Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (113)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Strhující a atmosférou vtahující minisérie o tom, že stačí jedna chyba aby se i relativně nevinný ale chybující člověk dostal na několik let do vězení. Série nikdy nejde do naturálního extrému a existují výrazně drsnější filmy/seriály z prostředí věznice. Zde je vše pomalejší, neakční a zaměřující se na postavy Seana Beana a dlouholetého bachaře Stephena Grahama, kteří mají své vlastní trápení ke kterému se musí postavit. Herecky vynikající záležitost, která by vše potřebné zvládla i v klasickém celovečeráku ale na druhou stranu nepůsobí, že by zde bylo něco navíc. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dekadentní, temný a depresivní drama odehrávající se celé v jedné věznici a sledující dvě hlavní postavy - dozorce, jež je přinucen pod hrozbou zabití syna pašovat do věznice drogy, a staršího učitele, který si odpykává trest. Atmosféra vězení byla neskutečně tísnivá, herecká dvojka Graham a Sean Bean byla naprosto bezchybná, oba do rolí sedli nejlépe, jak mohli, a stopáž tří dílů je dostatečná. Jako celek je výsledek kvalitativně totální vrchol kinematografie ve všech ohledech a ačkoliv, když to řeknu blbě “seriál vlastně o ničem není”, tak se na to sakra dobře dívá. Obsahově takové ne moc konkrétní, ale filmařsky prostě bezchybné. ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Na lavici vedle sebe sedí dva muži a dávají se do řeči. Oba slušní, bezúhonní lidé, ale jeden je právě propouštěn z vězení, druhý tam naopak po verdiktu soudu půjde. Ten první si o malér dlouhodobě koledoval až vykoledoval. Druhý je ve svém povolání přísný, ale férový a chce jen chránit svého syna. Po dva roky spolu vycházejí vcelku dobře, ikdyž je jeden vězeň a druhý bachař. Skvělý scénář, výborné výkony herců, hlavně Seana Beana a Stephena Grahama. Téměř bezchybné psychologicko vězeňské drama. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mark Cobden, učitel angličtiny, ročník 1964. Při řízení v opilosti zabil člověka. Čtyři roky života má za trest strávit v podfinancované britské věznici mezi mukly, kteří nejdou daleko pro ránu pěstí ani pro konvici s vařící vodou a cukrem (mnozí z nich by zjevně potřebovali spíš psychiatrickou péči než pobyt za mřížemi, ale pro něco takového nejsou kapacity). Jeho snahu sžít se s prostředím, na které absolutně není stavěný, a vyrovnat se s vinou, která není nijak zpochybňována, sledujeme od nástupu do basy. Paralelně s tím se rozbíhá drama bachaře vydíraného jedním z vězňů. Příběhů z vězeňského prostředí už vzniklo tolik, že jsem od Času moc nečekal. Jde ale o vynikající psychologickou studii toho, jak může vězení jedince od základu proměnit (v dobrém i zlém) a jak těžké paradoxně může být, pro vězně i věznitele, jednat morálně v prostředí, kde by člověk měl procházet nápravou. Oba hlavní hrdinové, které přesvědčivě hrají Sean Bean a Stephen Graham, opakovaně čelí tíživým zkouškám charakteru bez ideálního řešení. Cokoli udělají, v ohrožení života se nejspíš octnou buď oni, nebo jejich blízcí. Prostřednictvím drsných, napínavých, ale taky dojemných situací, jež prý dost autenticky odrážejí realitu britského vězeňského systému (jehož nepřímá kritika je spodním proudem vyprávění), tvůrci postihují obecnější témata viny, trestu a odpuštění a zamýšlejí se nad tím, co asi řešíme všichni – co znamená žít dobrý život? Žádná křeč, klišé a – vyjma jedné paralelní montáže s nepravděpodobně přesnou synchronizací událostí – uměle vytvářené drama. Jen věrohodně vystihnutá vězeňská atmosféra a několik uvěřitelných postav se svými démony a etickými dilematy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Briti sa s tým príliš nemažú a nemajú problém pravidelne prinášať minisérie čítajúce tri epizódy, ako napr. Kvíz, The Tower alebo tentokrát Čas, ktoré by mohli byť v rovnakej dĺžke prezentované ako celovečerák, alebo nejaký mudrc by z nich úplne zbytočne urobil 10 hodinovú záležitosť. Proste opäť sa ide priamo na vec, pričom paradoxne sa ide aj poriadne do hĺbky v akomkoľvek smere, či umeleckom, psychologickom alebo dramatickom. Sean Bean je učiteľ, alkoholik, vrah a zároveň slaboch. Stephen Graham je bachár, skvelý manžel a otec, ktorý pochopiteľne urobí pre svojho syna všetko. Aj keď to tak neznie, ale obaja sú zhruba rovnako dobrí ľudia. Ak chcete vedieť, ako sa také postavy píšu a hrajú, Čas je pre vás nutnosť. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • 1. leden je 509. den Markova pobytu ve vězení. To znamená, že Mark nastoupil do vězení 10. srpna před 2 lety (pokud nebyl mezi nimi přestupný rok). (Rollo_Tomasi)
  • Natáčení na mostě probíhalo po dokončení stavebních prací, ale ještě před znovuotevřením mostu pro veřejnost. (Rollo_Tomasi)
  • Natáčelo se v bývalé věznici Shrewsbury, která svému účelu sloužila až do roku 2013. Poté věznici odkoupila skupina developerů, která chtěla věznici přestavět na byty, restaurace, tělocvičny a bydlení pro studenty. To ale bylo místními úřady zamítnuto. Od roku 2020 je z bývalé věznice turistická atrakce. Po uzavření věznice zde bylo natočeno několik filmů a seriálů. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama