Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Greg 

všechny recenze uživatele

"You'd be doing me a favor if you called me Wyatt or Earp, but not both." Ačkoliv nemám westerny nijak zvlášť v oblibě, toto tříhodinové vyprávění mě zaujalo. Je v něm sice méně pro westerny typických přestřelek než v novějším 3:10 Vlak do Yumy, ale film by pro mě daleko rozmanitější (delší časové období, mnohem více postav). Herecké výkony tvoří další kladou stránku filmu - dvojice Kevin Costner a Dennis Quaid byla skvělí. Jediné, co bych filmu vytknu, je hodně dlouhá stopáž... Přece jenom tři hodiny potřebují velmi silné téma, aby se divákovi nestalo, že se bude u filmu místy nudit. Ale celkově jsem s filmem velmi spokojen. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem opravdu nemohl vydržet. Koukat 3 hodiny na nudný western, bylo pro mě naprosté utrpení. Sága o rodině Earpů, ve které má hlavní slovo Kevin Costner, je zdlouhavá a neucelená. Příběh nám přeskakuje z jedné epizody ke druhé, není tu žádný tmelící prvek, který by to dával smysluplně dohromady. Vypadá to spíš tak, že si tvůrci napsali na papír, co je v každém westernu a pak to dali do pytlíku, zatřepali a vypadl jim z toho tento patvar. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z četných vyprávění o legendárním šerifovi Wyattu Earpovi a rovněž legendární přestřelce u O.K. Corralu tentokrát zaujme především délkou. Ani tříhodinová stopáž ale nedokáže podle mě diváky dostatečně vtáhnout do děje, zejména díky sice rozvleklému, ale přesto nedotaženému scénáři. Nicméně jako jeden z nemnoha westernů 90.let je i Wyatt Earp příjemným zpestřením v té době neprávem opomíjeného žánru. Zásluhu na tom v jedné z mála vydařenějších rolí od Tance s vlky má Kevin Costner, ale také charismatický Dennis Quaid a i některé další známé tváře. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"VĚŘÍTE NA PŘÁTELSTVÍ, WYATTE EARPE?" Costnerova letitá snaha zopakovat oscarové žně TANCE S VLKY a jeho posedlost epickými tříhodinovými podívanými mi byla vždy sympatická, protože z ní cítím nejen obrovské ego a narcismus, ale především obrovskou lásku k filmu. WYATT EARP, původně zamýšlený jako šestihodinová televizní minisérie, není tak svižný jako o hodinu kratší konkurenční TOMBSTONE, ale stejně jako TANEC S VLKY pomalu a klidně plyne a přitom se u něj ani na chvíli nenudíte. Bohužel tato dramatická roztahanost a oproti TOMBSTONE slabší finále mi brání dát plný počet hvězd. Jinak Costner je jako Earp, který je líčený především jako obyčejný chybující člověk, pekelně přesvědčivý a stejně tak Quaid si vychutnal postavu Earpova nejlepšího přítele, sympatického zabijáka Hollidaye. Film se stal bohužel jedním z mnoha nehezkých Costnerových propadáků jako VODNÍ SVĚT či POSTMAN, když s náklady 63 milionů vydělal doma pouhých 25. "TOMBSTONE? JO, TO ZNÍ POKLIDNĚ..." ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý westernový epos Lawrenca Kasdana, ktorý znamenal dve zásadné veci v hollywoodskej kinematografii: definitívny koniec nákladných projektov tohoto žánru a zároveň odstavenie vynikajúceho režiséra na vedľajšiu koľaj (rozkošné béčko Pavučina snov za veľký návrat Kasdana nepovažujem). Príčina týchto neopominuteľných bodov však bola jediná: obrovský prepadák! To sa však týka len z finančného hľadiska, nakoľko samotný film nie je vôbec zlý. Výprava, réžia, herci, hudba, kamera - to všetko na nadštandardnej úrovni. Malinkým problémom sa mi zdal scenár, kde mnohé významné, záchytné body v biografii Wyatta Earpa neboli patrične dotiahnuté a taktiež koniec filmu na takýto ambiciózny počin vyznel do prázdna s tradičnými barličkami vo forme záverečných slov v titulkoch. A to aj napriek vyše úmornej trojhodinovej dĺžke filmu. Predovšetkým pohnútky samotného Wyatta boli vykreslené laxne, či už to bolo náhle úmrtie milovanej prvej ženy alebo neadekvátna náčrtka začiatku priateľstva s Docom Hollidayom, tak zásadného pre jeho životopis. V tomto prípade to zamrzí dvojnásobne, lebo práve Quaidov Holliday bola najživotnejšia a v tom dobrom slova zmysle najnákazlivejšia postava v príbehu, ktorá vyčnievala aj nad samotným Costnerovým Earpom. V každom prípade sa však jedná o poctivú westernovú drámu, kde druhá polovica filmu zatieňuje dramatickými momentmi tú prvú, ktorá len predpripravovala množstvom viac či menej významných bodov v Earpovej kariére pôdu pre hlavnú dejovú líniu filmu - vrcholový stret s Clantonovým klanom v Tombstone. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Earpův šestiraňák byl zapůjčen Earpovým muzeem po dobu natáčení a objeví se v několika záběrech. (liquido26)
  • Film existuje ve 3 verzích sestřihu: sestříhaná verze – 183 minut, 2dílná nesestříhaná DVD verze – 191 minut a speciální VHS verze – 212 minut. (Meli_854)
  • Dennis Quaid zhubl o 30 liber kvůli své roli Doca Hollidaye, který trpěl tuberkulózou. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama