Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

rukay 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu moc rozvleklé dílko. Ostatně co od psychologického válečného dramatu očekávat. Emoce i napětí jsou na tom pravém místě, a zprvu ladí všechno dohromady docela dobře. Akční scény ale postrádají potřebnou syrovost a někdy kvůli tomu působí skoro komicky. Romantizovaná postava kapitánky, hraje Meg Ryan, tomu také nepřidá, takže někdy od poloviny se dobře nastartovaný koncept začne pomalu hroutit. Rodinná linka je pak už jen hřebíček do rakve. Celkově takový prázdný průměr, neurazí, ale nic co bych si pamatoval déle než pár dní. 3*** ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Armádní vyšetřovatel sám bojující s vnitřním traumatem z války v zálivu vyšetřuje případ hrdiné kapitánky ambulantní helikoptéry zahynulé v boji a navržené na medaily cti. Během vyšetřování se musí dostat přes závoj neustále se proměňujících lživých výpovědí účastníků neštěstí. Na základě věrné rekostrukce bojové akce se postupně ukazuje pravdivý obraz, napínavě odkrývaný a až do poslední chvíle skrytý za plášťem strachu a zbabělosti. Do toho se vyrovnává, většinou pomocí chlastu, vyšetřovatel s vlastním pochybením v boji. Hluboce psychologický film, rozpracovávající svědomí a zbabělost za války. Silnější tři. ()

Reklama

whisker 

všechny recenze uživatele

Ani ne moc válečný jako spíše vyšetřovatelský film válečných "zločinů" spáchané během války v Peském zálivu. Dějově sice zajímavé, ale strašně zdlouhavé. Hodně se to táhne a místy to dost nudí. Denzel Washington zahrál sice dobře, ale bylo z toho dost cítit takové to klasické USA vlastenectví, které mě osobně moc nevoní. Místy byly i akční scény, ty filmu docela pomohly. ()

Yeosol 

všechny recenze uživatele

Není obvyklý, aby byl válečný film vyprávěný způsobem, kdy se prošetřují výpovědi jednotlivých vojaků posádky helikoptéry a nešťastný události, která se jim stala na jedný z jejich akcí. Původně jsem se toho trochu bál, ale i přes můj počáteční strach a malinkou nedůvěru, jsem věřil, že by snad mohlo jít o poctivý a kvalitně odvyprávěný film. Díky bohu za to, že jsem se nespletl. Výpovědi jednotlivých protagonistů se liší v maličkostech a o to působivější je pak to, když Denzel Washington usilovně zjisťuje pravdu a tím si vlastně zajišťuje pro sebe pozici pravdomluvnýho a svědomityho vojáka. Je taky moc fajn vidět například začínající hvězdu Matta Damona jako mlaďoučkýho kluka. Líbil se mi rozdíl mezi tím, když byl v civilu a když měl na sobě uniformu a byl ostříhaný. V civilu vypadal dost pohuble, kdežto v uniformě drsněji a připomínal mi jeho pozdější roli v Zachraňte vojína Ryana. Dále bych vyzdvihl překvapivě křehoučkou Meg Ryan a pochválil jí za její roli kapitánky, kterou zahrála velice přesvědčivě. No a jako poslední se mi pochopitelně líbil sám Denzel Washington a jeho úloha vyšetřujícího důstojníka. Na jeho herecký výkon si nikdy nemůžu stěžovat. Hudební složka, až na závěr film, nebyla příliš výrazná a chvilkama mi to připomnělo hudbu z později natočenýho Titanicu. To je asi tak všechno, film se mi moc líbil a rozhodně bych ho doporučil těm, kdo chce občas trošku zpomalit . ;-) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda...filmová hudba Jamese Hornera mi ze začátku kazila dojem z filmu, jelikož jsem tam zřetelně slyšel části ze skladby "Death of Titanic", ale...snímek rozhodně není jednoznačný (pokud pojednává o vyšetřování jednoho válečného incidentu a různých svědectvích) a patosu není vzhledem k tématu filmu vůbec co vytknout... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)
  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)

Reklama

Reklama