Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek s řadou známých tváří, zde ještě značně mladých a snad i v té době neznámých či velmi málo známých. Nejpodstatnější část filmu se odehrává během jedné mise, bombardování Brém, takže má divák možnost nahlédnout do zákulisí vzdušné války - co posádka bombardéru prožívá a řeší během letu k cíli, během náletu, ale i návratu na základnu. Příběh má napětí a docela i spád, takže výsledný dojem je na příjemné 4*. ()

Reklama

Stíba 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne něčím velkolepým ale v podstatě (možná právě proto) mu není co vytknout. Memphiská kráska by šla vzdáleně přirovnat k Pearl Harboru ale je tu mnoho rozdílů. Celý film je celkem stroze zato však velice dobře zrežírovaný, ukazuje v obo dvou částích filmu (na základně i ve vzduchu) přesně to co je potřeba a dává dostatečný prostor pro vykreslení charakteru všech mladých letců, jejichž výběr do filmu mi přišel velice velice povedený a jejich výkony hodně přesné. Víc z toho asi dostat nešlo. 4,5* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky historických letadel...vlastně jenom pro ně. 1) Flyboys odlétají na svůj poslední bojový let. Jistě lze pochopit nervozitu i selhání jednotlivců, zvláště, když je odchod z válečného pekla na dosah ruky, ale film předvádí hysterické chování většiny posádky za letu a u některých i před ním. Kde jsou zkušenosti z dvaceti čtyř předchozích bojových operací?_____ 2) Polovina osazenstva jsou nesympatické postavy s psychopatickými rysy._____ 3) První hodinu tvoří fádní seznamování s vojáky, aby pak divák sledoval jejich hysterické chování na palubě._____ 4) Film je výrazně hůře hodnocen na IMDB (69 %) oproti aktuálnímu stavu na ČSFD (78 %)._____ 5) Vzhledem k množství faktických nepřesností a chyb nemohu snímek vnímat ani jako informaci o válce._____ 6) Výstižný koment: danny79***. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, že i v době filmů s počítačovými triky lze natočit válečný film příjemně, starosvětsky a bez přílišných gest. Michael Caton-Jones tak nepáchá v žádném ze svých filmů a ani "Memphiská kráska" není výjimkou. Atmosféra uvnitř bombardéru je ztísněná až běda a obzvlášť ke konci filmu napětí nevyprchá. Mladí, tehdy povětšinou začínající herci své role předvedli na výbornou. "Memphiská kráska" je spolu s "Nebezkými jezdci" a "Bitvou o Británii" jediným skutečným pomníkem pilotům, kteří bojovali a umírali za 2. světové války. 85%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)
  • Od počátku války obě strany konfliktu praktikovali kobercové bombardování s cílem zničit celé bloky domů a pozabíjet co nejvíce civilistů. Proto je vyloučeno, že by velení nabádalo piloty brát ohled na nemocnici nebo školu a už vůbec, že by piloti kvůli tomu riskovali život. (PD321)

Reklama

Reklama