Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Opera Garnier v Paříži, to je balet světové úrovně... a udržet se v něm, to je boj a životní drama každého z tanečníků... Název seriálu Opera bude možná pro českého diváka trochu matoucí. Opera Garnier, podle které je seriál pojmenován, je jeden ze dvou operních domů v Paříži, které využívá Opéra national de Paris – Pařížská národní opera. Od doby, kdy byla v roce 1989 otevřena druhá scéna národní opery – Opéra Bastille, se Opéra Garnier zaměřuje hlavně na baletní představení a na klasickou operu. Balet v Opeře Garnier patří mezi světové špičky baletní scény a je metou těch nejlepších tanečníků vůbec. Díky seriálu pronikneme do tohoto baletního Olympu, kde se sny střetávají s realitou, ambice tanečníků narážejí na limity nejen těla a psychiky, ale i na požadavky a vlastní ambice choreografů a vedení Opery. Svět baletu je světem neskutečné dřiny a odříkání, ale i intrik, dramat a obrovského ega každého jednotlivce. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V záplavě miliónů seriálů, které se opakují námětem, žánrem i provedením je hrozně osvěžující vidět seriál z neokoukaného prostředí baletního souboru Pařížské opery, námět u kterýho si člověk nejprve řekne "WTF?", ale tohle byla zajímavá směs intrik, zvratů, politiky, behind the scenes vystoupení, tanečních čísel, lásky k tanci, sexu plus výborně vykreslené postavy. Scénář měl hlavu a patu, vyprávění slušné tempo. Milé překvapení. S01>S02. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opera je seriál, který popisuje náročnost baletního zaměstnání. Býti baletkou či baleťákem je neskutečná dřina. Herec musí mít talent, učit se text a s velkou dávkou nadhledu říkám, že jím může být každý. Balet je fyzicky náročný. Navíc to není tak, že adept získá angažmá a může si pískat. Řada konkurzů a tréninků a stejně to nemusí k ničemu být. Samozřejmě každá opera může být jiná. Ta Pařížská patří k nejlepším na světě. V seriálu sledujeme nejen osobní příběhy baletek, ale též řadu baletních čísel. Trochu mě překvapilo, že zde není zmíněná pověstná rivalita mezi baletkami a baleťáky, možná jen naznačená. Pracuje se naopak s přehnanými ambicemi na úkor chybějícího talentu nebo učitelkou, jejíž perfekcionismus může někoho i zničit, odrovnat, ale též demotivovat. Docela by mě zajímalo, kam se může balet vyvíjet dál. A zda má budoucnost. Opravdu to působí trochu dojmem, že tento druh umění je spíše pro pracháče a snoby. Netuším, jak velký zájem je u mladých a jestli má budoucnost. Opera je seriál, který zcela jistě vyniká mezi současnou evropskou tvorbou. Faktem je, že mě jednotlivé osudy moc nechytily a pořád mi připadaly trochu chladné, jako by hodně oddělené od diváka ve snaze jen mu ukázat, co všechno to obnáší aniž by ho to mělo nějak dostat. Nicméně celkové hodnocení chápu. ()

Reklama

nudnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled nejen do zákulisí baletního souboru, ale hlavně do profesního i soukromého života těch, kteří mají balet jako svou životní lásku, i když právě toto umění velmi závisí na fyzické kondici. Hlavní postavu primabaleríny hraje Ariane Labed, manželka Yorgose Lathimose, který díky tomuto seriálu poznal nadanou Suzy Bemba a dal jí roli v Chudáčcích, kteří jí otevřeli cestu ke slávě. Za mě spokojenost. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O kráse, bolesti a boji o moc. Zoe se zdá jen povrchní bláznivou primabalerínou, až od 5té epizody pochopíme její důvody a osobní drama. Ředitel Sébastian se snaží hrát na všechny strany, ale nakonec si vybere srdcem. Flora bojuje s diskriminací i demotivací. K tomu další postavy ansámblu. Balet je vlastně úplně zbytečná podívaná pro snoby a udržování mrtvé tradice. Nebo ne ? Proč by jinak tolik lidí chtělo tančit, neustále cvičit a pak skončit zhuntovaný ve 30ti. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (2)

  • Seriál se natáčel v Pařížské národní opeře a v Královské opeře Valonska v Lutychu. (raininface)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama