Reklama

Reklama

Predátor: Kořist

Trailer 2

VOD (1)

Predátor: Kořist se odehrává ve světě národa Komančů na počátku 18. století a je příběhem mladé ženy, vysoce schopné bojovnice, která se zoufale snaží ochránit svůj lid před hrozícím nebezpečím. Pronásleduje svou kořist, a nakonec se jí postaví. Ukáže se, že její kořist je vysoce vyvinutý mimozemský predátor s technicky vyspělým arzenálem, což vyústí v krutý a děsivý souboj mezi oběma protivníky. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (997)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vlastne docela o nicem. Prvni pulku filmu se nic moc nedeje, pak si daj vsichni s Predatorem pres drzku a je konec. Proste film o jednom lovu. Kdyz neni na scene Predator, tak je to nuda, ale zase souboje jsou docela pekny, napadity i krvavy. K tomu fajn priroda a sympaticka Midthunder. Na jedno skouknuti nicmene v pohode. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že nejsem lovec jako ty. Že nejsem hrozba. A proto jsem nebezpečná." Sympaticky snaživé, ale stejně jako Antalovi Predators oproti prvním dvěma dílům producentsky podvyživené. Místo dusné džungle nebo rozhicovaného velkoměsta dostáváme obyčejně působící lesík, místo barvité party vojáků/poldů nastupuje parta zaměnitelných indiánů a místo nadčlověka Arnolda drobná outsiderská Amber - což je zajímavé se vymezení/změna vůči originálu a funguje díky citovanému vysvětlení výše. Zasadit Predátora mezi indiány sice dává výborný smysl z hlediska zde dobře tématizovaného lovu, ale osobně by mě mnohem víc bavil jiný setting, od pirátů (mezi které chtěl kdysi poslat Predátora Rodriguez), přes kovboje, až po nácky. Budování tajemného a až hororového napětí tu zdaleka nefunguje tak, jako v originálu a hodně jsem postrádal původní hudbu, která originál strašně nakopávala. Takže i když je to pečlivě odvyprávěné, nápadité a o krev tu není nouze, vnímám to spíš jako decentní rehabilitaci série, než pořádnou palbu. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nový predátor prišiel rýchlo a nečakane, čo má svoje výhody. Naposledy som čítal správy o príprave, videl trailery a potom dlho čakal, aby som nakoniec od hnusu a zlosti takmer skolaboval. Novinka má k prvému Predátorovi s Arnim najbližšie a vzali si z neho to najlepšie. Páčil sa mi návrat do minulosti, príroda i menej zeleného plátna aj keď zvieratá (medveď, puma) mohli byť urobené lepšie alebo to mohla byť aspoň kombinácia živých a digitálnych zvierat. Napriek tomu bol súboj medveďa s predátorom skvelý, originálny a užil som si ho. Filmu sedí pomalé tempo, atmosféra funguje a masaker s lovcami zvierat bol skvelý nápad. Hudba nie je božská ako od Alana Silvestriho ale sedí dobre. Ak som z niečoho mierne sklamaný tak je to určite záver, tú masku si mohli odpustiť. Keď to chceli točiť na old school spôsob, tak to mali nechať len na močiare a bažiny...a tam ho dokatovať zmrda... Trocha som sa začal obávať, že príde scéna, kde mu indiánka preinštaluje termovíziu... Napriek malým výhradám určite najlepšia odpoveď na prvého, pravdepodobne už nikdy neprekonaného Predátora. 70%: ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ďalej už nepôjdeš. Toto je koniec.“ Keď začal Trachtenberg (Ulica Cloverfield 10) v kanadskej divočine natáčať tajomný film pod názvom Prey, bolo mi to fuk. Keď šokujúco prasklo, že sa v skutočnosti jedná o prequel Predátora, stupeň natešenosti sa prudko zvýšil. Nakoniec je pravda niekde uprostred: nie je to najlepší film desaťročia, ale 4* si s oškretými ušami určite zaslúži. Samozrejme, ak ste plnokrvný fanúšik série. Zaujímavé je, že pracovný názov snímke v origináli zostal; Predátora by ste v ňom hľadali márne. Scenár je neoriginálny, ale zachraňujú ho jednak sympatické postavy (resp. herci, v tomto prípade je to tak trochu jedno a to isté) a jednak samo osebe originálne umiestnenie vesmírnej beštie medzi Indiánov počas osídľovania Ameriky  arogantnými emigrantmi z Európy. Po tejto stránke je to napriek nedokonalosti film, o ktorom sa vám sníva, užívate si jeho sledovanie a potom sa zobudíte a pomyslíte si: „jasné, to sa mi mohlo fakt len snívať, niečo také by nikdy nikto nemal odvahu natočiť“. No... a mal. Konečne. Snímka je patrične brutálna, drsná a nekompromisná a prežitím si nemôže byť nikto istý, ale nie je to explicitný bitúnok. Hlavne som ale v prvom rade rád, že sa tvorcom podarilo do nemalej miery zachrániť ságu, ktorú