšlený důsledek v podobě víceméně autentické zprávy o každodenním životě esenbácké hlídky, která se bažinou postsocialistické sociální patologie přesouvá ve žluto-bílém žigulu - každodennost zcela zbavená povinného heroického rozměru mužů zákona, jak jej známe z mjr. Zemana nebo pořadu Maják. Zde herecky mistrně vyniká Vinklář v hlavní roli stárnoucího moudrého, unaveného a smutného chlapa, v práci neustále žeroucího odpudivé domácí svačiny. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Normalizační snímek o policejní hlídce v pražských ulicích a jejich životech. Příběh si především všímá policisty Josefa Kabáta, kterého (jak jinak) dobře ztvárnil Josef Vinklář. Je to člověk jako každý jiný. S velkou zodpovědností vykonává svoji službu a zároveň řeší své rodinné problémy. Pochopitelně se na svou dobu vzniku nejedná o dramatický, nebo nedej bože akční film. Snímek přirozeně ukazuje dlouhou a nudnou službu takové policejní hlídky, která objíždí město v automobilu značky Volha. Občas je někde autonehoda, občas se někde poperou, nebo je objevena mrtvola člověka. Příběh je obohacen několika výrostky, kteří na dnešní dobu připadají už poněkud směšně. Obzvlášť dvojice, která přepadává, znásilňuje a vraždí mladé ženy. Na druhou stranu z toho tkví jistý realismus. Každopádně se jedná o ojedinělý snímek, kterému by dnes slušel remake, nebo alespoň obdobný a současný film. Přimlouvám se za to. Ono téma za to určitě stojí. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako film s nějakým uceleným příběhem-dějem, po této stránce snímek moc nefunguje, myšlenka byla možná dobrá, ale provedení nedostačující, film funguje tedy spíše jako dokument jedné tehdy už pomalu odcházející doby, ocenit tak lze záběry z noční Prahy a jiné dobové záběry, hudba a sem tam nějaké ty kriminální delikty a jiné zločinnosti, jinak nic moc. Socialismus v té době už šel do kelu, je to ostatně vidět na každém kroku a v každé scéně tohoto filmu, v 70 letech ještě něco nepředstavitelného a nemyslitelného. Povolání policisty je ale v každé době těžké a je úplně jedno, jestli v té době bylo kriminálních činnů více nebo naopak. ps; Film bych spíš očekával na stanici Barrandov, proto pro mě nebylo velkým překvapením že ho odvysílala ČT1, ale docela by mě zajímalo proč zrovna tento film, a jaký k tomu měla důvod. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zápory: 1. Necharismatická koule Vinklář, která zasypávala svoje okolí neuvěřitelně patetickými kydy. Navíc se ukázala jako velmi nehospodárné těleso, na vyprodukování jednoho kecu do sebe musela natlačit minimálně dva chleby se salámem, takže žrala od začátku až do konce. 2. Nejasný konec. Byl ten někdo zapíchnutý, nebo jenom popíchaný? Klady: 1. Film ukazuje, že socialismus byl daleko horší než to, co u nás máme dnes. Vládla tady daleko větší kriminalita - během jednoho večera řeší Vinklář and comp. znásilnění, vraždu, přepadení, loupež, vandalství. Ulicemi, diskotékami a hotely se potulovala všelijaká individua, od tvrďáckých vymydlených punkáčů přes hambaté tanečnice s liliputem až po prostitutky. 2. Největším kladem je oněch pět závodních cyklistů, kteří se na začátku filmu na pár sekund mihnou... a to je pro mě dostatečným důvodem, aby toto dílo dostalo pět hvězdiček. A je to od csfilmu doopravdy moc hezké, že dávají takové tématické snímky k právě probíhající tour de france. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, tak trochu nechápu tak nízké hodnocení, ale druhé straně ho vlastně chápu moc dobře. Asi to je film, který se musí nějak uchopit a podle toho celkově zapůsobí. Rozhodně to tedy není průměr. Celkově se tento film něčím zvláštním vymyká. Čekala jsem nudu, ale ta se nekonala; zůstala jsem na to celkem zaujatě koukat. Scénář zmiňovat nebudu, protože ten stojí za... Takže téměř od začátku jsem nějaký příběh, děj přestala řešit a začala vnímat jiné věci. Praha osmdesátých let mi přišla velice zajímavá, i obrázek tehdejší mládeže a práce policie nebyl špatný, i když nejsem tak naivní, abych si myslela, že je to kdo ví jak přesný obraz. Skvělá byla hudba a páni herci. To bylo na celém filmu to nejlepší. Zajímavá byla sem tam i kamera. Některé scény na mě působily velice úsměvně, některé se mi ale hodně líbily a navozovaly téměř dokonalým způsobem atmosféru starých francouzských kriminálek. Škoda, že se v tomto duchu nenesl celý film, že vznikla směsice všeho možného, což nepůsobí zrovna moc dobrým dojmem. Ale své kouzlo to zkrátka mělo a nakonec i celkové vyznění příběhu nebylo marné. Zkrátka docela zajímavý počin, nečekaný konec a také hodně moc soch a hodně moc obrazů. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama