Reklama

Reklama

Nejkrásnější krajiny světa

(seriál)
  • Česko Nejkrásnější scenérie světa (více)
Velká Británie, (2021–2022), 6 h 12 min (Minutáž: 45–47 min)

Režie:

Andy Bailey

Hrají:

Robert Lindsay (vypravěč)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Vydejte se s námi na cestu po nejkrásnějších a nejmajestátnějších přírodních krajinách světa, a to jak pomocí velkých panoramat, tak v detailních záběrech. Velkolepé záběry představují krásu řek, džunglí a hor ze všech úhlů. Každá etapa našich cest je plná poznání a objevů týkajících se jejich flóry a fauny, geografie a geologie i lidských příběhů dávných i současných, které jsou vetkány do míst, jimiž budeme projíždět. Grafické mapy a nové, ohromující satelitní snímky nás přesně umístí na klíčová místa naší cesty a zasvěcené komentáře nám poskytnou podrobnosti a objevy jak z výšky, tak z úrovně země. Pohodlně se usaďte, zpomalte a vydejte se s námi na podivuhodnou cestu krajinou, kterou jste vždy chtěli navštívit. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

Snowdonia (2021) (E03) 

Na tento díl jsem se těšil, protože jsem byl těsně před začátkem pandemie covidu týden v prosinci v severním Walesu na úpatí Snowdonie. Všude byly mraky ovcí. Organizátoři nás vzali jen na výlet k přehradě, která zásobuje Liverpool pitnou vodou. Dokument je obrazově překrásný a podrobný. Nám silně pršelo osm dní a osm nocí. Zde se říká, že tu prší 200 dní v roce. Celý národní park je ošklivě bezlesý. Před stálým větrem a deštěm se není kam schovat. Ale filmaři navštívili původní prales o velikosti 300 hektarů (300 budějovických náměstí). Tzv. Keltský prales. Jinak jsou okraje hor tam, kde by měl být les, ožrány od ovcí. V dokumentu se říká, že v oblasti jich žijí tři miliony. Překvapilo mě, že na nejvyšší horu Snowdonie jezdí vláček. Horolezci se soustředí prakticky na jedinou skalnatou horu. Místní průvodkyně vypadá jako každá Britka - jako naše důchodkyně. Přitom určitě tak stará není. V severním Walesu mají lidé strach z alkoholismu. V jídelně u jezera s námi byli místní děti a dostal jsem od jejich učitelů vynadáno, že jsem před nima držel v ruce jablečný alkoholický cider. Místní kuchyně je chutná - samé hranolky, maso, sýry... Kousek po silnici od Snowdonie je svérázné originální město Manchester s dvoupatrovými autobusy a třetinkou piva v baru za tři stovky našich korun. Ve městě všichni omílají , jak je všechno a všichni "amazing", ale jak se setmí, se v klubech a na koncertech ukáže fašistická povaha místních obyvatel. ()

Amazonie (2021) (E05) 

Užasný je národní park Manu, kde ještě homo economicus neprovedl ekocidu. Dokument na České televizi. ()

Queensland (2021) (E07) 

Uvidite puvodni stromy, ktere rostly v Australii, nez ji hloupe premenil v poust, tedy jak tomu rikaji mistni "bush", homo econpmicus. Dokument je obrazove krasny . ()

Mekong (2022) (E08) 

Dokument na České televizi je obrazově překrásný. Je znát, že rýžožrouti v jihovýchodní Asii se geometricky množí , protože geneticky modifikovaná rýže má šestkrát větší výnos, než dříve a je odolná záplavám. V Laosu přežívá polovina slonů a nakoupit pralesy jako privátní rezervace se zdá účinné. V dokumentu uvidíte Budhu a jeho kámoše Višnu, mnoho místních zvířat , zemědělců, rybářů, architekturu měst, památky, klimatickou změnu kvůli níž teče v Mekongu méně vody. ()

Reklama

Reklama