pred štyrmi rokmi nepochopiteľným spôsobom zmasakroval Shane Black (dodnes odmietam uveriť tomu, že ten film existuje). Čo je samo osebe obrovský zázrak. Predátor: Korisť sa na nič nehrá, ale kúzlo sa ukrýva práve v  jednoduchosti a príjemnej priamočiarosti. Kameraman si užíva všetko možné, od krásnych lesov cez panoramatické zábery až po Predátora, ktorý je značným spôsobom fotogenický (a pekne hnusný, z jeho držky by sa zatmelo pred očami aj Dutchovi a to už je vážne čo povedať). Ambert Midthunder bola ako akčný element skvelá už v Legion, takže ma neprekvapilo, že to zvládla aj tu. Film je svižný a akčný a to (vďaka dynamickej, tepúcej hudbe) aj mimo akčných sekvencií. Väčšinu času som sa nasprostasto (= spokojne) usmieval. Áno, možno som čakal predsa len o štipku viac, ale po Blackovom pekle je to veľkolepý a krásny comeback. Pes skvelý a logických kotrmelcov minimum (to, čo tu je, bolo ostatne v sérii prítomné odnepamäti: čo je to dofrasa za férový súboj, ak sa dokáže zneviditeľniť?). Potitulková scéna je, aj nie je (ale skôr je, ako nie je). ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že po posledním Shanovo fiasku Predátor: Evoluce jsem věřil, že je Predátoří značka suveréně mrtvá, protože hollywood dokáže točit pokračování jedině větší, dražší a velkolepější, ale přesto se mu nikdy nepodaří zachytit to kouzlo originálů. Ale! Dan Trachtenberg na to šel úplně opačně a vrátil Predátora zpátky na začátek, ne jenom časově, ale udělal pokračování komornější, levnější a osobitější. A světě div se, ono se to vyplatilo! Po dokoukání jsem fakt litoval, že jsem neměl možnost vidět tohle na velkym plátně, protože tyhle naděje předchozí kasovní neúspěch úspěšně pohřbil. Film je rozhodně R-ko, takže se tu nešetří krví nebo násilím na zvířatech, ale nejde o nějakou přepálenou krvavou lázeň jenom tak pro efekt, jak to předvedl třeba AVP2: Requiem. Když to jde, klidně se usekne nějaká ta hlava nebo končetina i mimo záběr. To všechno podrthuje tu Predátorovu syrovou brutalitu a krásně to dodává filmu mrazivou atmosféru. Navíc jsem byl rád, že si režisér odpustil přiblblej humor, kterej totálně zabil vážnost Evoluce. Kořist je totiž pojatá stejně vážně jako první dva filmy a to má za mě hodně velkej palec nahoru. Pokud bych měl říct nějaký slabší negativa, tak i přesto, že má film jenom hodinu a 40 minut (což je obdobná stopáž jako u jedničky), tak uznám, že se začátek filmu trochu vleče a vystřihnout třeba 5-10 minut by vůbec nebylo na škodu. Hodně se v recenzích řeší i slabší CGI u zvířat, ale kromě jedné scény medvěda v pohybu mi nic zážitek z filmu nekazilo. Víc mě třeba mrzelo, že po odhalení Predátorova obličeje je zřejmé, že na něm bylo použito CGI a hned mi to připomnělo toho hnusného digitálního Superpredátora z Evoluce. Co nezachránili jedničky a nuly, ale náramně vynahrazuje krajina ve filmu, protože se všechno točilo převážně v přírodě a ne v kulisách. Vizuální stránka filmu je opravdu skvostná. Kořist je pro mě osobně takovej závěr mojí Predátoří trilogie, kterou tvoří Arnieho jednička, Gloverova dvojka a teď i pětka s Amber Midthunder, která měla původně vyjít v půlce 90. let. Trachtenbergovo počin mě příjemně překvapil a rozhodně ho doporučím všem fanouškům Predátoří série. Víc takových Predátořích filmů do budoucna prosím. 8/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu zazněl známý „Wilhelm scream“, a to když Predátor přehodil komančského bojovníka přes velký kmen. (Puxina)
  • První film z predátorské série, který neobsahuje slovo „predátor“ v originálním názvu filmu. Také se jedná o první prequel. (spacemaster)
  • V tomto filmu je nepřímo vysvětleno, proč predátoři používají tříbodový laserový zaměřovač (z jejich pohledu zobrazený jako trojúhelník), přestože pomocí něj zaměřují jeden proud energie z děla na rameni. Dle technologií ukázaných v tomto filmu se jedná o pozůstatek zaměřování tří naváděných projektilů, které používali, než zbraně modernizovali. Je zde dokonce vidět, že body nemusí mířit do trojúhelníkového tvaru, ale mohou mířit na tři různá místa. (Sidarius)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

22.12.2022

Vesmírný teror se vrací. Po několika nezdarech týkajících se projektů navazujících na svět klasického hororového sci-fi Vetřelec z roku 1979 se nyní zdá, že nového snímku se už s 99 %… (více)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (více)

Reklama

Reklama