Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Dr. Arne Lundella (Georg Rydeberg) padlo podezření z plagiátorství. Do toho za nejasných okolností náhle umírá jeho nadřízený, který je zároveň autorem výzkumu, z jehož plagiátorství byl obviněn Arne. Arneho manželka Marianne (Wanda Rothgardt) dodává svému muži odvahu. Z něžného objetí lásky však vyplouvají na povrch nečekaná zjištění. (tomtomtoma)

(více)

Recenze (3)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Solidní komorní drama - on a ona, vpodstatě neslezou z plátna, všechny ostatní postavy jsou jen hlasy. V telefonu, za dveřmi, dokonce i třetí důležitá postava příběhu je pouze mluvící stín. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Dva lidé" je výborný snímek, byť na Dreyera dost komerční. V úvodu se dozvídáme o případu, kdy dva vědci vydávají ve stejný čas prakticky totožnou studii. Mladší Arne Lundell je v podezření, že opisoval od váženějšího doktora Sandera. Paní Lundellová svému manželovi bezvýhradně věří. Náhle uslyší v rozhlase, že doktor Sander byl zavražděn, hlavním podezřelým se samozřejmě stává Arne Lundell... Drama s prvky žánru noir za občasného využití romantických pasáží. Hlavní dvojice skutečně nesleze z plátna, při délce sedmdesáti minut nuda rozhodně nehrozí. Pověstnou třešničkou na dortu je účast později dvorního kameramana Ingmara Bergmana. Výborná práce! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dva lidé jsou modifikací Shakespearovy hry Romeo a Julie pro tehdejší Švédsko. Film jest adaptací divadelní hry Atentát německého spisovatele Willyho Oskara Somina z roku 1932. Ve svém vyznění a vyústění zpívá film o lásce, o lásce, kde ani jeden nechce žít bez toho druhého, o lásce, která celá tone v melodiích vzájemných vyznáních. A do toho je rovněž přimícháno podezření, pochybnosti a potěšení, přiznání, odmítnutí, obvinění a odpuštění, provinění, odhodlání a naprosté smíření. Carl Theodor Dreyer, jenž film sám později odmítnul, obložil celou lásku něžně komorním prostředím a nechal ji zpívati a laskati v jejím vlastním nejintimnějším soukromí. Za hrdiny příběhu jsou manželé Lundellovi, lékař Arne (Georg Rydeberg) a jeho milující žena Marianne (Wanda Rothgardt). Aneb celý dlouhodobý vývoj lásky v jednom dni podávaný. On je podezřelý z plagiátorství, ona má zase své tajemství. On se trápí nevysvětlitelným, ona dosud nevyřčeným. I ve zdánlivém poklidu a něze lásky není nouze o zvraty či o rozhřešení čmouhy v dálce. Do určité míry jízlivé, avšak více milé a přese všechno něžné. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama