Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

subic 

všechny recenze uživatele

Hudebně zábavná komedie z 80ých let, to samo o sobě zní děsivě. Jde spíš o komedii naštěstí s minimem hudby, za to s průměrnými hereckými výkony, ale je to zajímavá ukázka vynalézavosti a podvodnického umu. Já to beru jako takový předvoj nebo pilot k podvodnické Šéfovské sérii z 80ých let s mým oblíbeným Petrem Nárožným a ještě oblíbenějším Karlem Heřmánkem. 55% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Nenáročná odpočinková komedie o českých podvodnících, kteří chtějí prodat bohatému Američanovi Karlštejn. Trojce O. Kaiser, J. Císler a J. Lábus je tradičně vynikající, zejména O. Kaiser s jeho magickým obočím a jeho hrou na aristokrata je nezapomenutelný. Velmi mě potěšilo obsazení mých oblíbených herců menších rolí : J. Líra, V. Hrubého a V. Kotvy. Druhá polovina filmu je poněkud těžkopádná a konec nepříliš chytře vymyšlený, avšak za výkony Kaisera s Císlerem dávám 3 hvězdy. ()

Reklama

Lyžař 

všechny recenze uživatele

No musím uznat, že Velká sázka o malé pivo není úplně k zahození. Ač prvních několik desítek minut není zrovna akčních. Ale čeho není dost zkraje, toho je dost ke konci. Prodat Karlštejn, tomu říkám obchod. A ono to dřív vlastně možná bylo možné. Dnes už každý obchod........ale to odbočuju. Až na zbytečné hudební vsuvky, které mohly být využity daleko lepším způsobem, se jedná o docela příjemnou záležitost s hned několika úsměvnými scénami. Režie: ***; Hudba: ***; Herci: ***; Scénář: **** ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nepřipadá v úvahu !! Chci přesnou míru !!" - "Tak si, pane, zajděte ke krejčímu !!" ;) Tak dlouho jsem se těšil na druhou projekci tohoto filmu, že ta obava ze zklamání visela logicky ve vzduchu jako Damoklův meč.. Skutečný příběh kolem prodeje Karlštejna se nedá nenazvat legendárním, pomineme-li pro mě osobně zásadní a nezpochybnitelný fakt nechutné glorifikace šejdíře a především kolaboranta Harryho Jelínka, filmové zpracování režiséra Víta Hrubína však už ani omylem !! Nedá se říct, že by snímku chyběl vtip, nadsázka, náznaky ironie či podařené hlášky, leč všechny aspekty fungují tak nějak jednotlivě, dohromady jako celek už nikoliv, z čehož vyplývá, že nás cestička z fatálních drobtů neomylně vede k osobě režiséra - nadšeného panice Víta Hrubína.. Velmi bizarnímu hereckému obsazení vévodí geniální chameleon Kaiser, Lábus nedostal příliš mnoho prostoru, ale jistě nezklamal, Císlerův smích mě několikrát naprosto odrovnal, do filmu však absolutně nepasuje, stejně jako Ballingova hudba se spoustou těch otřesných ochotnických vsuvek s rádoby zpěvy, které tříští snímek na tucet průměrných scének, které místy hraničí trapností a typicky osmdesátkovou estrádní křečí, přičemž už samotné herecké obsazení tuto hrozbu silně předem asociuje.. I naprosto do ztracena vyznívající pointa scénáristy Oplustila naznačuje to proklamované a stokrát omílané nevyužití potenciálu příběhu. Maximální zklamání dokazuje neobjektivnost hodnocení prostřednictvím zamlžených vzpomínek, kdy bych zcela jistě na základě přibližně patnáct let starých útržků v paměti jistě jednu dvě hvězdy přihodil !! To já jen tak na okraj, přátelé.. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

HUMUS HUMUS HUMUS....místy je to sice humus na 4 hvězdy...ale těch míst je tam fakt málo....tak málo, že i kdyby si fleker nasadil brejle, ale nejdřív by si musel poškrabat klíčema rohovku, aby nevidel rozmazaně, našel by maximálně jedno, a to eště useklý werbuňkem.....proto dává šyrycet a nezviklá ho ani fakt, že ňáká lima z webu je jakoustakous odnoží někoho hódně slavnýho, vo kom sem vživotě neslyšel.......ja se jednou taky vsadil vo pivo......jako že kdo první kopne skinheda do hlavy.,,,,....... věděli sme to jenom my dva...žadnej film se votom netočil...a dodnes to mám na talíři.....vy si rači koukejte voskenovat geny, jesi vám v krvi taky nekoluje lima....a TY Lubo....řeklo se skinhed....říkám ti to už asi po padesátý...smiř se stím......dokavaď budu živej, žádný pivo vodemě neuvidíš....děti s leukémií se nepočítaj ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)
  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)

Reklama

Reklama